Dünya


19 aydan bu yana şirketin hukuk büroları ve danışmanlara ödediği fatura 794 milyon doları aştı

ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers'ın 15 Eylül 2008'de 613 milyar dolar borç ile iflas etmesi küresel krizin miladı olarak tarihe geçerken aradan geçen 19 ayda şirketin tasfiye maliyeti de oldukça pahalıya mâl oldu. Manhattan İflas Mahkemesi'ne sunulan belgelerde şirketin 19 aylık tasfiye sürecinde 29 hukuk bürosu, finansal danışmanlık şirketleri ve yatırım bankalarına toplam 794 milyon dolar tutarında ödeme yaptığı belirlendi. Lehman'ın sahip olduğu varlıkların satışı, alacakların tahsili, sorunlu işlemlerin ve mevcut türev kontratlarının çözümü gibi 60 bini aşkın davanın toplam hacmi ise 1 trilyon doları aşıyor.

Lehman Brothers'ın tasfiye sürecinde ABD'nin önde gelen hukuk büroları ve mali danışmanlık şirketleri görev üstleniyor. Gelir açısından en büyük payı ise şirketlerarası problemlerin çözümünde mali danışmanlık hizmeti veren Alvarez & Marsal (A&M) adlı şirket aldı. Lehman Brothers'ın sorunlu binlerce davasının çözümünde rol üstlenen şirkete ödenen miktar 277.4 milyon dolar. Lehman Brothers'ın iflas sürecinde CEO'luk görevini üstlenen A&M'nin ortaklarından Bryan Marsal, "A&M, Lehman'ın tasfiye sürecinde klasik bir danışmanlık şirketi gibi hizmet vermiyor. Çok büyük bir organizasyonun yönetici kadrosu gibi sorumluluk üstlenmiş durumda" dedi. Marsal, A&M'nin sonuçlandırdığı davalardan bugüne kadar yaklaşık 5 milyar dolarlık bir gelir elde edildiğini söyledi.

TASFİYE SÜRECİ 5 YILI GEÇER

Bir zamanlar dünyanın en büyük dördüncü yatırım bankası konumundaki Lehman Brothers'ın iflas ettiği dönemde 639 milyar dolarlık aktif varklılarına karşın 619 milyar dolar borcu vardı. Nisan başında 16.7 milyar dolar nakiti elinde bulunduran Lehman ve yan şirketleri nisan 30 itibariyle rakamın 17.4 milyar dolara çıktığını açıkladı. Lehman'ın içinde yer aldığı finansal davaların 3 ila 5 yıl süreceği tahmin ediliyor. Lehman Brothers'ın başlıca kreditörleri arasında Goldman Sachs, UBS, Abu Dhabi Investment Authority gibi kuruluşlar yer alıyor.

Finans sektöründe kar patladı

23.05.2010 Banka dışı finans kesiminde ilk çeyrek karları bankaladaki olduğu gibi yüksek geldi. Ekonomideki canlılıktan yararlanamayan tek sektör karı % 5.5 düşen leasing oldu

Bankalar yılın ilk çeyreğinde yaptığı yüksek karlar finans sektörünün diğer oyuncuları olan faktoring ve tüketici finansman şirketlerinde de yaşandı. Ekonomideki canlanmadan nasibini alan tüketici finansman şirketleri karını 12 kata yakın artırırken faktoring şirketleri geçen yılın ilk çeyreğine göre karını yüzde 87 artırmayı başardı. Bu rüzgarı arkasına alamayan tek sektör ise finansal kiralama (leasing). Şirketlerin karı geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 5.5 eredi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun geçici mali tablolar kullanarak oluşturduğu Banka Dışı Mali Kuruluşlar Bülteni'ne göre 2010 yılının ilk çeyreğinde banka dışı mali kuruluşlardan leasing şirketlerinin net karı 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 5.5 azaldı. Geçen yıl 137.6 milyon TL olarak gerçekleşen finansal kiralama şirketlerinin karı, 2010 yılının ilk çeyreğinde 130 milyon TL oldu. Aynı dönemde faktoring şirketlerinin karı geçen yıla göre yüzde 87 oranında artarak 52.7 milyon TL'den 98.5 milyon TL'ye yükselirken, tüketici finansmanı şirketlerinin karı ise 11.8 kat artışla 690 bin TL'den 8.2 milyon TL'ye yükseldi.

AKTİFLER DE DÜŞTÜ

Verilere göre leasing sektöründe aktifler de düştü. 2009'un ilk çeyreğinde 16 milyar 850 milyon lira olan leasing sektörünün aktif büyüklüğü yüzde 15 gerileyerek 14 milyar 290 milyon liraya düştü. Buna karşılık faktoring şirketlerinin aktif büyüklüğü yüzde 53 artarak 11.1 milyar liraya ulaştı. Tüketici finansman şirketlerinin aktifleri ise yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.3 eridi.

Aktife göre karlılık düşük

BDDK verilerine göre banka dışı kesimde aktif karlılığı düşük. Aktif büyüklüğü yüzde 15 düşen leasing sektöründe karlılık yüzde 1'lerde görünüyor. Benzer durum faktoring şirketlerinde de yaşanırken tüketici finansman şirketlerinde aktif karlılığı çok düşük: Binde 2...

Sabah