Patronlar


Murat KAYA

Ürünlerini 100’ün üzerinde ülkeye ihraç eden, gıda sektöründe farklı kategorilerde çok sayıda ürün gamı bulunan ve bu sayede Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 108 sırada bulunan Ülker Şirketi’nin yönetim kurulu üyesi Murat Ülker; dünya ekolojisinde büyük sorunlardan biri sayılan plastik kirliliği sorununa, dönüştürülebilir akıllı ambalajlar  üretimiyle çözüm bulunabileceğini savunuyor. 

Uzun yıllar sürdürdüğü Ülker Şirketi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini, 2020 yılında yeğeni Ali Ülker’e devreden ve şirkette yönetim kurulu üyesi olarak faaliyetlerini sürdüren ünlü iş insanı, kendini hem şirketi hem de Türkiye’nin yararına olacak işlere ve araştırmalara vakfetti. 

KENDİ İNTERNET SİTESİNDEN PAYLAŞTI

Başarılı CEO, ARGE çalışmalarıyla dünyanın yararına olacağı tespit edilen konuları yakın takip ediyor ve istatistiksel çalışmaları, kendi önerilerini de ekleyerek “muratulker.com” adlı kişisel internet sitesinde, takipçileriyle paylaşıyor. 

Murat Ülker’in son eklediği yazı, dünyanın önemli meselelerinden biri olarak görülen ve bin bir çeşit gıda üretimiyle bilinen şirketi Ülker’i de doğrudan ilgilendiren “plastik kirliliği” hakkında….Ülker burada, dönüştürülebilen akıllı ambalaj üretimiyle plastik kirliliğinin giderilebileceğini, örnek çalışmaları sunarak belirtiyor.

“Plastiklerin sürdürülebilirliği ve yenilikçi çözümler” başlıklı yazısında Murat Ülker, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), 16 Mayıs 2023 tarihinde yayımladığı “Turning off the Tap: How the world can end plastic pollution and create a circular economy?” (Musluğu Kapatmak: Dünya plastik kirliliğini nasıl sona erdirebilir ve döngüsel bir ekonomi yaratabilir?) adlı rapora dikkatleri çekiyor. 

YÜZDE 80’LİK AZALMA SAĞLANABİLİR

Raporun plastik kirliliğini sona erdirmek ve döngüsel ekonomiyi güçlendirmek, paydaşları harekete geçirmek amacıyla kaleme alındığını belirten Ülker, bu rapora göre, küresel çapta uygulanacak köklü politika değişiklikleri ve mevcut teknolojilerin etkin kullanımı sayesinde, 2040 yılına kadar plastik kirliliğinde yüzde 80’lik bir azalma sağlanabileceğini aktarıyor.

Döngüsel ekonomik davranışın dünyanın geleceğinde rol oynayan tüm paydaşların DNA’larında ve iş yapış şekillerinde yer etmesinin sorunun çözümünü getirebileceğini kaydeden Ülker, ancak çözüm yolunun rotasının oluşturulmasının yetmediğini, genelde maliyeti arttırıcı ve enflasyonist baskı oluşturan çözümler bulunduğunu bildirdi. 

“PLASTİK AMBALAJLAR ELEŞTİRİLSE DE GIDA İSRAFI KATKILARI GÖZARDI EDİLEMEZ”

Devletlerin üretici regüle etmek adına ek vergiler getirdiği çözümlerin, gelişmiş ülkelerde piyasalarca absorbe edebilecek potansiyele sahipken, gelişmekte olan ekonomiler için ciddi sorun ve tehditler oluşturduğu bilgisini veren Ülker, plastik ambalajlamayla ilgili şunları dile getiriyor:

“Plastik ambalajlar, çevresel etkileri nedeniyle sıklıkla eleştirilse de, özellikle gıda israfını önleme konusundaki katkıları göz ardı edilemez. Araştırmalar, plastik ambalajların gıda ömrünü yüzde 33’e kadar uzatarak kalite ve güvenliği sağladığını gösteriyor. Yeni geliştirilen biyolojik bazlı ve geri dönüştürülebilir plastikler ise çevresel etkileri minimuma indirgemeyi hedefliyor. Kimyasal geri dönüşüm süreçlerinin geliştirilmesi, plastiklerin yeniden kullanılabilirliğini artırarak döngüsel ekonomiye katkı sağlıyor.”
    
“GELECEĞİN AKILLI AMBALAJLARI ÇEVREYE DE UYUMLU OLACAK”

Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde, ambalajların sadece bir koruma aracı olmanın ötesine geçtiği, artık “akıllı” olarak nitelendirilen ambalajların, kullanıcı deneyimini zenginleştirip, ürün ve tüketici arasında güçlü bir bağ kurmayı hedeflediğini anlatan Ülker, şu örneği verdi:

“Örneğin, biyoteknoloji ve sentetik biyoloji alanındaki yenilikler, ambalajların sadece içeriklerini korumakla kalmayıp aynı zamanda ürünün raf ömrünü uzatabilmesi, çevresel etkileri azaltabilmesi ve hatta canlı organizmalar gibi büyüyebilmesi için yeni fırsatlar sunuyor. Böylece bir ambalaj, eski tohumları korumaktan, nesli tükenmiş bir çiçeğin kokusunu muhafaza etmeye kadar birçok işlevi yerine getirebilir hale geliyor. Geleceğin ambalajları, sadece ürünleri korumakla kalmayıp, aynı zamanda daha akıllı ve çevreye daha uyumlu bir yapıya sahip olacak.” 

AMBALAJLARIN EĞİTİM VE FARKINDALIK ARACI OLARAK HİZMETİ

Ambalajlama endüstrisinin, çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda yeniden şekillendiğine dikkati çeken Ülker, ambalajların yalnızca bir ürünün fiziksel koruyucusu değil, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirlik için bir eğitim ve farkındalık aracı olarak hizmet ettiğini de aktarıyor. 

“BU DEĞİŞİMİ ARAŞTIRIYORUZ”

Avrupa Birliği’nin (AB) de, 2030 yılına kadar pazara sunulan tüm plastik ambalajların yeniden kullanılabilir veya geri dönüştürülebilir olmasını amaçladığı bilgisini paylaşan Ülker, okuyucularına, “Sizce bu gelişmeler, plastik kullanımını ve ambalaj nasıl etkileyecek? Hangi yenilikler kapımızda?” sorularını sorarak, şunu ekliyor:

“Ben şunu biliyorum ki biz bu değişimi araştırıyoruz ve gerekeni yapıyoruz ve daha iyisini hedefliyoruz.”

patronlardunyasi.com