Çevre


Bristol Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen ve Nature Communications'da yayınlanan çalışmaya göre, Norveç Arktik takımadalarından Svalbard'daki buzulların yüzde 91'inin önemli ölçüde geri çekildiğini ortaya koydu. 1985'ten bu yana buzullar, sınırlarında toplamda 800 kilometrekareden fazla buz kaybetti. 

Çalışmada ayrıca buzulların yüzde 62'sinin, daha yüksek okyanus ve hava sıcaklıkları nedeniyle büyük buz parçalarının kopmasıyla oluşan mevsimsel kopma döngüleri gösterdiği keşfedildi. 

BUZULLAR İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI SAVUNMASIZ 

Üniversitenin Buzul Bilimi Merkezi'nden baş yazar Dr. Tian Li şunları söyledi:  

"Geçtiğimiz birkaç on yıldaki buzul geri çekilmelerinin ölçeği şaşırtıcı, neredeyse tüm Svalbard'ı kaplıyor. Bu, özellikle küresel ortalamadan yedi kat daha hızlı bir ısınma yaşayan bir bölge olan Svalbard'da buzulların iklim değişikliğine karşı savunmasızlığını vurguluyor." 

YAPAY ZEKA DESTEKLİ ANALİZ YAPILDI 

Araştırma ekibi, geniş alanlardaki buzul desenlerini hızla belirlemek için Yapay Zeka (AI) kullandı. Yeni bir AI modeli kullanarak, tüm Svalbard'daki buzulların uç konumlarını yakalayan milyonlarca uydu görüntüsünü analiz ettiler. 

Bulgular, bu bölgedeki buzul kaybının ölçeği ve doğası hakkında benzeri görülmemiş düzeyde ayrıntı sağlıyor. Buzul geri çekilmelerindeki en büyük artış, aşırı ısınma olaylarına yanıt olarak buzağılama oranlarının 2010 ile 2015 arasındaki ortalamanın iki katı olduğu 2016 yılında tespit edildi. 

DENİZ YAŞAMI ORTAMLARI DEĞİŞECEK 

Dr. Li, "Bu durumun büyük ihtimalle atmosferik basınçları etkileyebilen atmosferik blokaj adı verilen büyük ölçekli bir hava durumu örüntüsünden kaynaklandığı tahmin ediliyor. Atmosferik tıkanıklığın artan sıklığı ve devam eden bölgesel ısınma ile birlikte, buzulların gelecekteki geri çekilmelerinin hızlanması ve bunun sonucunda daha fazla buzul kütlesi kaybı yaşanması bekleniyor. Bu, Arktik'teki okyanus sirkülasyonunu ve deniz yaşamı ortamlarını değiştirecektir." dedi. 

SVALBARD DÜNYA’NIN EN HIZLI ISINAN YERLERİNDEN BİRİ 

Svalbard, Dünya'nın en hızlı ısınan yerlerinden biridir. Takımadaların buz alanlarının düşük rakımı ve Kuzey Atlantik'in yükseklerindeki coğrafi konumu, onu iklim değişikliğine karşı özellikle hassas hale getiriyor. 

Bristol Üniversitesi'nde Buzul Bilimi Profesörü olan ortak yazar Jonathan Bamber şunları söyledi: 

"Buzul buzağılaması, bir buzulun sağlığında önemli bir rol oynayan, iyi modellenmemiş ve anlaşılmamış bir süreçtir. Çalışmamız, buzağılamayı neyin kontrol ettiği ve küresel ısınmanın ön saflarında yer alan bir bölgede iklim zorlamalarına nasıl yanıt verdiği konusunda değerli bilgiler sağlıyor." 

patronlardunyasi.com