Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın internet sitesinde yapılan açıklamada, şirketin gelecek ay Suudi Arabistan'da satışlara başlayacağı belirtildi. Bu durum, CEO Elon Musk ile krallık arasında 2018'de şirketi özelleştirme teklifinden kaynaklanan kısa süreli anlaşmazlığın giderildiği sinyalini de verdi.
KÖRFEZ BÖLGESİNİN EN BÜYÜK PAZARINDA TESLA YOK
Tesla, diğer Ortadoğu ülkelerinde de işlem görüyor ancak Körfez bölgesinin en büyük pazarı olan Suudi Arabistan'da işlem görmüyor.
2018 YILINDA MUSK VE KRALLIK ARASINDA GERGİNLİK YAŞANDI
Anlaşmazlık, Musk'ın 2018 yılında Suudi Arabistan'ın egemen varlık fonu olan Kamu Yatırım Fonu'yla yaptığı görüşmenin ardından Tesla'yı özel şirket haline getirmek için "fon sağladığını" tweetlemesiyle başladı.
Bu tweet, bir teklifin gerçekleşmemesi üzerine yatırımcıların dava açmasına yol açmış ve bu esnada Musk ile PIF Başkanı Yasir el-Rumayyan arasındaki gergin mesajlaşmalar kamuoyuna yansımıştı.
Musk'ın sonbaharda ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyasında ve ardından yeni yönetimde üst düzey bir rol üstlenmesinin ardından gerginlikler azaldı.
TRUMP’IN SUUDİ ARABİSTAN POLİTİKASININ ETKİSİ
Trump, Ocak ayında Suudi Arabistan'dan dört yıl boyunca askeri alımlar da dahil olmak üzere ABD ekonomisine 1 trilyon doların üzerinde harcama yapmasını istemesinin ardından, bu ay muhtemelen ilk yurt dışı seyahatini Suudi Arabistan'a yapacağını söyledi.
Tesla'nın 10 Nisan'da Riyad'da gerçekleştireceği lansman etkinliğinde, güneş enerjisiyle çalışan elektrikli araçları ve ürünleri tanıtılacağı belirtildi.
Açıklamada, "Cybercab ile otonom sürüşün geleceğini deneyimleyin ve yapay zeka ve robotikte geleceğin neler getireceğini sergilerken insansı robotumuz Optimus ile tanışın" ifadelerine yer verildi ancak ürünlerin krallıkta ne zaman satışa sunulacağı belirtilmedi.
patronlardunyasi.com