Patronlar


BKM bünyesinde ortak çalışmalar yürütüldüğünü belirten Garanti Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, böylece güvenli alışveriş konusunda en üst noktaya ulaşılacağını söyledi.

Bankaların yapacağı 650 milyon dolarlık yatırımla kredi kartında sahtekarlık son bulacak. EMV uyumlu akıllı kart uygulamalarına yoğunlaşan ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) bünyesinde çalışmaları yürüten bankalar, 1 Ocak 2006’dan itibaren kredi kartlarında şifre (pin) uygulamasını başlatacak. Çipe geçişin tamamlanması ve şifre uygulamasına geçiş ile birlikte kayıp, çalıntı, sahtekarlık, kart kopyalanması gibi sorunların ortadan kalkacağını belirten Garanti Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, POS ve ATM’lere ilişkin ortak çalışmalarda önemli aşamalar kaydedildiğini vurguladı.

İMZA TARİHE KARIŞIYOR:

Kredi kartlarında tamamen çip teknolojisinin kullanılacağı 1 Ocak 2006’dan sonra, kredi kartı kullanımında müşteri slipe imza atmak yerine POS’lara eklenecek pinpad’lere şifresini girerek işlemini yapacak. Son bir yıldır bu yöndeki çalışmalara ağırlık verildiğini belirten Mehmet Sezgin, 650 milyon dolar olarak hesap edilen maliyetin tamamen bankalar tarafından karşılanacağını kaydetti. Uygulamanın yerleşmesinin bir yılı alacağını ancak bu yatırımla kayıp, çalıntı, sahtekarlık, kart kopyalanması gibi sorunların büyük ölçüde ortadan kalkacağını belirten Sezgin, ‘Türkiye’de henüz oranlar onbinde 4 ile dünya ortalamasının altında kalsa da, bu sorunun bizde arttığı gözleniyor. Pin uygulaması bunun önüne geçecek, aynı zamanda güvenmediği için kart kullanmayanlara da bir güvence olacak’ dedi.

TANITIM KAMPANYASI:

Kartların ve POS’ların çipe çevrilmesi, POS’ların pin girilebilecek hale getirilmesi ve ATM’lerin çip okuyacak hale getirilmesinin ardından müşterilerin bu konuda bilgilendirilmesine başlanacak. Bankaların yanı sıra BKM, banka banka (debit)kartlarda yaptığı Okan Bayülgen’li tanıtımın benzeri bir kampanya ile kredi kartı kullanıcılarına bundan sonra şifreli alışveriş yapacaklarını duyuracak. Bu tarihten sonra da şifresiz yani manyetik bant okutularak alışveriş yapılabilecek, ancak hedef mümkün olduğunca çabuk şifreli alışverişe geçmek olacak. Sezgin, ‘Bu geçiş döneminde şifre kullanmayan müşterilerimizi uyaracağız, büyük bir olasılıkla da yılın son 3 ayında ‘şifrenizi bilmiyorsanız, alışveriş yapamazsınız’ diyeceğiz, hatırlatma mesajları göndereceğiz’ derken, bütün bankaların bu yönde hazırlandığını belirtti.

ORTAK POS PROJELERİ:

Ortak POS projelerinin de hızlanacağını söyleyen Sezgin, bu konuda şunları söyledi: ‘Garanti Bankası olarak İş Bankası ile başladık şu anda 13 bin POS’a kadar geldik, birkaç ay içinde 25-30 bine kadar çıkacağız. Akbank ve Yapı Kredi gibi çok POS yatırımı olan bankalar da bu ortak komiteye katılmayı planlıyor. Buradaki kilit soru şu; bir iş yerinde 7-8 POS mu olmlı? Bunun hiçbir anlamı yok, 8-8 POS olursa, imzaya geçerken 7-8 de pinpad mi koyacağız? Yaptığımız yatırımlar daha mantıklı işler yapmamıza yardımcı olacak. Kullandığımız POS’ların markaları aynı olduğu sürece o noktaya hepimiz girebiliriz.’

Restoranlarda mobil POS kullanılacak

MEHMET Sezgin, sayısı 28 milyona yaklaşan kredi kartlarının yüzde 30’unun, POS’ların yüzde 95 kadarının çip teknolojisine döndüğünü belirtirken, yıl sonuna kadar mobil POS ve şifre okuyucusu denilen pinpad’lerin sayısının artırılacağını kaydetti. Pinpad’lerin daha çok mağaza gibi yerlerde POS’ların yanına ekleneceğini belirten Sezgin, mobil POS’lar