Fortune Dergisi, BC Partners'ın önümüzdeki haftalarda devralmayı beklediği Migros'la ilgili iş planını açıkladı.
Planın en önemli ayağı, çevre ülkelerde yeni mağazalar açmak ve küçük zincirleri satın almak... Koç'un çıktığı Rusya pazarı da öncelikli hedefler arasında
Migros'un yüzde 50.8'ini Koç Holding'den 1.977 milyar YTL'ye satın alan BC Partners'da şimdilerde perakende devinin bundan sonraki stratejileri ile ilgili iş planı oluşturuluyor. Planın en önemli ayağı, Rusya dahil çevre ülkelere yeni mağazalar açmak ve daha küçük zincirleri satın almak.
BC Partners, Türk organize perakende pazarının yüzde 22'sini elinde tutan 940 mağazasının yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ile Makedonya'daki 15 Ramstore ile yılda 300 milyon kişiye hizmet veren şirketi önümüzdeki birkaç hafta içinde devralmayı umuyor.
Fortune Dergisi, Mayıs sayısında BC Partners fon yöneticileri Nikos Stathopoulos ve Francesco Conte ile yapılan röportajda önümüzdeki dönemde perakende sektöründeki rekabeti şekillendirecek iş planının ayrıntılarını ortaya koydu.
Kazak onayına kaldı
* Migros'un devrinin ne zaman gerçekleşmesini bekliyorsunuz?
N. Stathopoulos: Migros'un faaliyet gösterdiği Türkiye'den ve Kazakistan dışındaki ülkelerin rekabet kurullarından onay aldık. Halen Kazakistan'dan onay bekliyoruz, birkaç hafta içinde bu onayı da alacağımızı düşünüyoruz.
* Satın almadaki özsermaye-borç dengesi nasıl?
N. Stathopoulos: Biz bu satın almanın finansmanında tutucu davranmak istedik, özellikle bu hassas piyasa ortamında. Şirketi büyütmeye çalışırken üzerine çok borç yüklemek istemedik. Dolayısıyla bizim endüstrimizin alışık olduğu borç-özsermaye oranlarını görmeyeceksiniz. Son sermaye yapısı biraz da şirketin azınlık hisseleri için yapacağımız çağrının sonucuna bağlı, ancak yaklaşık olarak satın alma tutarının yarısının borç, yarısının özsermaye ile karşılanacağını tahmin ediyoruz.
* Vizyonunuz nedir? Büyüme planlarınızı açıklayabilir misiniz?
N. Stathopoulos: Vizyonumuz çok basit: Şirketi hem Türkiye'de hem uluslararası olarak büyütmek, Türkiye'de gıda perakendeciliğindeki tartışmasız liderliğini sürdürmek istiyoruz. Biz aslında şirketin yönetimine ve bugüne kadarki performansını borçlu olduğu 14 bin çalışanına yatırım yapıyoruz.
* Hangi ülkelere açılmayı düşünüyorsunuz?
F. Conte: Öncelikle şirketin halen faaliyetini sürdürdüğü pazarlarda büyümeyi hedefliyoruz, çünkü buralardaki büyüme fırsatlarının farkındayız. Ancak aynı coğrafi alanda başka ülkelere açılmayı da düşünebiliriz. Bu ülkelerde yeni mağazalar açabiliriz ya da daha küçük zincirleri Migros bünyesine katabiliriz. Migros'un Rusya'da, Kazakistan'da ve Azerbaycan'daki faaliyetleri, şirketin Türkiye'de geliştirdiği konsepti başarıyla ihraç edebildiğini gösteriyor. Migros, Rus gıda perakendeciliği pazarını ilk keşfeden şirketlerden biriydi. Geçen yıl Rusya'dan çekilme kararı aldılar, ancak bu dış pazarlara açılmada son karar değil.
