Daha öğrenciyken patron olan girişimciler, sırlarını Bilkent Üniversitesi öğrencileri ile paylaşarak, "Risk almaktan korkmayın, öğrenimden caymayın" öğüdünü verdiler. Girişimciler ayrıca öğrencilere, daha aktif olabilecekleri 22-25 yaş döneminde master yapmak yerine çalışmayı tercih etmelerini önerdiler.
Referans Gazetesi'nin Turkishtime ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile birlikte düzenlediği "Türkiye'nin Başarı Hikayeleri" adlı söyleşi programının dördüncüsünde öğrencilik sürecini tamamlamadan patron olanların yanı sıra, üniversiteyi tamamladıktan iş hayatına atılanların başarı öyküleri anlatıldı.
Referans Gazetesi Genel Koordinatörü ve yazarı David Judson'ın moderatörlüğünü üstlendiği, Bilkent Üniversitesi'nde dün düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak Telsim İç Anadolu Bölge Satış Temsilcisi Cem Gökdoğan, Avva erkek giyim markasının yaratıcısı Volkan Atik'in yanı sıra hala öğrenimlerine devam eden ve üniversiteleri bünyesinde girişimci olan Fatih Kale ve Onur Atakan katıldı. Söyleşinin başlangıcında konuşan Judson, Avrupa Birliği'nde (AB) yapılan bir ankete göre gençlere "Kendi işinizi başlatmak ister misiniz?" diye sorulduğunda "evet" diyenlerin sayısının yüzde 10'u geçmediğine dikkat çekti. Avrupalı gençlerin daha çok bürokrat ve memur olmak istediğini vurgulayan Judson, "Burada benzer bir anket yapılsa evet diyenlerin yanıtı yüzde 10'u aşar" dedi.
Üniversite kampüsünü paraya çevirenler
Yeditepelife adlı internet sitesi ile NBS Yazılım, Reklam, İletişim Hizmetleri Ltd. şirketinin kurucusu olan 25 yaşındaki Onur Atakan yaptığı konuşmada, lise ikinci sınıftan beri iş hayatının içinde olduğunu ve haftasonlarını hep çalışarak geçirdiğini söyledi. Yeditepe Üniversitesi Sistem Mühendisliği üçüncü sınıfta okuyan Atakan, okula ilk geldiğinde öğrencilerin gece hayatı dışında bir paylaşımlarının olmadığını gözlemlemiş. Öğrencilerin e-mail adreslerinin bilgisayar ortamında oluşturulan bir sisteme kayıt edilmesiyle internet sitelerine yönlendirilmelerini sağladıklarını belirten Atakan, böylece Yeditepelife'in temelinin atıldığını belirtti. Atakan, daha sonra NBS şirketini kurduklarını ifade ederek, "Bizim sermayemiz düşüncemizdi" dedi. Atakan, aynı zamanda açık öğretim fakültesinde işletme eğitimi aldığını da kaydederek, üniversitelerin tecrübe olmadıktan sonra faydalı olduğuna inanmayan kesimde olduğunu vurguladı.
Gıda ile başladık, sanayiye geçeceğiz
Sabancı Üniversitesi'nde okurken arkadaşları ile kampüs içinde bir kafe açarak iş hayatına adım atan Fatih Kale ise bu projede 6'sı farklı öğrenci grubundan olmak üzere dışarıdan dışarıdan gelen 32 teklifin arasından kendi fikirlerinin öne çıktığını söyledi. Kale, üniversite gençlerinin daha çok bilgisayar başında vakit geçirmesinden yola çıkarak, sosyal aktivite anlamında geliştirici bir şeyler yapma amacıyla yola çıktıklarını ifade ederek, Dunkin Donuts ile anlaşarak üniversite içinde kahve satabilecekleri bir mekan kurduklarını söyledi. Daha sonradan kendi ürettikleri sandviç ve salataları satmaya başladıklarını söyleyen Kale, şu anda İstanbul Bayrampaşa Carrefour'daki Tatlıcı Tombak'ın işletmesini de aldıklarını kaydetti. Kale, 1 ay sonra otomotiv tasarımcılığı okumak üzere California'ya gideceğini belirterek, iş hayatına beraber atıldığı arkadaşları ile öncelikle gıda sektöründen başlamış olmalarına rağmen ileride sanayide bir şeyler yapmak istediklerini ifade etti.
Cehennemin Dibi'nden Telsim'e
Telsim İç Anadolu Bölge Temsilcisi Cem Akdoğan ise ODTÜ İstatistik bölümünde 3 yıl okuduktan sonra yönünü değiştirdiğini ve tekrar girdiği üniversite sınavında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde öğrenim görmeye devam ettiğini söyledi. Akdoğan, Eskişehir'de okurken Cehennemin Dibi isimli bir kafe ile iş hayatına başladığını belirterek, ileriki dönemlerde bunun kendisine yetmediğini ve mezu