Patronlar


11 Eylül'den sonra 1.5 trilyonluk Körfez kaynaklı fonlar yüzlerini yeni yatırım alanlarına çevirdi. Önce Hariri Ailesi'nin şirketi Oger ile Ortadoğu kökenli Etisalat Telekom ihalesine geldi. Oger, 6.5 milyar dolar vererek telekom ihalesini kazandı. Arkasından Telsim ihalesine yine altı Arap şirketi koştu: Dubaili Etisalat, Emaar, Ekşioğlu'yla ortaklık yapan Alghurair, Kuveytli MTC ve National Mobile ile Mısırlı Orascom.
Dubai Şeyhi Mohammed Bin Raşid El Maktum 5 milyar dolarlık projeler için İstanbul'a geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak gayrimenkul projelerini görüşen El Maktum'un hastane, eğitim ve bilgi teknolojileri alanlarında da yatırım yapmak istiyor.

Bankacılıkla ilgililer
Türkiye'de temsilcilik açan Dubai Islamic Bank'ın da bir özel finans kurumu satın almak için arayışta olduğu öğrenildi. Banka Türk Telekom özelleştirmesine ilgi göstermiş ihaleye Çalık Grubu ile girmişti.
Birleşik Arap Emirlikleri'nden bir başka firma Dubai Bank'ın da Türkiye'de temsilcilik açmak için çalıştığı belirtiliyor. Aynı zamanda Bahreyn merkezli Arab Banking'in de Türkiye'de yatırım için araştırmalar yaptığı ifade ediliyor. Bir süre önce faaliyete geçen Kuveytli Khaleej Leasing firması ise Türkiye'de yatırım için ayırdığı fonları iki katına çıkardı.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat, Körfez ülkelerindeki şirketlerin yatırım arayışıyla kendilerine görüşmeye geldiklerini belirterek, "Daha çok hizmet sektörüne odaklanmışlar. Finans, turizm, sağlık, telekom ve perakende sektörlerine ilgi yüksek. 2004'ün başından 2005'in ortasına kadar 1.5 yılda 200 tane Ortadoğu sermayeli şirket kuruldu" dedi.

İş konseyleri kuruluyor
Bu gelişmeler Türkiye'de hem siyasi çevreleri hem ekonomiyi hareketlendirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan bu ülkelere gezi yaparak yatırımcıları davet etti. Geçen ay Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret eden Başbakan, bugün de Kuveyt'e gidiyor. Başbakan Erdoğan, 13 - 15 Kasım'da da Bahreyn ve Katar'ı ziyaret edecek.
Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) de harekete geçti. DEİK bünyesinde şu anda Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) - Türk iş konseyleri bulunuyor. Önümüzdeki dönem Bahreyn, Katar, Umman ve Kuveyt iş konseyleri kurulacak. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor.

İTO Katar'a gidiyor
İstanbul ticaret Odası (İTO) da önümüzdeki günlerde Katar'ı ziyaretedecek. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, "Geçtiğimiz günlerde, Katar Kamu İşleri Kurumu odamızı ziyaret etti. Katar'da ihale aşamasına gelmiş ve bir-iki yıl içinde gerçekleştirilmesi planlanan 17 milyar dolar tutarında inşaat yatırımları hakkında bilgi aldık. Bu çerçevede, Katar'da çeşitli üst seviye resmi görüşmelerde bulunacağız" diyor.

Sarayındaki görüşmeye kendi kullandığı ciple geldi

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile 5 milyar dolarlık gayrimenkul yatırım ortaklığı anlaşması imzalayan Dubai Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktum lüks cipleri seviyor.
Geçen ay sonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Dubai'de misafir eden Maktum'un Saray'daki görüşmeye kendi kullandığı ciple geldiği, sarayın önündeki ciplerin AKP'lileri şaşırttığı öğrenildi.
Milliyet, 6 Ekim'de Boeing 747 tipi özel uçağıyla Türkiye'ye gelen Veliaht Prens Maktum'un Dubai'deki kullandığı lüks ciplerini görüntüledi. Dubai 1 plakalı Mercedes beyaz cipi, kendi kullanan Maktum'un saray önünde bekleyen birçok cipi daha bulunuyor. Prens, Dubai gezisinde Erdoğan'a da limuzin Mercedes tahsis etmişti.

Kuveyt'e gidiyor
Öte yandan Erdoğan, Arap sermayesini Türkiye'ye yatırım yapmaya çağırmak üzere bugün Körfez ülkelerine gidiyor.
Erdoğan bu akşam petrol zengini Kuveyt'e hareket edecek. Erdo