Teknoloji


Mustafa Ali AYKOL

Önceki gün ABD’de yapay zeka çalışmaları açısından dönüm noktası olabilecek bir gelişme yaşandı. 

Teknoloji devi Microsoft ile yatırım şirketi BlackRock, yapay zeka çalışmalarına destek sağlaması amacıyla 30 milyar dolarlık yeni bir yatırım fonu için güçlerini birleştirme kararı aldı.

Küresel Yapay Zekâ Altyapı Yatırım Ortaklığı adı verilen yatırım fonu, yapay zeka ile ilgili çalışmalarda kullanılan veri merkezlerine destekleyici enerji altyapısına yatırım yapacak. 

ABD’li çip devi Nvidia, “yapay zekâ ekosisteminin yararına yapay zekâ veri merkezleri ve yapay zekâ fabrikaları konusundaki uzmanlığını sunarak” yeni kurulan fona teknik desteğini verecek.

FONUN HEDEFİ 30 MİLYAR DOLAR YATIRIM ÇEKMEK 

Fon başlangıçta yatırımcılardan, varlık sahiplerinden ve şirketlerden 30 milyar dolar yatırım çekmeyi hedefliyor ancak borç finansmanı dahil edildiğinde toplam yatırım 100 milyar dolara ulaşabilir.Bu, gerçekleşmesi halinde dünyada yapay zeka çalışmalarını desteklemek için ayrılan en büyük bütçe olacak. 

Yapay zeka çalışmalarına yapılan yatırımın dünya genelinde yılda 100 milyar dolara ulaştığını düşünürsek, bu fonun büyüklüğü daha iyi anlaşılabilir. 

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ EKONOMİK BÜYÜKLÜK AÇISINDAN ARTIK ÜLKELERLE YARIŞIYOR

Dünyada teknoloji yatırımları son 20 yılda hızla arttı ve 20 yıl öncesine göre bambaşka bir dünyada var olmamızı sağladı. Artık teknoloji, S&P 500’ün açık ara en büyük kategorisi konumunda. Yani başka bir deyişle, ABD borsalarında bulunan 500 şirketin en büyük kategorisi teknoloji ve endeksin 4’te birinden fazlasını oluşturuyor. Büyük teknoloji gruplarının elindeki toplam nakit miktarı, Tayvan veya Polonya gibi bir ülkenin GSYİH’sına eşdeğer durumda. 

DÜNYANIN EN ZENGİN İNSANLARI LİSTESİNİ TEKNOLOJİ PATRONLARI DOMİNE EDİYOR

Bu şirketlerin Ar-Ge ve sermaye harcamaları eskinin en çok harcama yapan petrol devlerini açık farkla geride bırakıyor. Forbes’in dünyanın en zengin insanları listelerinde de görüleceği üzere teknoloji devlerinin patronları listeyi uzun zamandır domine ediyor. Akla gelen ilk isimler Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckenberg ve Bill Gates…

NEDEN TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ YAPAY ZEKA ÇALIŞMALARINDA BONKÖRLEŞTİ?

Peki başta Amazon, Microsoft, Apple gibi dünyanın en büyük teknoloji şirketleri olmak üzere neden büyük yatırımlar yapay zeka çalışmaları üzerinde yoğunlaştı?

Ne oldu da bu şirketler neredeyse her hafta piyasaya yeni yapay zeka ürünleri sunmak için yarışmaya başladı?

CEVAPLAR “YAKLAŞAN DALGA” KİTABINDA

Tüm bu soruların cevapları, Google tarafından satın alınan ve şu anda Alphabet'in sahibi olduğu bir yapay zeka şirketi olan DeepMind'ın kurucu ortağı Mustafa Süleyman’ın Türkiye’de Doğan Kitap tarafından yayınlanan “Yaklaşan Dalga” kitabında mevcut.

Kitap; son yıllarda popülerleşen ve hayatımıza gerek robotlarla gerek de dil modelleri gibi araçlarla daha çok dahil olan yapay zekanın ne olduğuna değil, ne olacağına yani geleceğine odaklanıyor. 
Uzun yıllardır yapay zeka alanında önemli çalışmalara imza atan Mustafa Süleyman, Yapay Genel Zeka dalgasının yaklaşmaktan öte olduğunu, artık geldiğini anlatıyor.

TEKNOLOJİK GELİŞMEDE EN BÜYÜK MÜŞEVVİK: PARA KAZANMAK

Yazar; Google’ın yapay zeka, Amazon’un ise robot üretiyor olmasının asıl nedeninin memnun edilmesi gereken halka açık şirketler olarak bunları kar elde etmenin yolları olarak görmek olduğunu söylüyor:

“Basit şekilde ifade etmek gerekirse: Çoğu teknoloji para kazanmak için geliştirilir. Kâr, tüm teşviklerin en kalıcı, köklü ve yaygın olanıdır. (…) İnsanların arzu ve ihtiyaçlarının genişliği ve bunlardan kâr elde etmek için ortaya çıkan sayısız fırsat teknolojinin öyküsünün ayrılmaz parçalarıdır ve hep öyle kalacaklar.”

Yazar, kamuoyundaki yaygın kanının aksine bireylerin veya şirketlerin kâr elde etme arzusunun kötü bir şey olmadığının altını çiziyor ve ekliyor:

“On dokuzuncu yüzyılın başında neredeyse herkes aşırı yoksulluk içerisinde yaşıyordu. Şu anda küresel olarak bu oran yüzde 9 civarında. İnsanlığın durumunun katlanarak iyileşmesi bir zamanlar imkansız görülüyordu ama artık bir rutin. Bu, özünde bilim ve teknolojiyi kâr amacıyla sistematik olarak kullanmanın hikayesidir. (…) Etrafımızda gördüğümüz şeylerin çoğunun arkasında doğrudan parasal kazanç peşinde koşan insan zekâsı vardır. ”

YAKLAŞAN DALGA TARİHTEKİ EN BÜYÜK ÖDÜLÜ TEMSİL EDİYOR VE HERKES O ÖDÜLÜN PEŞİNDE

İşte büyük teknoloji şirketlerinin amansızca ve bonkörce yapay zeka alanına yatırımlar yapıyor olmasının altında da bu yatıyor: Kazanç peşinde koşan insan zekâsı. 

Yaklaşan yeni teknolojik dalga, tarihteki şimdiye kadarki en büyük  ödülü temsil ediyor. 

Bu durum teknoloji şirketleri için sadece bir tercih değil, aynı zamanda zorunluluk. Bu sebeple teknoloji devleri birbirleri ile yarışarak neredeyse her hafta yeni gelişmeler ve ürünleri duyuruyor.  Yazar bunda şaşırılacak bir şey olmadığını söylüyor:

“Teknoloji işletmelerinde kural basit ve acımasızdır: Ya teknolojinin yeni neslini inşa edersin ya da yok olursun. O halde şirketlerin yaklaşan dalgada bu kadar büyük bir rol oynamasında şaşıracak bir şey yok.”

patronlardunyasi.com