Global Menkul Kıymetler'den dün bir bilgi ulaştı. Araştırılmaya muhtaç olmasına rağmen, güncel olduğu için aktarmalıyım. Global'e göre, yüzde 14,76'lık Tüpraş hissesi sadece kendilerine değil, aralarında Bender'in de bulunduğu onlarca firmaya gayriresmi olarak teklif edilmiş. Ama Global dışındakiler hisseyi blok olarak satın almaya yanaşmayınca, Özelleştirme İdaresi, Global'i tercih etmiş. Global'den yapılan yorum şöyle: "ÖİB, 2 ay, bu hisseleri satmak için ülke ülke dolaştı. Ancak yatırımcılar azınlık hakları konusunda şüpheye düştü. Tüpraş'ı Ruslar alırsa, bu hakları kullanamayacaklarından endişe ettiler ve hisseler blok olarak satılmadı."
Özelleştirme İdaresi'nin üst düzey bir yetkilisi de "Malın sahibi biziz. Satın almak isteyenin bize gelmesi gerekirdi. Tek başvuran Global oldu. Onlara sattık."
Bu konunun gündemin birinci maddesindeki yerini "derinleşerek" koruyacağına eminim.
Aslına bakarsanız, Tüpraş'ın yüzde 14,76'sının 6 ay önce kaça satıldığı değil, nasıl satıldığı önemli. Nasıl satıldığı incelendiğinde ortaya sanki birileri kayırılmış, bir şeyler gizlenmiş gibi bir izlenim ediniyorum. Umarım yanılıyorumdur.
Fiyat izafi bir nokta. Zamana ve koşullara göre değişir. Tüpraş'ın değerine bakın. 2003: 2 milyar dolar. 2004: 3 milyar dolar. 2005: (İhalede çıkan sonuca göre) 8 milyar dolar. Bana göre tüm rakamlar doğru.
Ayrıca 2004 yılında Tüpraş ihalesini iptal eden hakimleri kutsayanları görünce şaşırıyorum. İptal gerekçeleri arasında Tüpraş'ın değeri "Düşük veya yüksek" değerlendirmesi yoktu. 2 yıl sonra Tüpraş'ın değerinin 12 milyar dolara çıkmayacağını kim iddia edebilir? Hakimlerin görevi fiyat tespiti yapmak değil, özeleştirmenin kanuna ve mevzuata göre yapılıp yapılmadığını "itiraz olması durumunda" incelemek ve karara bağlamaktır.
Bir başka gelişme...
Kamuoyu, Tüpraş'ın yüzde 4,76'sını kimin aldığını nereden öğrendi? Vatan'da yer alan yazımdan. Bu bilgi doğru mu? Ortada resmi hiçbir evrak yok. Kısmen teyit ettirdiğim bir bilgiydi. Bugüne kadar yalanlanmadı. Ancak doğrulanmadı da...
Güvendiğim bir kaynak dün, "Yazdığın gibi Ofer Ailesi, bu hisseleri satın alanlar arasında. Ancak bir diğeri 40 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünyanın en zengin 2'nci kişisi Warren Buffet'dır.
Hisse oranı yüzde 5'lerin üzerinde. Bir başka perde arkasındaki alıcı ise ABD merkezli ve 12 milyar dolarlık fon yöneten Tudor'un sahibi Paul Tudor Jones" dedi. Alıcılar yavaş yavaş netleşiyor galiba...
Turkcell'de ilginç karar...
Rekabet Kurumu, Alfa Telecom Turkey'in, Çukurova Grubu ile Turkcell'de ortak kontrol haklarını kazanması işlemine izin verilmesi talebini sonuçlandırdı.
Kurum, izni (8.9.2005 tarih, 05-55/831 sayılı karar ile) verdi. Ancak izni verirken, (2'nci madde) Turkcell Holding, Turkcell İletişini, Intercon ve Çukurova Telecom International şirketlerinin kontrol mekanizmalarında, işlem öncesine göre değişiklik yaratacağını vurguladı.
Turkcell'in diğer ortağı TeliaSonera boş durur mu? Dün SPK'ya başvurdu. Sonera, Rekabet Kurumu'nun kararına atıfta bulunarak, "Alfa Grubu'nun iddiasının tersine, Turkcell yönetiminde ciddi bir değişiklik olacak. Rekabet Kurumu bunu tespit etti. Bu nedenle 'yönetim değişmiyor' gerekçesiyle yatırımcılara çağrı muafiyeti getirilmesi yönündeki talepleri reddedin" denildi. SPK nasıl bir karar verir bilmiyorum ama Sonera, çağrı zorunluluğu getirilmesi durumunda, Alfa ile Çukurova Grubu arasındaki ortaklığın biteceğini umuyor...
Yavuz Semerci/Vatan