Bakan Unakıtan, , Hesap Uzmanları Vakfı'nın Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi'nde düzenlediği 'Global Finans Piyasaları ve Türkiye Ekonomisi' konulu panele katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Unakıtan, ABD'de geçen yaz başlayan mortgage krizinin dünya piyasalarına etkilerini değerlendirdi. ABD'nin GSMH'nın 14 trilyon dolar olmasına karşın, verilen mortgage kredilerinin 11 trilyon dolar olduğuna dikkat çeken Unakıtan, bu kredilerinin önemli bir bölümünün geri dönüşü zor olan kimselere verildiğini kaydetti. Unakıtan, bu kredilerin bazılarının dönmemesi üzerine krizin başladığını belirterek, "Şimdi önlem üzerine önlem alıyorlar. Sonuçta bankalar zarar açıklıyorlar. Yani bir toz dumandır gidiyor. Avrupa bankaları da o kredilerin bazılarını fonlamış. Şimdi bankalar zararlarını açıkladıkça 'eyvah ne olacak' diyorlar. O zararların da ne kadar olduğunu kimse bilmiyor. Belirsizlik var. Avrupa bankalarını herhalde mart ayında zararlarını açıklayacaklar. Orada bir kızılca kıyamet kopacak" dedi.
Küresel piyasalarda yaşanan bu dalgalanma ve krizler karşısında Türkiye ekonomisinin dayanıklı olduğunu savunan Unakıtan, "Dışarıda bir toz duman var onlardan etkilenmemek mümkün değil. Bu tür krizlerden en az şekilde etkilenmesi için ülke riski düşük olması gerekir. Yani bünye sağlamsa hastalık seni etkilemez" diye konuştu.
Unakıtan, Türkiye'de geri ödenmesi yapılamayan mortgage veya borcun olmadığını belirterek, "Paniğe gerek yok; korkulacak bir durum yok. Bu yıl Türkiye hiç özelleştirme yapmazsa bile 10 milyar dolar girişini garantilemiş durumda. İşte Migros'tan gelen para, işte falan arazinin parası fişman yatırımdan gelecek para. Türkiye ekonomisi güçlendikçe dışarıdan gelen para artacaktır" dedi.
Bütçe açıklarındaki düşüşe de değinen Unakıtan, "Ocak ayı bütçe sonuçları iyi. Bu performans böyle devam ederse yılsonunda bütçe açığında iyi bir sonuç alırız. Artık bütçe açıklarını tarihe gömdük" şeklinde konuştu.
Ankara/Cihan