Olası bir dolarizasyonu önlemek ve TL’yi güçlendirmek için atılan adımlar finansman cephesine de yansıdı.
Dünya gazetesinden Hamide Hangül'ün haberine göre Merkez Bankası’nın faiz indirimini 12 ayın andından sonlandırarak, politika faizini 18 Nisan’da yüzde 42,50’den yüzde 46’ya yükseltmesiyle birlikte bankalar da kredi ve mevduat faizlerinde artışa gitti. Bu hafta başından itibaren mevduatta 2-3 puan, bireysel tüketici kredilerinde 2-3 puan, ticaride ise 3-4 puanlık artışlar geldi.
Bankadan bankaya marjlar, hacim ve piyasa koşullarına göre değişmekle birlikte, 32 gün vadede TL mevduat faiz oranları, “hoş geldin” faiziyle birlikte yüzde 45-47’lerden yüzde 50-52’lere yükseldi.
Söz konusu oranla 100 bin TL vadeli mevduatta 32 günlük vade sonunda ödenen faiz, vergi kesintisiyle birlikte 3 bin 700 lira olarak hesaplandı.
Kredi tarafında ise ticari kredilerin 4-5 puanlık artış gösterdiği öğrenildi. Böylelikle 24 ay vadeli 500 bin TL’lik ticari kredide aylık oranlar 4,25-6,50 bandına gelirken, yıllık maliyeti de yüzde 60’ları aşmaya başladı.
İHTİYAÇTAN TİCARİYE TÜM KALEMLERE YANSIDI
Faiz artışı ticariden taşıta kadar tüm kredi kalemlerinde etkisini gösterdi. Buna göre, ihtiyaç kredisi faiz oranlarında 2-3 puan artışa gidilirken, söz konusu oranlar kredilere aylık 0,2-0,62 puan aralığında artış olarak yansıdı.
Bankadan bankaya, sigorta ve kredili mevduat hesabına (KMH) göre değişmekle birlikte ihtiyaç kredisinde faiz oranları yüzde 3,50 ile yüzde 5,80 bandı aralığında değişti. Bazı bankalarda ise aylık oranların yüzde 6,50’lere yaklaştığı belirlendi.
KONUT KREDİLERİNİN DE FAİZİ ARTTI
Konut kredilerinde aylık oranlar 2,95-3,99, taşıtta ise yüzde 3,29 - 4,49 aralığına geldi.
GÖZLER HAZİRAN AYINDAKİ PPK TOPLANTISINDA
Bankacılık çevrelerinden edinilen bilgilere göre, Merkez Bankası’nın 18 Nisan’daki son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 350 baz puanlık artışa gitmesiyle birlikte bankalarda bu artışı kredi ve mevduat kalemlerine yansıtmaya başladı.
Faiz artışlarıyla, döviz ve altına olan talebi azaltarak tasarrufların TL mevduata yönlendirilmesinin amaçlandığını, ayrıca bankaların bu dönemde mevduat faizlerini 2-4 puan artırarak yatırımcıları TL’de tutmayı hedeflediği belirtiliyor.
Bir sonraki PPK toplantısının haziran ayında yapılacağına işaret eden bankacılar, “Mayıs ayında faiz toplantısı yok, dolayısıyla tüm dikkatler haziran ayında yapılacak toplantıda olacak” yorumunu yaptı.
patronlardunyasi.com