Gündem


Narin Güran cinayetiyle ilgili soruşturmada, telefonları incelemeye alınan aile üyelerinin whatsapp yazışmalarını sildikleri ortaya çıkmıştı. İddialara göre, soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı bu yazışmaları Whatsapp’tan istemiş ancak olumlu yanıt alamamıştı. Oysa ki bu yazışmalar cinayetin tüm detaylarıyla ortaya çıkartılması için çok önemliydi. 

WHATSAPP’TAN O İDDİALARA YANIT 

Meta İletişim Direktörü Joshua Breckman, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, "İddialar gerçeği yansıtmıyor. WhatsApp bireylerin kişisel konuşmalarının bir kopyasını yedeklemiyor. Bu nedenle sahip olmadığımız bir şeyi sağlamayı reddetmemiz de olası değil" dedi. 

SİLİNEN MESAJLARI GERİ GETİRMEK MÜMKÜN DEĞİL

Breckman, kullanıcılar tarafından silinen mesajların polis veya başka kişilerce kurtarılmasının mümkün olup olmadığının sorulması üzerine ise, “Eğer yedeklenmemişse silinen mesajları geri getirmek mümkün değil. Sohbet geçmişi Meta sunucularında saklanmadığından, yedeklenmiş mesajların da şirket tarafından geri yüklenmesi mümkün değil” diye yanıt verdi. 

BAZI BİLGİLER PAYLAŞILABİLİYOR

Meta şirketinin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, whatsapp yazışmalarında ‘uçtan uca şifreleme’ adı verilen bir teknoloji kullanılıyor. Bu teknoloji sayesinde, mesajlar sadece gönderici ile alıcı arasında özel oluyor. Şirket, WhatsApp dahil aradaki hiçbir tarafın bunları okuyamadığını veya dinleyemediğini savunuyor.
İnternet sitesinde yer alan diğer bir bilgi ise, mahkeme kararları sonucunda bazı bilgilerin devlet yetkilileriyle paylaşılabileceği. Bu bilgiler, kullanıcı adı, abonelik tarihi, son görülme tarihi, IP adresi, cihaz türü, e-posta bilgisi ile profil fotoğrafı, üye olunan gruplar ve kişi listesiyle sınırlı.

patronlardunyasi.com