Mustafa Ali AYKOL
‘Change’ adı verilen dolandırıcılık yöntemi çok sayıda kişiyi mağdur etmeye devam ederken, çeteleşen gruplardan birine 11 Aralık’ta operasyon düzenlendi. İstanbul merkezli 5 ilde gerçekleştirilen operasyonlarla 18 kişi gözaltına alındı.
18 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin tamamlandıktan sonra bugün Büyükçekmece Adliyesi’ne getirildi.
Ekipler, piyasadan temin edilen veya yurt dışından getirilen kaza, deprem ve yangın gibi sebeplerden dolayı ağır hasar alıp kullanılamaz hale gelmiş bazı araçların, fabrikasyon bilgilerinin uyarlanarak "change" yapıldığını belirlemişti.
Zanlıların bu yöntemle kamu kurum ve kuruluşlarını aracı kılarak vatandaşa sattıkları 35 araçtan 7'sinin çalıntı, 22'nin yurt dışı menşeli, 5'nin hacizli-yakalamalı olduğu anlaşılmış, birinin ise menşei tespit edilememişti.
PERTE ÇIKAN OTOMOBİLİN KİMLİĞİNİ KAÇAK-ÇALINTI OTOMOBİLE KOPYALIYORLAR
Change adı verilen dolandırıcılık yöntemi; hasar kaydı olmayan ama deprem, yangın gibi bir olayda kullanılamaz hale gelen otomobillerin dolandırıcılar tarafından satın alınıp şasi – motor numaralarının kopyalanması ve çalıntı ya da trafikten men edilmiş araçlarınkiyle değiştirilmesine deniyor.
6 ŞUBAT DEPREMLERİNDEN SONRA ARTTI
Özellikle 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaygınlaşan bu dolandırıcılık yöntemi ile mücadele, teknik zorluklara rağmen devam ediyor.
HERKES EKOSİSTEMİN İÇİNDE: HIRSIZLAR, KAÇAKÇILAR, DOLANDIRICILAR…
Üstelik bu dolandırıcılık yöntemi kendi içerisinde büyük bir ekosistem de barındırıyor. Dolandırıcılar, kullanılamaz hale gelen otomobilleri satın aldıktan sonra o otomobilin aynı marka ve modelini yurtdışından kaçak olarak getirtiyor ya da hırsızlarla anlaşarak çaldırıyor. Yurt dışı plakalı otomobiller de bu çeteler tarafından kullanılabiliyor.
Eline geçen otomobilin motor-şasi numarasını, daha önce temin ettiği kullanılamaz hale gelen aracınkiyle değiştiren dolandırıcılar ardından bu araçları yüksek fiyatlarla satıyor.
MUAYENEDEN GEÇERKEN BİLE FARK EDİLMİYOR
Lüks marka otomobillerde dahi yapıldığı tespit edilen ‘change’ dolandırıcılığı, otomobiller muayeneden geçerken bile fark edilmiyor.
Bu araçlar tespit edildiği anda emniyet tarafından el konuluyor ve bu da hiçbir şeyden haberi olmayan otomobilin yeni sahipleri açısından büyük maddi zararlara sebep olabiliyor.
ESKİDEN BİREYSELDİ, ŞİMDİ ORGANİZE DOLANDIRICILIĞA DÖNÜŞTÜ
PD’nin konuştuğu otomobil tamircileri, bu yöntemin çok uzun zamandır var olduğunu ama bunun ticari amaçlarla yapılmasının nispeten daha yeni olduğunu söyledi.
Daha önce bireysel olarak aracı trafikten men edilen kişilerin bu yöntemi kendi araçlarını kullanabilmek için uyguladığı belirten oto tamircileri, artık bu işin organize bir dolandırıcılık yöntemine evrildiğini belirtti.
CHANGE ARAÇ MAĞDURU OLMAMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Uzmanlar, change araç mağduru olmamak için öncelikle piyasadaki muadillerine göre çok uygun fiyatta ikinci el araç alırken çok dikkatli olunması uyarısında bulunuyor.
Satın alımdan önce ikinci el aracın motor ve şasi numarasının, ruhsattaki motor ve şasi numarasıyla uyumlu olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor.
Ayrıca ekspertiz yaptırılırken motor ve şasi numarasının bulunduğu bölgelerde ve yakınlarında orijinal olmayan bir işlem olup olmadığına da dikkat edilmesi gerekiyor.
patronlardunyasi.com