3 kategoride büyüme
* Migros, Rusya'daki iştiraki Ramenka'nın hisselerini, Eylül 2007'de ortağı Enka Holding Invesment'a 542.5 milyon dolara devretmişti. Tekrar Rusya'ya yatırım yapmayı ya da oradaki şirketi geri almayı düşünür müsünüz?
F. Conte: Tarif ettiğim özelliklere sahip pazarlardaki fırsatları gözden geçirmeyi her zaman isteriz. Rusya gıda perakendeciliği sektörünün potansiyeli açısından kesinlikle bu ülkelerden biri.
* Büyüme planlarınız yalnızca Migros üzerinde mi yoğunlaşıyor, yoksa diğer markaları da aynı oranda büyütmeyi düşünüyor musunuz?
N. Stathopoulos: Şu anda şirket dış pazarlarda Migros markasıyla değil, Ramstore markasıyla faaliyet gösteriyor. Şirket şimdiye kadar farklı pazarlarda farklı markalarla ve değişik formatlarda faaliyet göstermiş. Migros markasını başka pazarlarda kullanma şansımız olursa, bundan yararlanmak isteriz.
F. Conte: Migros'un Türkiye'de hipermarket, süpermarket ve indirim formatları sayesinde geniş bir alanda varlık göstermesinin çok değerli olduğunu düşünüyoruz. Bütün bu değişik formatlarda büyümeye odaklanacağız. Migros'un şu anda kapsadığı 3 kategoride de varlığını sürdürmesi bizim için önemli.
Diğer yöneticilere de hissedar olmaları için teklif götüreceğiz
* Bülend Özaydınlı'nın Migros'un yönetimine geri dönmesi büyük ilgi çekti. Bülend Bey mi sizin dikkatinizi Migros'a çekti, yoksa siz mi Bülend Bey'le bağlantı kurdunuz?
F. Conte: Bülend Bey ile satın almayı gözden geçirdiğimiz ilk günlerde tanıdıklarımız vasıtasıyla tanıştık. Bu sürecin başından bu yana kendisiyle çok uyumlu bir işbirliği geliştirdik. Kendisiyle ve danışmanlarımızla birlikte şirketin geleceğiyle ilgili bir iş planı oluşturduk. Kendisinin Migros'un geleceğine duyduğu bağlılıktan ve şirketin üst düzey yönetiminde üstleneceği rolden dolayı çok memnunuz. Bülend Bey'in bilgi birikimi, tecrübesi ve itibarının Migros için vizyonumuzu gerçekleştirmede çok önemli rol oynayacağını düşünüyoruz. Grubu yaratan kişi olarak, şirketin geleceğiyle ilgili görüşü çok olumlu.
* Bülend Bey satın almanın sonucunda hissedar olacak mı?
N. Stathopoulos: Bülend Bey bu tip satınalmalarda sıkça görüldüğü üzere yatırım yapacak ve hissedar olacak.
F. Conte: Şirketin üst düzey yönetiminin hissedar olması bizim için alışılmadık bir durum değil. Yaptığımız bütün yatırımlarda üst düzey yönetim fonla birlikte yatırım yaptı ve hem yönetici hem de yatırımcı olarak rol üstlendi. Migros'un diğer üst düzey yöneticilerine de hissedar olmaları için teklif götürecegiz.
Migros'tan çıkmak için acelemiz yok
BC Partners, 1986'dan beri faaliyet gösteren bir girişim sermayesi şirketi. Yatırımcılardan topladıkları fonlarla ve banka kredileriyle çoğunluk hissesini aldıkları şirketlerin kârlılığını arttırıyor, sonra da satıyor. Ama fon yöneticileri kendilerinin diğer girişim sermayesi şirketlerine göre daha uzun vadeli yatırımlar yaptıklarına dikkat çekerek Migros'tan çıkmakta aceleci olmayacaklarının sinyalini veriyor. Nikos Stathopoulos, “Biz bu yatırımı uzun vadeli görüyoruz” diyor.