Ekonomi


Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, ''Dünyada iki-üç örneği bulunan 'tek gümrük kapısı iki gümrük idareli' uygulama inşallah Türkiye'de de yakın zamanda gerçekleştirilir. Bu gerçekleştirme örneklerine en yakın Nusaybin Gümrük Kapısı'' dedi. 

     Devlet Bakanı Yazıcı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla Nusaybin Gümrük Kapısı'nın, yap-işlet-devret modeliyle yeniden inşası ve işletmesine ilişkin uygulama sözleşmesi TOBB'da imzalandı. 

     Yazıcı, imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her alanda büyüdüğünü, geliştiğini, son 7-8 yılda Türkiye'nin ulaşımda, taşımacılıkta, altyapı hizmetlerinde devrim niteliğinde aşama kaydettiğini söyledi. Gümrüğün aşama kaydedilen altyapı, teknoloji, yenilenen çalışma yöntemleri itibarıyla tüccara, sanayiciye, ticaret erbabına hizmet sunma noktasında kolaylıkları devreye sokan bir kurum haline geldiğini anlatan Yazıcı, ''Gümrüğü aslında sadece bir kamu idaresi olarak görmemek gerekir. Gümrük Müsteşarlığı, yaptığı faaliyetler, faaliyetlerin çeşitliliği ve o faaliyetlerin parasal değeri itibarıyla Türkiye'nin belki de en büyük holdingi durumunda'' diye konuştu.
     Yazıcı, gümrük kapılarının plan dahilinde modernize edildiğini, modernize edilen en büyük kapının ise Kapıkule olduğunu hatırlattı.
    
     -''BAŞKA KAPILARIN AÇILMASI DA GÜNDEMDE''-
    
     Nusaybin Gümrük Kapısı'na ilişkin protokolü imzalayacaklarını, bu kapının Suriye ile Türkiye arasındaki gümrük kapılarından yap-işlet-devret modeli çerçevesinde modernize edilen ikinci kapı olacağını anlatan Yazıcı, başka kapılar açılmasının da gündemde olduğunu, planlamalar çerçevesinde bu çalışmaların sürdüğünü söyledi.
     Bakan Yazıcı, diğer komşu ülkelerle de gümrük kapılarını yenilemek ve bu kapıları ortak gümrük gümrük kapısı yapmak suretiyle ''tek gümrük iki idare'' şeklinde hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.
    
     -SARP GÜMRÜK KAPISI-
    
     Bu konudaki ilk müzakerenin Sarp Gümrük Kapısı konusunda Gürcistan'la sürdürüldüğünü belirten Yazıcı, ''Fakat çok anlatamadık Gürcü dostlarımıza, öyle anlıyorum, kavratmakta zorlandık. Hala devam ediyor, sonuç alamadık. Aynı mantıkla Suriyeli dostlarımızla, komşularımızla, İran'la da Esendere üzerinde bu çalışmaları sürdürüyoruz'' diye konuştu. 

     Yazıcı, dünyada iki-üç örneği bulunan tek gümrük kapısı iki gümrük idareli uygulamanın Türkiye'de de yakın zamanda gerçekleştirilmesi dileğinde bulunarak, bu gerçekleştirme örneklerine en yakın olanın Nusaybin Gümrük Kapısı olduğunu kaydetti.
     Bakan Yazıcı, gelecek ay Suriye'de yüksek düzeyli stratejik iş konseyi toplantısı yapılacağını, orada Nusaybin Gümrük Kapısı'nda ortak yapım konusunda neler yapılabileceğinin de görüşüleceğini söyledi.
    
     -BAKAN YAZICI, ÇALIŞMALARIN 10 AYDA BİTMESİNİ İSTEDİ-
    
     Yazıcı, Nusaybin Gümrük Kapısı'nın modernizasyonu için 31 milyon lira harcama yapılmasının öngörüldüğünü, işletme süresinin 20 yıl olarak belirlendiğini, ünitelerin 78 dönüm arazide yapılacağını anlattı.
     Yapım sürecinin sözleşmede 12 ay olarak belirtildiğini kaydeden Yazıcı TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na ''Bu, 10 ayda bitecek Başkan'' dedi. Hisarcıklıoğlu da ''Peki Sayın Bakanım sen öyle diyorsan'' karşılığını verdi. 

     Konuşmasında, bir taraftan gümrük kapılarını altyapı olarak modernize ederken öte yandan gümrükte çağın teknolojik imkanlarını devreye soktuklarını anlatan Yazıcı, ''Hedefimiz, insansız ve kağıtsız bir gümrüğü ticaret erbabımızın hizmetine sokmak. İnsandan ve kağıttan arınmış bir gümrükte elbette ki spekülatif faaliyetler de minimize olacak diye düşünüyoruz'' dedi.
     Yazıcı, Nusaybin Gümrük Kapısı'nın modernize edilmesinin bölgeye önemli aktivite sağlayacağını, onu takiben Esendere ve Kapıköy gümrük kapılarının da çağdaş, görselliğe uygun şekilde modernize edileceğini sözlerine ekledi. 

     Bir gazetecinin, ''modernize edilen kapılara yeni güvenlik teknolojisi mi yerleştirilecek?'' sorusu üzerine Yazıcı, sınır güvenliğinin apayrı bir konu olduğunu, sınırları, kara hudutlarını güvenlik güçlerinin, askerlerin koruduğunu söyledi. 

     ''Entegre sınır yönetimi'' ismi altında bir çalışma sürdürüldüğünü ancak gümrüğün bunun dışında bulunduğunu belirten Yazıcı, gümrüklerin sınırlardan, komşu ülkeler arasında belirlenmiş geçişlerin olacağı yerler olduğunu, bu alanlarda çalışmanın çok özel ihtisası gerektirdiğini anlattı. Yazıcı, gümrükte giren-çıkan ürünü gözlemlemek, kaçak ihtimali olanları tespit etmek gerektiğini, tüm ürünlere fiziki kontrol yapmanın mümkün olmadığını, bu yapılırsa orada ticaretin tıkanacağını kaydetti. Yazıcı, gümrükleri x-ray cihazları ile donattıklarını, ayrıca uyuşturucu ile mücadele noktasında eğitilmiş köpekler de olduğunu, kontrollerin sürdürüldüğünü anlattı.