Patronlar


Afrika’nın en ilginç ül­kelerinden Liberya. Kıtanın orta batı kıs­mında yer alan ve ‘Özgürlük­ler Ülkesi’ adını taşıyan Li­berya, Afrika’nın ilk bağımsız devleti. 1847 yılında ABD’de­ki Afrika asıllı kölelerin öz­gürlüğe kavuşmasıyla kur­duğu Liberya, adını da işte buradan alıyor. Kıtanın en es­ki cumhuriyeti olan Liber­ya’da ABD’nin izleri hala si­linmiş değil.

Örneğin ülkenin başkenti olan Monrovia ise ABD’nin Kurucu Babaları’n­dan olan eski başkanlarından James Monroe'den esinlene­rek ortaya çıktı. Monrovia’nın tek, ülkenin ise en büyük ha­valimanı da Liberya’nın ilk devlet başkanı olan Joseph Jenkins Roberts’in adını taşı­yor. Roberts Uluslararası Ha­valimanı, her ne kadar ülke­nin dünyayla bağını kursa da, oldukça küçük bir yapıya sa­hip. Son açıklanan rakamlara göre 5 milyon nüfusu aşan Li­berya’da yılda 228 bin yolcu, bu havalimanını kullanıyor.

Dünya’dan Kerim Ülker’in haberine göre, İkinci Dünya Savaşı’nın or­tasında; 1942 yılında ABD ile savunma paktı imzalayan Li­berya, Mihver Devletler’e kar­şı bu havalimanını inşa etti. ABD üssü olarak inşa edilen bu havalimanı, B-47 Strato­jet bombardıman uçaklarının yakıt ikmali için iniş yapma­sına yetecek kadar uzun in­şa edildi ve uzun yıllar Afri­ka'nın en uzun pisti ünvanına sahip oldu. İkinci Dünya Sava­şı sonundan, 1985 yılına kadar ABD’nin en büyük havayolu şirketlerinden Pan American World Airways tarafından iş­letilen havaalanı, yerel yöne­time devredildi.

NASA’YA UYGUN TEK HAVALİMANI

Roberts Havalimanı’nı dün­yada benzerlerinden ayıran en önemli özelliği ise uzay prog­ramlarına uygun olmasıydı. Uzun pisti sayesinde Roberts Havalimanı, ABD Ulusal Ha­vacılık ve Uzay Dairesi (NA­SA) tarafından Uzay Mekiği programı için acil iniş sahası olarak kullanıldı. Uzun süre­dir modern bir yapıya bürün­meye çalışan Roberts Havali­manı’nı modern bir yapı hali­ne getirmek isteyen Liberya, uzun sürecin ardından ba­zı çalışmaları hayata geçir­di.

Ayrıca son olarak, işletme ve yeniden yapılanma süreci adına yeni bir çalışma başlat­tı. Liberya, bu anlamda Türk şirketi Albayrak Grubu ile te­masa geçmiş durumda. Geç­tiğimiz aylarda önce Liberya Liberya Cumhurbaşkanı Jo­seph Boakai ile Albayrak Gru­bu yöneticileri ilk teması kur­du. Ardından Liberya Sivil Havacılık Otoritesi’ne bağlı Monrovia Roberts Uluslara­rası Havalimanı’ndan üst dü­zey bir heyet, Albayrak Gru­bu’nun genel merkezinde gö­rüşmeler yaptı.

ORTA AFRİKA’NIN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI OLDU

Orta Afrika’da havalimanı deneyimi bulunan Albayrak Grubu, Liberya’da da bu gü­cünü artırmak istiyor. Albay­rak’ın tek hedefinde havali­manı yok. Deniz konusunda da bölgede liman işletmeciliği ya­pan Albayrak, Liberya Deniz Limanları Otoritesi’ni temsil eden üst düzey bir heyetle de görüşmeler yaptı. Yani bir an­lamda Albayrak, Liberya’nın hem havada hem de denizde dünyaya açılan kapılarını yö­netecek gibi görünüyor.

Liman işletmeciliğine Tür­kiye’de Trabzon Limanı ile gi­ren Albayrak, Batı Afrika’nın dünyaya açılan kapısı olan Gi­ne’deki Conakry Limanı’nı ve Havalimanı’nı da işletiyor. Bu liman toplam 899 bin met­rekarelik alana ve 10 milyon ton elleçleme kapasitesine sahip. Azerbaycan’da Alport Bakü, Kongo’da Pointe-Noire şehrinde de liman işleten Al­bayrak, 2014 yılından bu yana da Somali’nin başkenti Mo­gadishu Limanı’nın 20 yıllık işletimini üstlendi. Grubun ayrıca Gambiya'daki Banjul Limanı ve 2024'te başlayan Sanyang Limanı'nın 30 yıllık işletme hakları da bulunuyor.

 

patronlardunyasi.com