Necla DALAN
Kadın çalışan oranının yüzde 50’nin üzerinde olduğu Lenovo Türkiye, bir süredir 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kadın gazetecilerle birlikte kutluyor. Bu çerçevede kalabalık bir kadın gazeteci grubu olarak Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu ile bir araya geldik. Hantaloğlu, buluşmamızda Türkiye ve dünyada bilgi teknooljileri sektörüne ilişkin verileri ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini paylaştı.
Hantaloğlu’nun verdiği bilgiye göre, 2020’den 2023 yılına kadar yüzde 36 büyüyen ve 2.5 trilyon dolar olan dünya bilgi teknolojileri pazarı 2024’de 2.8 trilyon dolar civarında bir hacme ulaşacak. Türkiye’de aynı dönemde pazar yüzde 72 büyüyerek 17 milyar dolar oldu. Aynı dönemde Türkiye’nin bilgi teknolojileri ihracatı da yüzde 60 büyüdü ve 2.4 milyar dolara ulaştı. Bunun büyük bölümü de yazılım ve hizmetten oluştu.
TÜRKİYE’DE PC PAZARI GEÇEN YIL YÜZDE 14 KÜÇÜLDÜ
Dünya PC pazarına bakıldığında 2024 yılında yıllık 260 milyon adede ulaştığı öngörülüyor. Türkiye’de 2023 yılında 3 milyon adetlere ulaşan pazar geçen yıl yüzde 14 daraldı ve 2.5 milyon adetler civarına geriledi.
Hantaloğlu, Lenovo Türkiye’nin bilgisayar pazarında yüzde 24 pazar payı olduğunu belirterek, “Son 5 yıldır pazar lideriyiz. Pazar küçüldü ama Lenovo Türkiye’nin 2024 yılı performansında adet olarak yüzde 2 ve ciroda da yaklaşık yüzde 8 büyümeye ulaşmasını umuyoruz” dedi.
Pazardaki gelişmelere de değinen Hantaloğlu, döviz kuru nedeniyle bilgisayar fiyatlarının dünyayla karşılaştırıldığında Türkiye’de ucuz kaldığını anlattı. “Şu anda bilgisayarın en ucuz olduğu dünyadaki birkaç ülkeden biriyiz. Fiyat artışları hep enflasyonun altında kaldı. Hatta bazı zamanlar artmadı bile. Ama alım gücü düştü derseniz ona hayır diyemem” dedi.
2024 yılında pazardaki küçülmede kamunun tasarrufa odaklanmasının kamu alımlarına çok ciddi yansıdığını, yüksek faizler ve finansmana erişimdeki zorluğun da özel sektör yatırımlarını etkilediğini vurguladı. Hantaloğlu, şöyle devam etti:
“2025’TE HEM KAMU HEM ÖZEL SEKTÖRDE YAPAY ZEKA KONUSUNDA DAHA FAZLA PROJEYE İMZA ATACAĞIZ”
“2025 yılı için kötümser bir hava var, kimsenin büyük bir beklentisi yok. Böyle yılların daha iyi geçtiğini düşünüyorum. Çok da kötümser değilim, olağanüstü bir durum söz konusu olmadığı sürece… Yapay zeka sektörü canlandırıp dinç tutacak bir konu. Dünyada yapay zeka pazarı yaklaşık 45 milyar dolar. 2030 yılında pazarın 207 milyar dolar olması bekleniyor. Lenovo olarak yapay zeka teknolojilerine ciddi bir yatırım yapıyoruz. Türkiye’de devletin de ciddi yatırımları var. Lenovo iş birliği ile hayata geçirilen ARF Süper Bilgisayar bunlardan biri… 10 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Türkiye’nin en büyük yapay zeka süper bilgisayarı olan ARF’nin sıralama sonuçları yakın zamanda açıklandı.
Sadece genel sıralamada 313’üncülükten 229’unculuğa çıkmakla kalmayıp, inanılmaz bir rekor kırarak Green 500 listesinde de 360’ıncılıktan 26’ncı sıraya çıkmıştı. Önümüzdeki dönem için de yapay zekayla hem kamu hem özel sektör ciddi olarak ilgileniyor. Bu fikri satın alıyorlar, önemli ve kalıcı olduğunu biliyorlar. 2025 yılında her iki sektörde de yapay zeka konusunda daha fazla projeye imza atacağımızı düşünüyorum. Türkiye, teknoloji alanında stratejik bir pazar. 2025 yılında Türkiye’deki iş ortaklarımızla iş birliğimizi artırarak yerel projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Eğitim sektörüne özel çözümler ve KOBİ’lere yönelik teknolojik dönüşüm programlarımız, bu yatırımların bir parçası olacak. Ayrıca, global üretim ağımızı destekleyen projelerle yerel ekonomiye olan katkımızı artırmayı planlıyoruz.”
patronlardunyasi.com