Ekonomi


Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, konut sektöründe yaşanan satış sıkıntısı ve inşaat malzemelerindeki fiyat artışının TOKİ müteahhitlerini zor durumda bıraktığını belirtti.

Bayraktar, “Müteahhitlere ya fiyat farkı kararnamesi çıkarıp fiyat farkı vereceksiniz veya tasfiye kararnamesi çıkarıp, isteyeni tasfiye edip bu işten kurtaracaksınız. Bir şekilde işini iyi yapan müteahhitlere de yardımcı olmak lazım. Bir durgunluk olduğu ve bunların aşılması gerektiği bir vakıa” dedi.
TOKİ'nin şu anda ayda 500 milyon YTL hakediş ödemesi yaptığını kaydeden Bayraktar şunları söyledi:

“TOKİ'yle çalışan müteahhit parasını alıyor ama adam işi almış metrekaresini 410 YTL'den, hesabını ona göre yapmış. Demirin tonu 850 YTL'ydi, şimdi oldu 1600 YTL. Çok rahat oldukları söylenemez.”

'Fiyatlar yükselecek'
Lüks konut sektöründe yaşanan satış sıkıntısının TOKİ'nin orta ve alt gelir grubu projelerinde yavaşlamaya neden olacağını açıklayan Bayraktar şöyle devam etti:
“Kaynak geliştirme projelerinden istediğimiz kaynak gelmeyince alt ve orta gelir grupları için yapacağımız projelerde bir yavaşlama söz konusu. Biz bunu başka argümanlarla, B planı, C planıyla aşmaya çalışıyoruz. Fiyat artışlarını bu projelerden bugüne kadar almış olan vatandaşlarımıza yansıtmayacağız. Ama artışlar, bundan sonra yapılacak olan projelere yansıyacak.”

'Malzemeci istifade etti'
İnşaat malzeme fiyatlarının enflasyona orantısız bir şekilde arttığına dikkat çeken Bayraktar, bugünkü durumdan büyük ölçüde 2003 yılından itibaren inşaat sektöründe yaşanan canlanmadan istifade etmek isteyen malzemecilerin sorumlu olduğunu öne sürdü. Bayraktar, “Malzemeciler, inşaat malzemelerini enflasyonun 2-3 misli artırdılar. Enflasyon yüzde 9-10 iken inşaat malzemelerinin fiyatı yüzde 50-60 arttı” dedi.
 

'Müteahhitler zarar ediyor'
Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Erdemir'in inşaat demirine yaptığı yüzde 64'lük zamma rağmen, kamuya iş yapan müteahhitlere yüzde 19.8 fiyat farkı verildiğini belirterek, “Müteahhit yüzde 44.2 zarar ediyor. Müteahhidi Erdemir bir yandan, devlet bir yandan yumrukluyor” dedi.

Türkiye İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikası Başkanı Nazım Aygün, kamuya iş yapan müteahhitlerin, 7 kez değişmesine rağmen ne müteahhitleri ne de idareleri memnun edemeyen Kamu İhale Kanunu yüzünden zor durunda kaldığını bildirdi. Yeni Kamu İhale Kanunu'nda fiyat artışlarının ÜFE'ye endekslendiğini belirten Nazım Aygün, “Bizim artışlarımız genel bir endekse giremez, inşaat enflasyonuna göre olmalı” diye konuştu. 

'Demir fiyatı daha da artacak'

Demir-Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, demir fiyatlarının tüm dünyada arttığına dikkat çekerek, Türkiye'deki artışların hurda demir, cevher ve kok kömürü artışlarının ve dünya fiyatlarının altında kaldığını söyledi. Bu durumun tüccarın elindeki stok malı satmasıyla oluştuğunu belirten Yayan, “Stok bitince fiyatlar daha da artacak” dedi.
Çimento Müstahsilleri Birliği Genel Koordinatörü Oğuz Tezmen ise inşaat sektörünün yavaşlamasıyla birlikte düşen çimento talebinin fiyat düşüşüne neden olduğunu belirterek, “Hesabını iyi yapmayan müteahhit zor duruma düşüyor. Bunun çimentoyla ilgisi yok” açıklamasında bulundu.

Demir ve çimentonun inşaattaki payı yüzde 19

2007 yılı inşaat metrekare maliyeti    479.8 YTL
Demirin payı                                           Yüzde 12
Hazır betonun payı                                 Yüzde 7
Kaba inşaatın payı                                Yüzde 40

Esra Özsümer/Milliyet