Ekonomi


Gıdada, sanayide hammadde sıkıntısı korkusu var. İnşaat ara vermeden çalıştığı için iş planlarının önünde gidiyor.

Sahlep, boza, ıhlamur gibi kışlık içeceklerde de sorun var. Firmalar küresel ısınmayı, önümüzdeki yıllar tekrar edecek bir olgu olarak kabul ederek iş planı değişikliklerine gidiyor. Örneğin konfeksiyon kışlık - yazlık üretimi bırakıp ortak sezon ürünlere ağırlık verme eğiliminde, bozacı, sahlepçi yaz tüketimini artırmak için Ar-Ge çalışması yapıyor.

İNŞAAT: KIŞIN 40 GÜN ARA VERİRDİK, BU KIŞ OLMADI
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu: Her ne kadar kış aylarında önceki yıllara oranla daha fazla çalışılsa da küresel ısınmanın inşaatı olumlu etkilediğini söyleyemem. Etkilerine genel ekonomi çerçevesinde bakmak gerekir. Erozyon, çölleşme ekonomiye daha fazla maliyet demektir. Daha fazla maliyet de bir yerde fakirliğe sebebiyet verir. Bu nedenle daha az inşaat yapılacak, daha az ev satın alınacaktır."

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: "Havalar sıcak gitti şu anda iş programının çok önündeyiz. İstanbul'da kışın ortalama çalışılmayan gün sayısını 45-50 olarak hesaplarız. Bu sene kayıp gün olmadı. Ocakta, mayıstaki gibi çalıştık. Yani inşaat sektörü için çok verimli bir yıl oldu, ama temennimiz mevsimlerin mevsim gibi yaşanması. Bu kadar kurak geçmesi, 'yazın banyo yapabilecek su bulabilecek miyiz?' diye kaygılandırıyor."

GIDA: HER % 10'LUK DÜŞÜŞ 1.2 MİLYAR YTL KAYIP
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz: "Kışlık tahıllarda rekolte düşecek. Un, bisküvi ve bira sektöründe hammadde sıkıntısı olacak. Bu maliyete yansır. Yazlık tarım ürünlerinde de rekolte düşer. Her yüzde 10 düşüş, 1.2 milyar YTL kayıp demek. Çiftçiyi zor günler bekliyor. İklim değişiklikleri çeşitliliği de azalttı.

Vefa Boza Pazarlama Müdürü Hasan Sönmez: Satışlar düştü. Boza soğukta, kar yağdığında aklımıza gelen bir içecek. Bu sene geçen seneye göre satış kaybı yüzde 30. Satış kaybının önüne geçmeye çalışıyoruz. Ne yapabileceğimizin arayışına girdik. Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Sadece kar yağdığı zaman içilecek bir içecek olmanın dışına çıkmaya çalışıyoruz. Kışın nasıl dondurma yenmeye başlandıysa, sıcak havalarda da insanların aklına boza getirmekle ilgili çalışmalar yapıyoruz."

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: "Kuraklık son yıllarda tarım ürünlerinin fiyatlarında olumsuz yönde spekülatif hareketlere yol açtı. Hedge fonlar bu fırsatları görerek spekülatif oyunları tarım ürünleri üzerinde oynadı."

TEKSTİL - HAZIR GİYİM: BÖYLE GİDERSE KIŞLIK - YAZLIK AYRIMI KALKAR
Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Ali Murad Kızıltaş: Mevsimsel kayma hazır giyim ve konfeksiyonda hedefleri değiştiriyor. Bu kış bunu yaşadık. Havalar güzel gidince hafif ürünler çok satarken, kalın ürünlerde satış sıkıntısı yaşandı. Bugüne kadar satmadığımız kadar çok ayakkabı sattık. Bazı ürünler kârsız satıldı. Mont ve çizmede erken indirime gidildi. Tüm dünyada benzer bir sıkıntı var. Bu saatten sonra bu ürünleri ihraç etme şansımız yok. Herkes elindekini bitirmeye çalışır. Ancak indirimlerle bu mal temizlenerek yeni mala yer açılmaya çalışılacak.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Aynur Bektaş: "Manto, kaban ve mont çok satılamadı. Sektör hazırlıksız yakalandı. Stok mal, tutanın elinde kaldı. Küresel ısınma şirketlerde yeniden yapılanmayı gerekli kılacak. Şirketler tek başına yapamaz. Devlet politikası dahilinde ele alınması zorunlu. Türkiye'yi zor bir dönem bekliyor. İç piyasada mal satanlarla konuştum. Gelecek yıl 'bu kış malı, bu yaz malı' olmayacak. Ortak sezona üretecekler. Bu, hızlı mal alınmasını gerektiriyor. Zaman avantajı olabilir.",

