Dünya


Brezilya Devlet Başkanı Luis Inacio Lula da Silva, dün yapılan anlaşmanın imza törenine katıldı. Lula, "Madencilik şirketlerinin ders çıkardıklarını umuyorum. Felaketi önlemek onlara daha az maliyet çıkarırdı" dedi. 

19 KİŞİ ÖLDÜ, YÜZLERCE KİŞİ EVSİZ KALDI 

Mariana Barajı’nın çökmesi nedeniyle 2015 yılında 19 kişi öldü, yüzlerce kişi evsiz kaldı. Çevreye olan felaketi de büyüktü. Zehirli atık  ve çamur çevreye yayıldı, yakınlardaki kasabalar, nehirler ve ormanlar ise sular altında bıraktı.

Mariana Barajı, Vale ile BHP'nin ortak girişimi olan Samarco şirketine aitti. Felaketten bu yana şirketler, insanları tazmin etmek için bir vakıf kurdular ve bu vakıf halihazırda milyarlarca dolarlık onarımlar gerçekleştirdi. Hatta yıkılan kasabalardan birinin yerine yeni bir kasaba inşa edildi.  

BİNLERCE KİŞİ ŞİRKETİ MAHKEMEYE VERDİ 

Ancak birçok kişi, adaletin sağlanamamasından yakındı. Hayatlarını yeniden inşa etmek isteyen mağdurlar bu zararlarının karşılanmadığını belirtti.    

Brezilya'da yaşanan bu hukuki sürecin haricinde, o dönem merkez ofisinin bulunduğu İngiltere’de 620 bin kişi daha BHP’yi dava etti.

Görsel: Reuters

Mağdurlar, hukuk davasında yaklaşık 47 milyar dolar tazminat talep ediyorlar. Davanın ilk aşamasında ana şirket olarak BHP'nin sorumlu olup olmadığı belirlenecek. Yaklaşık 70 bin şikayetçi de Vale'yi Hollanda'da mahkemeye veriyor. 

Her iki şirket de sorumluluk kabul etmiyor ve bu yurtdışı hukuki işlemin "gereksiz" olduğunu ve Brezilya'daki hukuki işlemleri tekrarladığını savunuyor.

2021'DE MÜZAKERELER YENİDEN AÇILDI

2016 yılında her iki şirket, bugünün kuruyla yaklaşık 3,5 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etmiş ancak Brezilya adalet sisteminin anlaşmazlığı çözme konusundaki yavaş ilerlemesi nedeniyle 2021 yılında müzakereler yeniden açılmıştı. 

Cuma günü varılan anlaşma, felaketten etkilenen insanlara, topluluklara ve ekosistemlere yardım etme konusundaki geçmiş ve gelecekteki yükümlülüklerini kapsıyor.

ŞİRKETLER, YEREL YÖNETİMLERE 20 YIL BOYUNCA TAZMİNAT ÖDEYECEK 

Şirketler, yerel yönetimlere 20 yıl boyunca 100 milyar real (17,5 milyar dolar), mağdurların tazmini ve yeniden yerleştirilmesi ile çevreye verilen zararın giderilmesi için ise 32 milyar real ödemeyi kabul etti. 

Geriye kalan 38 milyar real ise şirketlerin tazminat olarak ödediklerini söyledikleri miktar olarak kayda geçti.

patronlardunyasi.com