Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kayıtdışı ekonominin Gayrı Safi Milli Hasıla’ya oranının 2004 itibariyle yüzde 26’ya düştüğünü açıkladı. Unakıtan, kayıtdışıyla mücadele için yeni bir strateji hazırladıklarını belirterek, 10 yıl içinde oranın gelişmiş ülkeler seviyesine çekilmesini amaçladıklarını söyledi. Unakıtan, tüm ülkede ve her sektörde denetimlerin sıklaştırılacağını vurguladı.
Maliye Bakanlığı’nın düzenlediği tanıtım toplantısına katılan AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jörg Kretschmer, Türkiye ekonomisinde kayıtdışılığın yüzde 50’ye ulaştığını öne sürerek, etkili denetim mekanizmalarının kurulması gerektiğini vurguladı. Maliye Bakanı Unakıtan ise, kayıtdışılık oranı konusunda herkesin ayrı bir rakam dile getirdiğine işaret ederek, Maliye’nin tespitlerini anlattı.
Unakıtan, “1998-2003 yılları arasında Maliye Bakanlığı’nın yaptığı hesaplara göre, kayıtdışı ekonomi yüzde 30-35 civarında. Bunu 2003 yılında bu Türkiye’deki gelişmeler kayıtdışı ekonominin yüzdesini de düşürdü. Yüzde 29’a düşüyor ve 2004 yılında da bunun yüzde 26 civarına düştüğünü görüyoruz” diye konuştu.
Unakıtan, Başbakanlığa sunulmak üzere hazır hale getirdikleri yeni kurumlar vergisi tasarısı ile kayıtdışılığın azalacağını belirterek, kayıtlı ekonomiye geçiş için yeni bir çalışma başlattıklarını da söyledi.
Maliye Bakanı,”Kayıtdışı ekonomiyi 10 yıllık bir zaman perspektifi içinde gelişmiş ülkeler seviyesine indirmeyi hedefliyoruz. Bunun için mücadele devlet politikası olarak benimsenecek” dedi. Unakıtan, tüm ülkede ve bütün sektörlerde denetimleri arttıracaklarını söyledi
MALİYE’DEN KAYITDIŞINA KARŞI STRATEJİ
Maliye Bakanlığı, kayıtdışı ekonominin önlenmesi için bilgi toplama alanını genişletecek. Ekim ayı itibariyle 94 bin incelemede 27 milyar YTL tutarında matrah izleyen ve 28 milyar YTL’lik matrah farkı bulan Maliye Bakanlığı, kayıtlı ekonomiye geçiş için yeni bir strateji geliştirdi. Bakanlık bundan böyle mükelleften ve üçüncü kişilerden mükellefle ilgili tüm bilgileri toplayacak.
Strateji çerçevesinde;
Bankalar 30 bin YTL’nin üzerindeki tüm alım-satımları Maliye Bakanlığı’na bildirecek.
Şirketler, SSK’ya yaptıkları prim ödemeleri üzerinden izlenebilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan özel okullar, dersaneler ve sürücü kurslarına ait bilgiler toplanacak.
Elektrik dağıtım şirketlerinden, imalatçı kuruluşlara ait aylık elektrik tüketim bilgileri toplanacak.
Serbest çalışan mükellefler için de yeni uygulamalar gündeme getirilirken, mahkemeler ve icra dairelerinden avukatların dava sayıları istenecek.
Bakanlık, RTÜK’ten reklam gelirlerine ait bilgileri, akaryakıt ve gaz dağıtım şirketlerinden de teslimi yapılan akaryakıt ve gazın bilgisini alacak.
Parasal işlemlerin takibinde de yeniliğe gidecek olan bakanlık, çek, senet, havale ve benzeri bankacılık işlemleri ile banka hesabından çekilen naktin akıbeti gibi konuları da takip edecek.
Bankalar aracılığı ile yapılan kira tahsilatı ile gayrimenkul alım satımındaki gerçek tutarlar da takibe alınacak.
Ahmet Ergen/Ntv