İş Bankası, Türkiye'nin ikinci büyük alışveriş merkezi Metrocity'yi mahkemeye verdi. Gümüşsuyu Halı'nın milyonlarca dolarlık arazisinin muvazaalı olarak Metrocity'ye devredildiğini iddia eden banka, satışın iptalini istedi
Bankalara ve piyasaya olan 45 milyon dolar tutarındaki borcunu ödeyemediği için 2001 yılında iflas eden Gümüşsuyu Halı'nın arazisine inşa edilen Metrocity, mahkemelik oldu. Gümüşsuyu Halı'ya verdiği krediyi geri alamayan İş Bankası, iflas eden bu şirket ile birlikte Metrocity'yi de mahkemeye verdi. İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuran bankanın avukatları, Gümüşsuyu Halı ve Türkiye'nin ikinci büyük alışveriş merkezi Metrocity'nin işletmecisi Metrosite İnşaat A.Ş. aleyhine dava açtı. Metrocity'nin üzerinde yükseldiği 48 bin metrekarelik arsanın yarısının Gümüşsuyu Halı'ya ait olduğu kaydedilen başvuruda, merkezin ticari işletmecisi Metrosite firmasının 23 Aralık 1997'de kurulduğuna, Gümüşsuyu'na ait arsayı ise kuruluştan sadece 8 gün sonra, 31 Aralık 1997 tarihinde satın aldığına dikkat çekildi.
YOK PAHASINA DEVRETTİLER
Gümüşsuyu Halı'nın 2 bin 500 adet "A Grubu" hisse ile Metrosite'nin kurucuları arasındaki en büyük ortak olduğu hatırlatılan dava dilekçesinde, arsa satışının "mal kaçırma" olduğu, şöyle iddia edildi: "Taşınmazla ilgili araştırmada, satışın yapıldığı 31 Aralık 1997'de metrekare birim fiyatı 2 bin ABD doları olarak tespit edildi. Aynı tarihte Merkez Bankası dolar kuru 205 bin 740 liraydı. Arsanın satış bedeli olan 1 trilyon 328 milyar lira, Merkez Bankası'nın kuru baz alındığında 6 milyon 254 bin 748 dolardır. Oysa, metrekaresi 2 bin dolardan hesap edildiğinde 24 bin 277 metrekare büyüklüğündeki arsanın bedeli asgari 24 milyon 277 bin dolardır (Bankanın tespit ettiği tahmini bedel). Rayici 24 milyon dolar olan arsanın, 6 milyon dolar gibi gerçek değerinin çok altında bir bedelle devretildiği anlaşılmıştır. Bu husus, devrin muvazaalı olduğunun diğer bir göstergesidir."
HİSSE DEVİRLERİ DE ŞAİBELİ
İş Bankası, 14 Temmuz 2005 itibariyle, 4 ayrı icra dosyasından 27 trilyon 250 milyar lira alacaklı olduğu Gümüşsuyu Halı'ya, Metrocity'ye satılan arsa sebebiyle herhangi bir ödeme yapılıp yapılmadığının araştırılmasını da istedi. Banka avukatları, Gümüşsuyu'nun, Metrocity hisselerinin yarısına sahipken, bu hisseleri daha sonra başkalarına devredip ortaklıktan ayrıldığını, hisseleri alanların bazı akrabaları olduğunu öne sürdü. Başvuruda, bu hisseleri alanlardan ikisinin de Gümüşsuyu'nun sahibi Necmettin Öztemir ile kızı Aliye Zeynep İlter olduğu savunuldu. İş Bankası, bu hisse devri işlemlerinin iptali için de ayrıca dava açacağını bildirdi. Başvuruda satışın iptalinin yanı sıra, arsa üzerine ihtiyati haciz konulması ve icra yoluyla satılarak bankanının alacağının tahsili de talep edildi.
7 bin kişi mağdur oldu
Gümüşsuyu Halı'nın sahibi Necmettin Öztemir, bankalara ve piyasaya olan 45 milyon dolarlık borcunu ödemeyince 2001 yılında şirketin iflası istendi. Bir dönemin en gözde firmaları arasında yer alan Gümüşsuyu'nun bin 400 çalışanının yanı sıra, halka açık olması sebebiyle 7 bin 178 küçük yatırımcı da mağdur oldu. Öztemir, binlerce kişinin mağdur olduğu Gümüşsuyu'nun iflasından sonra ilginç bir girişimde de bulundu. İflas Masası'na başvurup, ailesi adına 4 trilyon lira verilmesini istedi. "Şirkete verdiğimiz paraları iflas edince geri alamadık" diyen Necmettin Öztemir, oğlu Cesur Murat Öztemir ve kızı Aliye Zeynep İlter ile Metrosite A.Ş.'yi İflas Masası'na alacaklı kaydettirmek istedi. Öztemir'e göre kendisi 9 milyar 886 milyon, oğlu Cesur 464 milyar 83 milyon, kızı Aliye Zeynep İlter 215 milyar 760 milyon ve oğluyla birlikte yöneticisi bulunduğu Metrosite inşaat da 3 trilyon 358 milyar lira alacaklıyd