Patronlar


Patronlar açısından ofis ve evlerindeki mimari önem taşıyor. Seçilen mimari çoğu zaman patronların işine verdiği önemi, şirketinin gücünü ve kişiliğini yansıtıyor. Bu nedenle, her dönemde mimari beklentilerde ve çağa göre değişimler yaşanıyor. Son dönemdeki eğilimleri, uzun yıllardır iş dünyasındaki birçok tanınmış isim için çözümler üreten mimar Duygu Zeynep Poyraz ile görüştük.

Çoğunlukla ofis, klinik, konut, otel, kurumsal işler ve konsolosluk ofisleri gibi projelere ağırlık veren Poyraz’ın son dönemlerde imzası olan işler arasında The Roof at The Ritz Carlton – Ritz Carlton İstanbul, Supracap Enerji Yatırımları ofis projesi, HalalBooking Türkiye ofisi, Inter Atlas Chemical Türkiye ofisi ile Brezilya, Avustralya ve Kore İstanbul başkonsoloslukları ofisleri yer alıyor. Poyraz ile patronların ofis ve ev mimarilerinde değişen beklentilerine ve ihtiyaçlarına dair konuştuk.

"GELEN ZİYARETÇİLERİN ŞİRKETİN GÜCÜNÜ ANLAMALARI İSTENİYOR"

- Patronların son süreçlerde ofis mimarilerinde sizlerden beklentileri neler?

İş koluna ve o işe patronluk eden işverene bağlı olarak bu sorunun cevabı değişiyor. Son dönemlerde dikkat edilen esas konu, şirkete gelecek olan müşteri veya ziyaretçilerin şirketin hangi işle uğraştığını ilk bakışta anlamalarını sağlayacak, şık ve fonksiyonel alanlar oluşturulması. Patronlar genel olarak, gelen ziyaretçilerin şirketin gücünü ve enerjisini anlamalarını istiyorlar. Bunun dışında çalışan personelin psikolojisini ve sosyalleşmesini de çok önemsiyorlar.

Mimar Duygu Zeynep Poyraz

"PATRONLAR PRATİK SEÇİMLERİ TERCİH EDİYOR"

-Geçmişle kıyaslandığında taleplerde bir farklılık var mı?

Özellikle çalışan personele karşı olan tutum eskisinden daha farklı; çalışan odaklı tasarımlara yönlendikleri gözlemleniyor. Günümüz iş yaşantısında en kıymetli parametre zaman olduğundan, patronlar zamanlarını etkin bir şekilde kullanabilecekleri pratik seçimleri tercih ediyorlar.

- İş yaptığınız patronların ofisleri dışında evleriyle ilgili de beklentileri oluyordur. Bu konuda mimari beklentilerinde değişiklikler var mı?

Patronun yaşam vizyonuna bağlı olarak bu beklentiler değişiyor. Benim çok şanslı olduğum bir durum bu! Genelde, parasını kaliteye verdiğinin farkında, rafine zevkleri olan, dünyayı takip eden ve kalitenin göstere göstere görünmeyeceğini bilen insanlarla iş yapıyorum. Konut mimarisiyle ilgili kişiye bağlı olarak değişen özel talepler oluyor. Bu tür projelerde, patronların iş dışındaki mahrem ve kişisel alanlarını tanıma fırsatımız oluyor. Biz tasarımcılar da işlerini büyütüp bir noktaya getirmiş olan, insan yöneten ve topluma pozitif anlamda getirisi olan bu insanlardan farklı bakış açıları görmeyi öğreniyoruz. Ortak bir noktada buluşup karşılıklı olarak birbirimizi geliştirdiğimizde ortaya çıkan her proje özel oluyor. Bu sorunun direkt cevabını yukarıda anlattığım çerçevede değerlendirecek olursam, her patron özel ve eşsiz bir iş çıkmasını istiyor. Ne de olsa yaşam alanı insanı besler ve günün geri kalanına katkı sağlar. Geçmişte çeşitlilik yoktu; şu an ise malzemeden tasarıma her konuda sınırsız davranabiliyor, bir nevi tasarım Ar-Ge’si yapabiliyoruz.

"KADIN PATRONLAR RENKLERE, ERKEKLER SADELİĞE ÖNEM VERİYOR"

- Kadın ve erkek patron ayrımı yaptığınızda taleplerde bir farklılık oluyor mu?

Kadın ve erkek beyni her ne kadar farklı çalışsa da bir işi yönettiğinde cinsiyet kavramı geride kalıyor, olaylara bakış açısı sorun çözmeye yönelik oluyor. Yine de cinsiyet üzerinden gözlemlediklerim elbette var; kadın patronlar çok detaycı, sonuç odaklı ve bir yandan da kadın inceliği içerisinde daha duygusal olabiliyor. Bu da naifliği ve mütevaziliği beraberinde getiriyor. Erkek patronlar ise daha çok harcamak istedikleri bütçeye yoğunlaşıyorlar; yapılan masrafın yılın ilk çeyreğinde kapatılıp kapatılmayacağına odaklanıyorlar. Kadın ve erkek patron ayrımını son tahlilde tasarımsal anlamda özetleyecek olursam, kadınlar renklerin ve sanatın alanlarına yayılmasını, erkekler ise sade, şık ve daha çok fonksiyonel alanlar istiyorlar.

"GENÇ PATRONLAR SONUÇLARI TASARIMDA GÖRMEK İSTİYOR"

- Genç ve yaşlı patronların mimari seçimlerinde fark var mı?

Kuşak farkı olarak ele aldığımızda, genç patronlar daha çok gezip gördüklerinden ortaya çıkan sonuçları tasarımda görmek istiyorlar.

patronlardunyasi.com