Patronlar


Kasımda Türkiye’nin aylık ihracatı yüzde 4.3 artışla 6 milyar 37 milyon dolar oldu. İhracatta artış yavaşlarken, 12 aylık ihracat 72.9 milyar dolara ulaştı. Kasımda, bugüne kadar hiç ihracat gerçekleştiremeyen Muş ilk kez ihracat yaptı. Muş, yurt dışına petrol aramalarında kullanılan barit madeni satmayı başardı. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, ‘Çok sevindik’ dedi.


Türkiyye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, canla başla çalıştıkları ihracat sektörünün kasım ayında hız kestiğini belirterek, ’İhracatın artış hızının azalması bayram tatili nedeniyle gibi görünse de üretimin sekteye uğramasıyla ilgilidir’ dedi. Satıcı, Bolu’da kasım ayı ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, kasım ayında ihracatın yalnızca yüzde 4.3 oranında artarak, 6 milyar 37 milyon dolar seviyesine çıktığını bildirdi.

MUŞ SEVİNCİ:

Kasım ayı içinde ihracatta sevindirici bir gelişmenin de yaşandığını bildiren Oğuz Satıcı, bugüne kadar hiç ihracat gerçekleştirmemiş olan Muş’un barit madeni ihraç ederek bu özelliğinden kurtulduğunu söyledi. Satıcı, Muş’ta bulunan ve petrol aramalarında önem taşıyan barit madeni rezervlerinin bu ile önemli ihracat imkanı kazandıracağını kaydetti.

73 MİLYARA DAYANDI:

2005’in ilk 11 ayı itibariyle ihracatın 2004 yılının aynı dönemine göre yüzde 15.5 artarak 66 milyar 175 milyon dolar olduğunu kaydeden Satıcı ‘12 aylık ihracatımız ise yüzde 17.3’lük bir artışla 72 milyar 928 milyon doları yakaladı. Geçen seneki artış oranlarına rağmen kasımda aylık ihracatta azalma yaşayan sektörlerin başında hayvansal ürünler sektörü gelirken tarım sektörü içerisinde yer alan tütün ve kesme çiçek sektörleri de ihracatta azalma yaşayan diğer sektörler oldu. Tütün sektöründeki ihracatın azalması aşırı değerli Türk Lirası’ndan dolayı tütün fiyatımızın göreceli olarak pahalı kalmasından, kesme çiçek sektöründe ise kasım ayının beklenenden soğuk geçmesinden kaynaklandı’ diye konuştu. Üretim ve ihracatta azalmanın kendini en çok belli ettiği sektörlerin tekstil ve hazır giyim olduğunu belirten Satıcı şöyle devam etti: ‘Aylık bazda hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün yüzde 4.5 azalma yaşadığı kasım ayında, tekstil ve hammaddeleri yüzde 4.8 ve deri ve deri mamullerinde yüzde 13.5’lik bir ihracat kaybı yaşadı.’

Otomotivin kasım ihracatı yüzde 3 azaldı

OTOMOTİV sektörünün ihracatı, yılbaşından bu yana temmuz ayı ile birlikte aylık bazda ikinci kez gerileyerek Kasım’da yüzde 3 oranında düştü. Buna rağmen, 11 aylık dönemde yüzde 21.5 oranında artan ihracat, 11 milyar 495 milyon dolara ulaştı. Sektör, bu rakam ile 2004 yılının tamamında yapılan 10 milyar 705 milyon dolarlık ihracatı açık ara geride bıraktı. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, ocak-kasım döneminde, ihracat kalemleri arasında 3 milyar 922 milyon 505 bin dolar ile binek otomobiller ilk sırada yer aldı. Bunu, otomotiv yan sanayii ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar izledi. En fazla ihracat artışı demiryolu taşıtlarında gerçekleşirken, traktörler, hava ve uzay taşıtları ile özel amaçlı diğer çekicilerde ihracat geriledi. Ocak-kasım döneminde yüzde 21.5 oranında artarak 11 milyar 495 milyon 830 bin dolara ulaşan ihracat, geçen yılın aynı döneminde 9 milyar 463 milyon 453 bin dolar olarak gerçekleşmişti. İhracat, kasım ayında ise geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 3’lük düşüşle 919 milyon 341 bin dolara geriledi.

11 ayın ihracat rekortmenleri

TİM, Ocak-Kasım döneminde en çok ihracat yapan 10 şirketi de açıkladı. Buna göre,