Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, AB ile müzakerelere başlamanın önemli bir dönüm noktası olduğunu ve son anda çeşitli sıkıntılar ortaya çıksa bile, temelde müzakerelerin başlamasının önünde bir engel gözükmediğini belirterek, "Süreçte meydana gelebilecek geçici tıkanıklıklar, bizim, gelişmiş bir ekonomi ve demokrasiyle, istikrarlı bir yapı içinde yolumuza devam etmemizi engellememelidir" diye konuştu.
Koç Topluluğu’nun Anadolu Buluşmaları toplantılarının sekizincisi Çanakkale’de basına kapalı olarak gerçekleştirildi.
Koç Holding’den yapılan açıklamaya göre Mustafa Koç, toplantıda yaptığı konuşmada, Çanakkale’nin, Türkiye’nin yeni ufuklara doğru yol almasını mümkün kılan ve Türk halkının azmini, mücadele gücünü bütün dünyaya gösteren bir sürecin başlangıç noktası olarak tanımlanabileceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bugün burada konuşuyor olmamızın bu bakımdan simgesel bir önemi var. Çünkü, sizlerle bu buluşmamızdan yaklaşık bir hafta sonra Türkiye, azim ve mücadele gücü gerektiren bir başka sürece girecek. 3 Ekim’de Avrupa birliği ile tam üyelik müzakerelerimiz resmen başlayacak. Kuşkusuz burada maksadını aşan bir benzetme yapmak istemem. Ancak, önümüzde çok önemli bir yenilenme ve değişim süreci olduğunun da altını çizmek isterim. Her değişimin kendi zorlukları, sıkıntıları vardır. Bunların aşılması için azim ve mücadele gücü en önemli etkendir. Bu sürecin, bizi Ulu Önder Atatürk’ün çizdiği çağdaş uygarlık hedefine yaklaştıracak adımların atılması, ihtiyaç duyduğumuz gücü bize sağlayacak en önemli unsurdur diye düşünüyorum." 3 Ekim’e az bir süre kala, zihinlerde hala bazı sorular kalmış
olabileceğini dile getiren Koç, "Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılmasını istemeyen bazı Avrupa ülkelerinin engellemelerini aşabilecek miyiz? Müzakereleri başlatabilecek miyiz? AB’nin bize ihtiyacı var mı? Tam üyelik gerçekten Türkiye için yararlı mı? Bu konularda çeşitli görüşler ileri sürülüyor. Bazen de son derece temelsiz tartışmalar yapılıyor. Türkiye olarak AB’ye tam üye olmak istiyoruz, çünkü gelişmiş ülkeler arasında yer alma hedefine yaklaşmamızı bugün için en etkin şekilde bu proje sağlıyor" dedi. AB üyeliği sürecinde Türkiye’nin bugüne kadar geçirdiği ve bundan sonra gerçekleşecek dönüşümlerin, Türkiye’nin çağdaş, gelişmiş bir ekonomiye, siyasal ve toplumsal yapıya sahip olması doğrultusunda ileri adımlar atmasını sağladığını aktaran Koç, toplumun büyük çoğunluğunun da, bu sürecin tamamlanmasını ve Türkiye’nin gelişmiş ülkeler arasında yerini almasını arzu ettiğini bildirdi. Öte yandan, dünyanın en rekabetçi ekonomisi olmayı önüne hedef olarak koymuş bulunan AB’nin bunu gerçekleştirmek için yeterince güce sahip olmadığının açıkça görüldüğünü, yaşlanan nüfus ve zayıf iç talebin AB ekonomisinin atılım yapmasını engellediğini dile getiren Koç, bu nedenle AB içindeki öngörü sahibi çevrelerin genç ve çalışan nüfusu, canlı talebi, jeopolitik konumu, büyük ve doymamış pazarı ile Türkiye’nin AB’ye yeni bir dinamizm getireceğini düşündüklerini söyledi.
"MÜZAKERELERİN BAŞLAMASI ÖNÜNDE ENGEL GÖZÜKMÜYOR..."-
Koç, "Müzakerelere başlamak önemli bir dönüm noktasıdır ve son anda çeşitli sıkıntılar ortaya çıksa bile, temelde müzakerelerin başlamasının önünde bir engel gözükmemektedir" dedi.
AB’ye tam üyelik projesinin Türkiye’nin yakın tarihinin en önemli kararlarından biri olduğunu ve özünde ekonomik ve siyasi açıdan dünyayla bütünleşmeyi hedeflediğini kaydeden Koç, bu sürecin önemli yanının, atılan her adımın, Türkiye’nin çağdaş uygarlık seviyesine yükselmesi doğrultusunda somut bir katkı sağlaması olduğunu söyledi.
Ekonomide, siyasette, sosyal yaşamda gelişmiş ülke standartlarına ne kadar yaklaşılabilirse, bu bütünleşmenin o kadar sarsıntısız gerçekleşebileceğini i