Boyner Büyük Mağazacılık Genel Müdürü Aslı Karadeniz: "Küresel ısınma satışları etkiledi. Kasımdan itibaren ağır kış ürünleri satışı başlıyor. Ancak bu yıl havalar beklendiği şekilde gitmedi, kış ürünleri öngörülen ölçüde satılamadı.
Tek markalı mağazalar çok etkilendi. Biz de kalın kış ürünlerini çıkarıp yerine daha ince olanları koyduk. Bu şekilde riskten en az etkilenen firmalardan biri olduk. Perakendecinin bundan sonra en çok dikkat edeceği konulardan biri bu olacak."

ISITMA - SOĞUTMA: KLİMALAR DÖRT MEVSİMLİK
Airfel Genel Müdürü Hasan Önder: "Küresel ısınma bizi çok etkiler. En önemli gelişme, sera etkisinin klimayı lüks olmaktan çıkarıp bir ihtiyaç haline getirmiş olması.

Satışa etkisini söyleyebilmek için biraz erken. Sadece serinlemek için kullanılan klimalar geliştirilerek dört mevsim yararlanılan araçlara dönüştürüldü.
Türkiye'de çeşitli bölgelerde yürütülen doğalgaz çalışmaları kombi talebini artırdı. Önümüzdeki yıllarda kombi satışlarında bölgelere göre azalmalar olabilir, klimayla ısınma tercih edilebilir."

LASTİK, SOBA, MOTORSİKLET
50 yıllık Soba Üreticisi Nihat Mercankaya: Ekim - kasımda normal satışlar oldu. Ocakta durdu. Piyasaya bayağı tesir etti. Satışlar yarı yarıya azaldı.
Lastikcenter.com sahibi Şenol Tiryaki: "Geçen yıla göre kar zinciri satışlarında yaklaşık yüzde 70 azalma oldu. İstanbul'da yaz mı, kış mı belli değil. Özellikle sezonluk ürün olan kar zincirinin kış ayları dışında satışı yok. Meteoroloji bültenlerini takip ediyoruz."

Honda Motosiklet Paz. Md. Can Eroskay: Motorlar garajlara konulmadı. Motosiklet sezonluk bir araç olarak görülürdü. Mart - ağustos arası olurdu. Bu yıl, iyi seyreden havalar sebebiyle satışlar ve kullanıcıların konforu açısından olumlu geçti. Satışlar arttı.

Sahlep, ıhlamur satışları düştü
Daha çok kış aylarında tüketilen sahlep, ıhlamur, meyve ve bitki çayları, pastırma, turşu ve kestane satışları önceki yıllara göre geriledi. Bu durumdan Mısır Çarşısı ve çevresindeki esnaf da tedirgin. Baklavacı Güllüoğlu, satışlarının düştüğünü belirtti. Aktarlar da daha çok kış aylarında tüketilen ürünlerin fiyatlarını geçen yıla göre düşürmelerine rağmen satışların iyi olmadığını söylediler.

Beşiktaş'ta seyyar sahlepçilik yapan Mehmet Karakaya, piyasadaki genel hareketsizliğin kendi işlerini de etkilediğini belirterek özellikle havaların sıcak gitmesinden dolayı sahlep satışlarında önemli bir düşüş görüldüğünü anlattı. Karakaya, "Ben normalde bu işi yaparken akşam saat 8.00-9.00 dedin miydi, eve giderdim. Şimdi aynı kazancı elde etmek için gece 12.00'lere, 1.00'lere kadar çalışıyorum" dedi.