Ekonomi


Ülker Grubu, ceza kesildiğini doğrulayıp olayı mahkemeye taşıdığını açıkladı. Ülker'den yapılan yazılı açıklamada tartışmanın devam edeceğine işaret eden 'Esas haksız rekabet, meşrubat pazarı lideri olan kola firmasının pancar şekeri yerine Türk milli şeker politikasına aykırı bir şekilde çok miktarda tatlandırıcı kullanıp piyasada zorluğa neden olmasıdır' iddiasına yer verildi. Üretimlerinin yasal olmasına karşın Şeker Kurulu tarafından yapılan uyarı üzerine, nişasta sütü alımını durdurduklarını ve oran itibariyle yasanın ruhuna uygun şeker ve tatlandırıcı kullandıklarını belirten Ülker'in açıklaması şöyle devam ediyor: 'Piyasada son iki yıldır glikoz ve avantajlı fiyata tatlandırıcı yeterli miktarda bulunamadığı için birçok küçük şekerleme ve meşrubat üreticisi zor durumda kalmış ve üretim yapamaz hale gelmiştir.'

Ülker'in bu iddiasının ardından Coca-Cola firmasının yetkilileri 'Biz ürünlerimizde Şeker Kurulu'nun belirlediği oranların dışına çıkmıyoruz' açıklaması yaptı. Coca-Cola'nın açıklamasında ayrıca Ülker'e verilen ceza ile ilgili olarak 'Sayın Bakan'ın konu ile ilgili açıklamaları son derece tatminkardır. Şeker Kurulu, tatlandırıcıların, hangi şeker türünün ne kadar kullanılacağını belirlemiştir. Bu sınırlara uymayanlara ilgili kurumların gecikmeli de olsa ceza vermesi adil rekabeti sağlayacaktır' denildi.

Para ödenmeli

Şeker Kurulu, nişasta sütünden şeker üreten Ülker Gıda'ya 32 milyon YTL ceza vermesine ilişkin kararını geçen yıl aralık ayında tebliğ etti, bu kararla ilgili olarak Ülker Grubu üç ayrı dava açtı. Diğer kola üreticileri, 'Ceza geçen yıl kesinleşmiş olmasına karşın Ülker Grubu cezayı ödemeden dava açtı. Yasalara göre önce cezanın ödenmesi gerekiyordu' sözleriyle sürece itiraz ediyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir şirketin üst düzey yöneticisi 'Ülker'e ceza verilmiş olmasına karşın yürürlüğe konulmamıştı ve üretim devam ediyordu' dedi. Bu gelişmenin ardından önce Pepsi ardından da Coca-Cola, Sanayi Bakanlığı'na aynı tesisi kurmak için izin başvurusundan bulundu. Ret yanıtının ardından Pepsi, olayı mahkemeye taşıyarak yaklaşık iki ay önce dava açtı.

Maliyeti 15 milyon dolar düşürüyor

Meşrubat şirketlerinin en önemli girdisinin şeker olduğunu belirten uzmanlar, Ülker'in kendi tesislerinde ürettiği şekeri kullanmasının pazar payı dikkate alınarak yapılan bir hesaplama ile 15-20 milyon dolar maliyet avantajı sağladığını belirtiyor.