Finans


Olası bir dolarizasyonu ön­lemek ve TL’yi güçlendir­mek için atılan adımlar finansman cephesine de yansıdı.

Dünya gazetesinden Hamide Hangül'ün haberine göre Merkez Bankası’nın faiz indiri­mini 12 ayın andından sonlandı­rarak, politika faizini 18 Nisan’da yüzde 42,50’den yüzde 46’ya yük­seltmesiyle birlikte bankalar da kredi ve mevduat faizlerinde ar­tışa gitti. Bu hafta başından itiba­ren mevduatta 2-3 puan, bireysel tüketici kredilerinde 2-3 puan, ticaride ise 3-4 puanlık artışlar geldi.

Bankadan bankaya marj­lar, hacim ve piyasa koşullarına göre değişmekle birlikte, 32 gün vadede TL mevduat faiz oranları, “hoş geldin” faiziyle birlikte yüz­de 45-47’lerden yüzde 50-52’le­re yükseldi.

Söz konusu oranla 100 bin TL vadeli mevduatta 32 günlük vade sonunda ödenen fa­iz, vergi kesintisiyle birlikte 3 bin 700 lira olarak hesaplandı.

Kredi tarafında ise ticari kredilerin 4-5 puanlık artış gösterdiği öğrenil­di. Böylelikle 24 ay vadeli 500 bin TL’lik ticari kredide aylık oranlar 4,25-6,50 bandına gelirken, yıllık maliyeti de yüzde 60’ları aşmaya başladı.

İHTİYAÇTAN TİCARİYE TÜM KALEMLERE YANSIDI

Faiz artışı ticariden taşıta kadar tüm kredi kalemlerinde etkisini gösterdi. Buna göre, ihtiyaç kre­disi faiz oranlarında 2-3 puan ar­tışa gidilirken, söz konusu oranlar kredilere aylık 0,2-0,62 puan ara­lığında artış olarak yansıdı.

Ban­kadan bankaya, sigorta ve kredi­li mevduat hesabına (KMH) göre değişmekle birlikte ihtiyaç kredi­sinde faiz oranları yüzde 3,50 ile yüzde 5,80 bandı aralığında değiş­ti. Bazı bankalarda ise aylık oran­ların yüzde 6,50’lere yaklaştığı be­lirlendi.

KONUT KREDİLERİNİN DE FAİZİ ARTTI

Konut kredilerinde aylık oranlar 2,95-3,99, taşıtta ise yüz­de 3,29 - 4,49 aralığına geldi.

GÖZLER HAZİRAN AYINDAKİ PPK TOPLANTISINDA

Bankacılık çevrelerinden edi­nilen bilgilere göre, Merkez Ban­kası’nın 18 Nisan’daki son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı­sında 350 baz puanlık artışa git­mesiyle birlikte bankalarda bu artışı kredi ve mevduat kalemle­rine yansıtmaya başladı.

Faiz ar­tışlarıyla, döviz ve altına olan ta­lebi azaltarak tasarrufların TL mevduata yönlendirilmesinin amaçlandığını, ayrıca bankaların bu dönemde mevduat faizlerini 2-4 puan artırarak yatırımcıları TL’de tutmayı hedeflediği belirti­liyor.

Bir sonraki PPK toplantısı­nın haziran ayında yapılacağına işaret eden bankacılar, “Mayıs ayında faiz toplantısı yok, do­layısıyla tüm dikkatler haziran ayında yapılacak toplantıda ola­cak” yorumunu yaptı.

patronlardunyasi.com