Özlem ERMİŞ BEYHAN
Pandemiyi de içine alan son 5 yılda yıllık yüzde 5 gibi yüksek bir büyüme yakalayan lüks pazarında önümüzdeki dönemde ciddi bir yavaşlama öngörülüyor. McKinsey'in "State of Luxury" raporuna göre 2027 yılına kadar global lüks pazarının büyümesi yüzde 1 ila 3 arasında kalacak. Bu yavaşlama ağırlıklı Çin kaynaklı olsa da global lüks talebinde bir değişimin yaşandığı açık. Rapora göre önümüzdeki dönemde büyümenin itici gücü toplam tüketicilerin yaklaşık yüzde 4’ünü kapsayan süper zenginler olacak.
McKinsey’in 52 sayfalık raporu, 250 uzmanla yapılan görüşmelere ve dünya çapında 50.000 tüketiciyi kapsayan araştırmalara dayanıyor. Rapor, lükste markaların büyümenin büyük bölümünü getirecek süper zenginlere odaklanırken, toplam harcamaların ise yüzde 60 ila 70’ini oluşturan ‘en düşük harcama yapan’ büyük çoğunluğu da göz ardı etmemesi konusunda uyarıyor.
SÜPER ZENGİNLER BÜYÜMENİN YÜZDE 80’İNİ GETİRECEK
Raporda kişisel ürün ve hizmetlere yıllık 70 bin euro ve üzeri harcama yapanlar ‘ultra yüksek harcama yapanlar’ olarak belirlendi. Müşterilerin yüzde 1’ini oluşturan bu kesimin, yıllık 70 ila 105 milyar dolarlık alışverişle, 800 milyar dolarlık dünya lüks pazarının yüzde 10-15’ini elinde tuttuğu ortaya konuyor. İşte bu süper zenginlerin lüks harcamalarda 2027 yılına kadar olacak büyümeden yüzde 20’lik bir pay alması öngörülüyor.
Kişisel ürün ve hizmetlere yıllık 10 bin ila 70 bin euro harcayan ‘yüksek harcama yapan’ kesim ise toplam müşterilerin yüzde 3’üne karşılık geliyor. Bu kesim 140 ila 175 milyar dolarlık yıllık harcama ile pazarın yüzde 20-25’ini oluşturuyor. Bu zenginlerin 2027 yılına kadar lüks pazarındaki büyümede yüzde 50-60 etkisinin olması bekleniyor. Araştırma bu iki kesim toplandığında; kişisel ürün ve hizmetlere yıllık 10 bin euro ve üzeri harcayan kesimin önümüzdeki dönemdeki büyümeye etkisinin yüzde 80 olacağını öngörüyor.
3 İLA 5 BİN EURO HARCAYANLARDA SINIRLI BÜYÜME
Yıllık 3 bin ila 5 bin euro arasında kişisel ürün ve hizmet alanlar pazarın yüzde 12’sini oluşturuyor. Bu kesim yıllık 105 ila 140 bin dolarlık harcama ile pazarın 15-20’sini elinde tutuyor. Bu alışverişçilerin önümüzdeki yıllardaki büyümeden yüzde 10-15’lik bir pay alması bekleniyor.
YILLIK 3 BİN EURO VE ALTI HARCAYANLAR MÜŞTERİLERİN %85’İ
Yıllık 3 bin euro ve altında alışveriş yapanlar ise müşterilerin yüzde 80 ila 85’ini oluşturuyor. Toplam 315 ila 350 milyar dolarlık yıllık alışveriş yapan bu büyük çoğunluk önümüzdeki yıllarda lüks pazarının büyümesinden ise yüzde 10-15 pay alacak.
LÜKS REKABETİNDE GÖZLER ABD’DE OLACAK
Rapora göre ABD, lüks pazarının büyümesinde önemli bir itici güç haline gelecek. Böylece ABD son yıllarda Çin’in üstlendiği rolü alacak. Enflasyon oranlarındaki düşüş, süper zenginlerin artan payı ve orta sınıfların lükse olan ilgisinin artması, ABD’de lüks sektörünün önümüzdeki yıllarda yüzde 4 ile 6 arasında büyümesini sağlayacak.
DERİ VE MÜCEVHER SEKTÖRLERİ ÖNE ÇIKIYOR
McKinsey raporunda deri ürünleri ve mücevherat, lüks pazarında en güçlü büyüme oranları öngörülen kategoriler olarak öne çıktı. Önümüzdeki iki yılda saat ve lüks giyim segmentlerinde büyüme yavaşlayacak. Bu kategorilerde yıllık büyüme oranı %2 ile %4 arasında öngörülürken, bu yavaşlamanın arka planında, tüketicilerin enflasyon nedeniyle harcama yapma konusundaki isteksizliği ve ikinci el pazarındaki artan rekabet gösterildi.
patronlardunyasi.com