Ali ANDAŞ
Abhazya topraklarındaki Kafkas Dağları’nda bulunan Krubera Mağarası ismini kendisini keşfeden Rus jeolog Alexander Krubera’dan alır. Mağaraya yapılan ilk keşif inişlerinde ilk olarak 700 metreye, ikinci etapta 1215 metreye, daha sonra ise 1410 metreye ve son olarak 2007 yılında 2190 metreye ulaşıldı. Mağara bilim insanları tarafından derinliğine atıfla, “Dünyanın Çukuru” olarak adlandırıldı. Aynı zamanda dünyanın en tehlikeli ve ölümcül mağarası olarak da bilinir.
TÜRK YOUTUBER’IN ÇILGIN PROJESİ
Dünyanın pek çok coğrafyasında zorlu videolar çeken Türk youtuber Ruhi Çenet çılgın bir projeye imza atarak, Krubera Mağarası’nda 8 günlük bir yolculukla 2224 metreye ulaştı. Ruhi Çenet’e bu yolculuğu sırasında Kırım Federal Üniversitesi’nden bir ekip ile Rus bilim insanları da eşlik etti. Zorlu mağara keşfi sırasında bilim insanları daha önce keşfedilmediği düşünülen bir balık türü de bularak incelemeye aldı. Ruhi Çenet’in gizemli yolculuğu anlattığı Youtube videosu birkaç gün içinde yaklaşık 7 milyon kişi tarafından izlendi.
MAĞARADAN ÇIKAN BÜYÜK KAVGA
Ruhi Çenet videosunda, mağaraya neden Rus ve Kırımlı bilim insanlarıyla girdiğini de anlatarak Türkiye Mağaracılık Federasyonu’na çattı. İlk olarak Türk mağaracılardan destek istediğini anlatan Çenet, Federasyon’un oraya gitmesinin imkansız olduğunu belirterek kendisini ti’ye aldığını iddia etti.
Çenet’in videosunun ardından büyük bir kavga patlak verdi. Türkiye Mağaracılık Federasyonu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla Ruhi Çenet’in canını tehlikeye attığını belirterek, “Ruhi Çenet, Krubera’ya girmek için bizden yardım istediğinde, gereken eğitimleri verebileceğimizi ve yalnızca bir eğitmenimiz eşliğinde mağaraya girebileceğini söyledik. Ancak Çenet, kapsamlı bir eğitim için zamanı olmadığını ifade ederek bu teklifi reddetti" açıklaması yaptı.
HERKES GİTME DEDİ AMA BEN GİTTİM
Ruhi Çenet ise çektiği bir videoyla Türkiye Mağaracılık Federasyonu’na yanıt verdi. Yaşadıklarını, "Yola çıkmadan önce herkes, oraya gitmemem konusunda ısrar etti. Bazıları hayatımı kaybetmemden endişe etti. Ancak bu macerayı tamamlamaya kararlıydım" diye anlatan Ruhi Çenet, Federasyon içinse, “Benim projemi alaycı bir tavırla karşıladılar. Beni küçük bir çerçeveye sığdırmaya çalıştılar. Ben onlara dünyanın en derin mağarasını keşfedeceğiz ve bu tarihe geçecek dediğimde çok anlamadılar beni. Fakat neyse ki Rus mağara bilimci ekip benim sesimi duydu ve onlarla bu keşfi gerçekleştirdik. Bu çalışma şu an Kırım Federal Üniversitesi’nde görülüyor, yani bilgi oraya aktı. Türkiye neden böyle bir bilgiden mahrum kaldı bence öncelikle bunu sormalılar kendilerine. Dünyanın en derin mağarasına gidemeyen bir mağaracılık federasyonundan bahsediyoruz” diye konuştu.
patronlardunyasi.com