vrupa Birliği, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri tarafından (İTKİB) yürütülen ve finanse edilen Moda ve Tekstil İş Kümesi'nin bir parçası olarak kurulan İstanbul Moda Akademisi (İMA), İstanbul'da modanın kalbinin attığı yer olan Nişantaşı'nda açıldı.
Son teknoloji ile yenilenen Tarihi Sadrazam Sait Paşa Konağı'nda hizmet verecek olan İstanbul Moda Akademisi'nin açılışında Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle ve sektörün önde gelen çok sayıda ismi hazır bulundu.
İMA'nın açılışında ünlü tasarımcı Emel Aksoy'un “Modanın Döngüsü” isimli Osmanlı'dan günümüze farklı kıyafetlerin yer aldığı koleksiyonu da sergilendi.
Türk tekstil ve konfeksiyon sektörüne katkı sağlamak için Türkiye'deki moda eğitimini desteklemek ve geleceğin başarılı moda tasarıcımsısı, üreticisi ve yöneticilerini yetiştirerek sektöre kazandırmak amacını taşıyan İMA, dünyanın önde gelen moda okulları düzeyinde eğitim verecek. Eğitim hayatına 2008 Ocak ayında başlayacak olan İMA'da uluslararası ve yerel eğitim kadrosuyla moda tasarımı, moda ürün geliştirme, moda medya ve moda pazarlama konulu kurslar verilecek, 2008 güz döneminde ise London College of Fashion ile ortak hazırlanan programla akademik dersler başlayacak.
TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmenve İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu sergilenen eserleri inceledi...
Moda, marka, tasarım
İMA'nın açılışında konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İstanbul Moda Akademisi'nin İstanbul'un dünyanın en önemli moda merkezlerinden biri olması yolundaki en büyük adım olduğunu söyledi. Türk tekstil ve hazırgiyim sektörünün yaşadığı küresel ölçekli büyük sıkıntılara rağmen bunun üzerinden gelebildiğine dikkat çeken Tüzmen, sektörün küresel bazda aktif ve innovatif bir sektör olduğunu ifade etti.
Moda ve marka yaratmak için tasarımın önemine değinen Tüzmen, “Bir Moda akademisi kurma fikri Türk tekstil ve konfeksiyon endüstrisinin uzun yıllardan beri geleceğe yönelik yatırım vizyonunun bir parçası olmuştur. Özellikle sektördeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin Türkiye için önemi sektörün bu konuyla ilgili eğitim ihtiyaçlarını da gündeme getirmektedir. Sektörümüz ağırlıklı olarak fason üretim üzerine kurulmuştur. Yönetim ve ürün geliştirmeye bağlı fonksiyonlarda yenilikçilik kabiliyetlerinin arttırılması önemli bir gereksinimdir. Sektörde tasarım ve sosyal bilimleri birbiri ile bağlantılı olarak kapsayan akademik programlar henüz tam olarak gerçekleştirilmemiştir. Ancak üniversite düzeyindeki eğitim alanında çok yüksek bir talep fazlası olduğu görülmektedir. Moda Akademisi'nin kurulması yaratacağı kalifiye iş gücü potansiyeli ile sosyo-ekonomik açıdan da önemli bir gelişmeyi ortaya koyacaktır” diye konuştu.
İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Modacı Emel Aksoy ve İTHİB Başkanı İsmail Gülle birlikte
“İstanbul'un moda başkenti yapmanın anahtarı elimizde”
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise yaptığı konuşmada, tekstil ve hazırgiyimde “büyük” olmanın yolunun tasarımdan, yaratıcılıktan ve fikirlere yatırımdan geçtiğine inandıklarını ancak bunu hafife alanlar olduğunu belirterek, “Bu günü çok bekledik. Yıllardır sektörü, dünya pazarını, rekabeti bilen herkesin ortak düşü tasarımda dünya markası olmaktı. Sonunda bu düşe bir adım daha yakınız. Hayallerinizi, gerçekleştirmek, rekabet avantajını tasarımla yakalamak ve İstanbul'u bir moda başkenti yapmak için anahtar artık elimizde. İstanbul Moda Akademisi, Türk tekstil ve hazırgiyim sektörünün geleceği, moda tasarımı eğitiminin kalbi, mesleki gelişimin adresidir” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı da, Türkiye'nin uzun yıllar moda ürettiğini son yıllarda da moda tüketmeye başladığını kaydederek, “İMA en az Milano, Paris, Londra'daki okullar kadar popüler olacaktır. Dünyanın önde gelen moda okulları seviyesinde eğitim verecektir” diye konuştu.
İTKİB Destek A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Müftüoğlu ise, “Dünya moda önderi olmak için kendisi marka olan bir ülke yaratmalıydık, bunun içinde dünya çapında tasarımcılara ihtiyacımız vardı. Sektörü diğer ülkelere örnek yapmaya kararlıydık, bugünden itibaren bu düşümüzü hayata geçiriyoruz” dedi.
İstanbul Moda Akademisi'nin açılışını Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Eğitim Genel Müdürü Ömer Balıbey, İhracat Genel Müdürü Ali Boğa, İTHİB Başkanı İsmail Gülle, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, DTM İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ziya Altınyıldız ve İMA Direktörü Sezer Mavituncalılar birlikte yaptı