MTA, Konya’nın Seydişehir ve Hüyük ilçelerinde yaptığı ön incelemede altın rezervi tespit ettiği 9 farklı sahada çalışmalarını genişletirken, bir İngiliz firması ise Konya’ya 50 kilometre uzaklıkta bir bölgede, aldığı izinle sondaj çalışmalarına başladı. MTA Orta Anadolu 2. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre milyonlarca yıl önce volkanik patlamaların meydana geldiği Seydişehir, Beyşehir ve Hüyük bölgesinde, yıllardır altın ve gümüş gibi değerli maden arama çalışmaları yürütülüyor.
Öte yandan bir İngiliz firmasının yaklaşık 1.5 yıldır merkez Meram İlçesi’ne bağlı İnlice Beldesi yakınlarındaki bir sahada, yüksek oranda ‘altın ve gümüş rezervine’ ulaştığı belirtildi. Yetkililer, şimdilik kendilerine resmi bir başvuru olmadığını belirttiler.
Tatile giderken gördü
İnlice Beldesi Belediye Başkanı Şevket Yuca ise İngilizlerin bölgeye ilgisinin, başlangıç hikâyesini anlattı. İngiliz altın firmasından bir mühendisin karayoluyla Antalya’ya tatile giderken yol kenarında bir kayaçta gördüğü ‘damarın’ ilgisini çektiğini belirten Yuca, bu mühendisin bir örnek alarak firmaya incelenmek üzere gönderdiğini söyledi. Yapılan ön incelemede bölgede altın bulunduğunun belirlendiğini ve firmanın yaklaşık 1.5 yıl önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan izin alarak, beldenin Bekece mevkiinde altın ve gümüş arama çalışmalarına başladığını ifade eden Yuca, şunları kaydetti: “Firma bugüne kadar 12 kuyu açtı ve bölgede 300 kuyu daha açacak. 2006 yılı için 500 bin YTL’lik ön yatırım yapan firma, başladığı sondaj çalışmalarını tamamladıktan sonra bölgeye büyük bir fabrika kuracak. 15 günde bir İngiltere’den profesörler belde çevresinde inceleme yapıyorlar. Firma ayrıca, Beyşehir ve Hüyük’teki Doğanbey, Hatunsaray, Sulutas, Yatağan, Erenkaya, Kayadibi ve Dikilitaş bölgelerindeki 8 farklı sahada daha izinli görünüyor. İnlice’deki çalışmaları tamamlanınca firma bu bölgelerde altın aramaya başlayacak.’’
Danıştay, Bergama kararını onadı
DanIŞtay 8. Dairesi, Bergama’daki Normandy Madencilik AŞ’ye verilen işletme izninin iptali yönünde İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı onadı. Danıştay 8. Dairesi, 27 Haziran 2006 tarihinde verdiği kararda, Bergama’nın Ovacık-Çamköy mevkinde Normandy Madencilik AŞ tarafından altın üretimi amacıyla kurulan işletmeye 12 Şubat 2007 tarihine kadar sağlık koruma alanı, tesis yol yapımı, sondaj sahası ve açık işletme izinlerinin verilmesine ilişkin işlemlerin iptali yönünde İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararının usul ve yasaya uygun olup bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, Orman Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu temyiz başvurusunu reddederek, İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin kararını onadı. Danıştay’ın verdiği kararı değerlendiren köylülerin avukatı Senih Özay, yaptığı yazılı açıklamada, Bergama-Ovacık Altın Madeni’nin bir kimya sınai tesisi olduğunu, bu mahkeme kararından sonra 30 gün içinde madenin kapatılması gerektiğini savundu.