Merkez Bankası’nın (TCMB) haftalık para ve banka istatistikleri, TL mevduat faizindeki gerilemenin hızlandığını ortaya koydu.
TCMB verilerine göre gösterge 1-3 ay vadeli TL mevduat faizi, 31 Ocak haftası itibarıyla yüzde 52.49’a gerileyerek son 11 ayın en düşük seviyesine indi. Bu oran, TCMB’nin aralık ayında faiz indirimlerine başlamasının hemen öncesinde yüzde 59.44 seviyesinde bulunuyordu. 26 Aralık’ta faiz indirimlerine başlayan TCMB, politika faizini 2.5 puanlık indirimle yüzde 47.50 seviyesine indirmiş; bu yılın ilk PPK toplantısının düzenlendiği 25 Ocak’ta da politika faizini yine 2.5 puanlık indirimle yüzde 45 seviyesine düşürmüştü. İlk faiz indirimi sonrası 4.4 puanlık gerileyen TL mevduat faizi, ikinci faiz indiriminin ardından 2.49 puan daha çekildi. Böylece, Merkez’in gevşeme sürecini başlattığı 26 Aralık’tan bu yana politika faizi 5 puan gerilerken, mevduat faizi ise yaklaşık 7 puan düşmüş oldu. Başka bir ifadeyle, TL mevduat faizindeki düşüş hızı, politika faizindeki düşüşü solladı.
İHTİYAÇ VE TİCARİ DÜŞTÜ, TAŞIT ARTTI
TCMB Başkanı Fatih Karahan, geçen hafta İstanbul Finans Merkezi’nde düzenledikleri yılın ilk enflasyon raporu toplantısında mevduat faizindeki gelişmelere yönelik de değerlendirmelerde bulunmuş, “Politika faizinde yaptığımız 5 puanlık indirim, mevduat ve kredi fiyatlamalarına beklentilerimiz ölçüsünde yansıdı” demişti.
Ancak TCMB verileri, politika faizindeki düşüşün kredi faizlerine sınırlı yansımaları olduğunu gösteriyor. Buna göre, Merkez’in gevşeme sürecini başlattığı 26 Aralık öncesinde yüzde 41.01 olan konut kredisi faizi, 31 Ocak haftası itibarıyla yüzde 40.23’e gerileyerek sınırlı düşüş kaydetti. Aynı dönemde ticari kredi faizi yüzde 60.27’den yüzde 57.95’e gerilerken, taşıt kredisi ise faizi yüzde 36.13’ten yüzde 39.80’a yükseldi. Aynı dönem aralığında en çok düşüş kaydeden ise yüzde 69.23’ten yüzde 63.84’e gerileyen ihtiyaç kredisi faizi oldu.
‘KREDİ FAİZİ DE TAKİP ETMELİYDİ’
Hürriyet'ten Gamze Bal'ın haberine göre, Perform Portföy Fon Yöneticisi Altan Aydın, yaptığı değerlendirmede, TL mevduat faizindeki düşüş hızının politika faizindeki düşüşü sollamasının ‘beklentiler dahilinde’ olduğuna dikkat çekti.
“Mevduat faizinin politika faizinden de kredi faizinden de daha hızlı gerilemesi beklenen bir durum” diyen Aydın, “Kredi faizlerinin de mevduat faizindeki düşüşü takip etmesi gerekir ama bunda özellikle enflasyona yönelik beklentilerin istenen düzeyde olmaması etkili. Tabii kredi kısıtlamaları da var. Bu da kredi faizlerinin TL mevduat faizi kadar hızlı geri gelmesini engellemiş olabilir” dedi. Mevduat faizinin politika faizine paralel şekilde gerilemeye devam etmesinin beklendiğini ancak bunun daha sonra birbirine yakınsayacağını söyleyen Aydın, “Mevcut durumda enflasyona dair beklentilerin özellikle son enflasyon raporu sonrasında bozulacağını düşünüyorum. Mart ayındaki Merkez Bankası toplantısı bu açıdan kritik. Bir faiz indirimi gelecek mi, eğer gelirse nasıl bir enflasyon beklentisine göre bir indirim olacak, sonraki patika nasıl ilerleyecek gibi bir miktar belirsizlik var. Önümüzdeki dönemde, belki marttan sonraki dönemde kredi faizlerine yansıması muhtemel. Faizlerin aynı patikada ilerlediğini, birbirine yakınsadığını görmek lazım ki ekonomiye ilişkin beklentilerin de ekonomi yönetiminin istediği şekilde ilerlediğini görelim” diye konuştu.
‘DAHA DA DÜŞECEK’
İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros ise, “Enflasyonun kontrol altına alınması durumunda faiz indirimlerinin devam edeceği görülüyor. Bu da TL mevduat faizinin daha da geri gelebileceği anlamını taşıyor” ifadelerine yer verdi.
Ancak, önceki dönemde bankaların TL mevduata verdiği faizin politika faizinin üzerinde olduğuna dikkat çeken Toros, bu nedenle halihazırda mevduat faizinin politika faizinden daha hızlı bir düşüş kaydetmesinin de beklentiler dahilinde olduğunu söyledi.
patronlardunyasi.com