Çevre


Kenan GÜRBÜZ

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden olan Muğla’da başta Bodrum, Marmaris, Fethiye olmak üzere tüm ilçelerinde son 4 yılda 18 bin 600’den fazla kaçak yapının tespit edildiği bildirildi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un görevde olduğu 2019 yılında verdiği “Kaçak Yapılaşma İle Mücadele Talimatı” sonrasında Muğla’da kaçak yapıların tespiti ve yıkım işleminin aralıksız sürdüğü ifade edildi.

YAPI KAYIT BELGESİ SAYISI 201 BİN 991

Muğla’da bugüne kadar düzenlenen toplam Yapı Kayıt Belgesi sayısı 201 Bin 991 olurken, ekipler tarağından incelen Yapı Kayıt Belgesi sayısı ise 8 bin 250. İncelenen Yapı Kayıt Belgeleri’nden 8 bin 219’u ise iptal edilmiş. 

BELEDİYELERE ‘YIKIMLARI HIZLANDIRIN’ TALİMATI 

Kaçak yapılaşma ile mücadele kapsamında belediyelerce tespit edilen kaçak yapıların süratle yıkım işleminin yapılması için Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nce, ilçe belediyelerine yıkım işlemlerinin hızlandırılması için yazı yazıldı. 

EN FAZLA KAÇAK YAPI, FETHİYE VE BODRUM’DA

Kaçak yapıların Muğla’nın ilçelerine göre dağılımına bakıldığında en fazla kaçak yapının Fethiye’de olduğu, Fethiye’den sonra Bodrum’un ikinci sırada, son dönemde Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerden gelen emekliler tarafından tercih edilen Milas’ın ise üçüncü sırada yer aldığı görülüyor.

Kaçak yapıların ilçelere göre dağılımı ise şöyle:

“Fethiye 5940, Bodrum 4539, Milas 2062,  Marmaris 1895, Seydikemer 1637,  Datça 706, Menteşe 501, Ortaca 386, Dalaman 306, Ula 315, Yatağan 147, Köyceğiz 135 ve Kavaklıdere 22”

539 KAÇAK YAPI YIKILDI

Son 4 yılda Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi önemli turizm merkezlerinde bugüne kadar 550’den fazla kaçak yapının yıkım işlemini gerçekleştirilirken, villa, rezidans, ahşap iskele ve otel inşaatı gibi kaçak yapıların tespiti aralıksız sürüyor.

BODRUM BELEDİYESİNDEN YIKIM İHALESİ

Bodrum Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından Bodrum ilçe sınırları içerisinde Muğla Çevre Şehircilik Müdürlüğü ekipleri tarafından belirlenerek Belediyeye bildirilen kaçak ve imara aykırı yapıların yıkımı için ihaleye çıktı. Açık ihale usulü ile 7 Ağustos günü yapılacak ihalede teklifler sadece elektronik ortamda EKAP üzerinden alınacak. 9 adet iş kalemi için yapılacak ihalede yıkım, söküm, kesim, nakliyenin de dahil olduğu bildirildi. Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 5 gün içinde yer teslimi yapılarak işe başlanacağı, işin tamamlanma süresinin ise 130 gün olduğu öğrenildi.

KAÇAK YAPININ YIKIM AŞAMASINA GELMESİ 14-15 AYI BULUYOR

Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise kaçak yapılaşma ile mücadele için bazı önerilerde bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

“Bu kaçak yapılaşmanın en büyük nedenlerinden biri de her dönem hükümet tarafından çıkarılan imar affıdır, bunun her seçim döneminde gündeme gelmesi ve taze, diri tutulmasıdır. Devletimiz bir kararname çıkartıp imar affı olmayacağını duyurmalı. Biliyorsunuz devletin hüküm ve tasarrufu altındaki olan alanlarla ilgili 2 hafta süre verilerek yıkım gerçekleştiriliyor. Ancak özel mülkiyet alanlarında imar kanunun bize emrettiği ölçüde işlemler yapıyoruz. Bir kaçak yapının yıkım aşamasına gelmesi 14-15 ayı buluyor. Bence merkezi hükümet, Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Bakanlarımız bununla ilgili bir kanun çıkarmalı. Kaçak yapılaşma, imara aykırı yapılaşma ile ilgili yıkımın İmar Kanunun 42'inci, 30'uncu maddesine göre değil de devletin hüküm ve tasarrufunda olan gecekondu kanununa göre yapılması sağlanmalı. Eğer biz o yapıları 2 hafta içerisinde yıkmayı başarırsak kaçak yapılaşmanın önüne ciddi şekilde geçeceğiz."

patronlardunyasi.com