Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile Vergi Konseyi tarafından hazırlanan Kurumlar Vergisi (KV) Yasa Tasarısı Taslağı'na göre yüzde 30 olan KV'nin, yabancı sermayenin Türkiye'ye çekilmesi amacıyla gelecek yıl 5 puan düşürülerek yüzde 25'e çekilmesi planlanıyor. Hükümet 3 Ekim'de Avrupa Birliği (AB) tam üyelik müzakerelerinin başlamasının ardından yatırımları çekmek için KV oranını rekabet halinde olduğu Çek Cumhuriyeti, Romanya, Slovakya gibi ülkelerin seviyesine çekmeyi hedefliyor. IMF'ye verilen niyet mektubunda yer alan, vergi kanunlarının yeniden yazılmasına yönelik takvimde gecikme olmuştu. Tasarının bu ayın sonuna kadar TBMM'ye sevki hedefleniyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, 100'den fazla birimin görüşünü alarak hazırlanan taslağa göre KV'de yüzde 30 olan geçici (peşin) verginin de yüzde 20'ye çekilmesinin öngörüldüğünü söyledi. Yaklaşık 80 madde olan yasayı 40 maddeye düşürecek olan taslakta, önümüzdeki beş yıllık dönemde KV'nin kademeli olarak 10 puan daha düşürülmesi ve rakip durumundaki ülkelerde en düşük seviye olan yüzde 16'nın altına inmesi hedefleniyor.
YABANCIYA FARKLI
Yetkililer, taslağın önümüzdeki günlerde hükümete sunulacağını ve nihai kararı siyasi iradenin vereceğini belirterek, şöyle konuştu: "KV'deki bu önemli düşüş, Türkiye'ye yabancı sermaye çekilmesi açısından son derece önemli. Hem 2006 yılından itibaren vergilerin düşürülmesi, hem de gelecek dönemdeki düşüşlerin yasada yer alması özellikle Türkiye'ye gelmekten çekinen yabancı sermaye için güvence olacak. KV'deki bu düşüş, kayıtdışının engellenmesi ve vergi tabanının genişletilmesi için çok önemli bir adım." Taslakta büyük yatırımlar için oranın doğrudan yüzde 15'e çekilemediği, bunun yerine, önemli miktarlarda yatırım yapacak yabancı sermaye için özel bir düzenleme planlandığı bildirildi. Bakanlar Kurulu'nun belirli büyüklükteki yatırımlar için vergi indirimi belirlemesine yönelik düzenleme yaklaşımları bulunduğunu kaydeden yetkililer, ancak IMF'nin vergi kaybını gerekçe göstererek buna sıcak bakmadığını söyledi. Yetkililer, böyle bir düzenleme hem cari açığın azaltılması hem de istihdamın artırılarak işsizliğin düşürülmesi açısından önemli bir karar olduğuna dikkat çekerken IMF'nin böyle bir kararın vergi tahsilatını düşüreceği ve faiz dışı fazla (FDF) hedefine zarar vereceği endişesiyle karşı çıktığını belirtiyor.
KOBİ'ler için oran yüzde 15'e insin önerisi
Taslakta küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) için ayrı bir vergileme sistemine geçilmesi ve yine yüzde 30 olan KV'nin 2006 yılı başından itibaren yüzde 15'e indirilmesi yer alıyor. Kurumlar Vergisi'ndeki düşüşün KOBİ'ler için çok önemli olduğunu ve yeni oranların 2006 kazançlarına uygulanabileceğini ifade eden yetkililer, gelecek yılın üç aylık peşin vergi ödemelerinde bu etkinin kendini göstereceğini belirtti.
Sabah