Tüpraş'a 4 milyar 140 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Koç Grubu Başkanı Mustafa Koç "Bu fiyat ince hesaplamaların sonucu, ihale heyecanıyla vermedik" dedi ve ekledi: Hazırlıklıydık.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ihale sonucunun kendileri için sürpriz olmadığını belirtti. Koç şöyle devam etti: "Herşeyi en ince ayrıntısına kadar hesap ettik. İşin finansman boyutu daha önceden hazırlandı. Verilen fiyat canlı yayınlanan açık artırma heyecanıyla verilmedi. Dolayısıyla hiç bir şey bizim açımızdan sürpriz değil. Tüpraş, enerjide mevcut işlerimize büyük bir sinerji sağlayacak." Mustafa Koç, ihaleyi ofisinin dışında merhum halası Sevgi Gönül'e ait özel bir yerde izledi. Yanında Koç'un Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç da vardı. Enerji Grubu Başkanı Ömer Koç ise sessizdi. Türkiye heyecanlıydı, Koç Ailesi de. Tamam da Koç Grubu Tüpraş'a niye bu kadar çok asıldı? Oyak, sonuna kadar niçin direndi? Kıran kırana yarışta nefesler tutuldu, milyar dolarlar uçuştu. Ve Türkiye'nin en fazla katma değer yaratan grubu Koç Holding sonunda "bingo" dedi. Bedavaya değil, 4 milyar 140 milyon dolar ödeyerek ve tüm 'global' oyuncuları devre dışı bırakarak, Tüpraş'ı Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın ifadesiyle "babalar gibi" satın aldı. Yanında dünya devi Shell, küçük ortak olarak yer aldı. Ve Avrupa'nın beşinci büyük rafineri şirketi Tüpraş, global yolculuğa çıkan Koç Holding'in oldu. Oysa bu ihalede en fazla rafineriye ihtiyaç duyan şirket Çalık Grubu'nun ortağı Indian Oil'di. Sonuna kadar direndi. Ama olmadı. Aslında Tüpraş cephesinde ne değişti? Daha bir yıl once Tüpraş'ın yüzde 65'ine 1.3 milyar dolar vermek istemeyen onca şirket niye şimdi kıran kırana yarıştı. Değişen ne? Sonuçta Tüpraş hep aynı Tüpraş.
Teknolojisi yeni, kârlılığı güzel, performansı iyi. Pazarın yüzde 69'unu kontrol ediyor. İnanın değişen fazla bir şey yok. Değişen en önemli nokta; 1 Ocak 2005'te yürürlüğe giren Petrol Piyasası Kanunu. Çünkü petrol piyasasının en kârlı alanı dağıtım ve pazarlama. Petrol Piyasası Kanunu, Tüpraş'a dağıtım ve pazarlama şirketi kurma izni tanıdı. Yani; Tüpraş dağıtım işine girerse kârlılığını daha da arttıracak. Dolayısıyla Tüpraş, alıcı şirketler açısından bu yüzden çok önemliydi. Ve Koç, Tüpraş'ın sahibi oldu. Ulusal sermaye, global yolculukta önemli bir sınav verdi. Ve bu ihale Erdemir özelleştirmesi için de önemli bir gösterge oldu. Şimdi sınavı, son dakikada Tüpraş ihalesinden çekilen Oyak Grubu verecek. Çünkü Oyak, "Tüpraş'ı alamazsak Erdemir'e asılırız" demişti. Asılacak.
'Milan maçını izleyeceğim'
Mustafa Koç için heyecan devam ediyor. Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşunu alan Mustafa Koç, İtalya'ya gidiyor. Hedefi İtalyanlar'a karşı ikinci zaferi kazanmak. Tüpraş ihalesinde İtalyan şirketi ENİ'yi geriden bırakan Koç, bu kez İtalya Başbakanı Berlusconi'nin takımı Milan karşısında Fenerbahçe'nin kazanmasına tanık olmak istiyor. Bugün İtalya'ya uçacak olan Mustafa Koç, Şampiyonlar Ligi'nde Milan-Fenerbahçe karşılaşmasını izleyecek.
% 50 peşin seçeneği
İhale bedelinin ödeme şekline yönelik bir açıklama yapılmadı. Bu konuda Koç-Shell ortaklığının Özelleştirme İdaresi ile görüşeceği belirtildi. Tüpraş ihalesinde ödemenin vadeli olması durumunda Koç-Shell, yıllık yüzde 7 oranında, dolar üzerinden faiz ödeyecek. Vadeli seçenekte ihale bedelinin yüzde 50'si peşin ödenecek, geriye kalan bölüm ise vade farkı ile birlikte 2 yılda verilecek.
Tüpraş, Koç'un yeni 'Amiral Gemisi' olacak
Koç Holding 28.3 milyar dolarlık cirosu ile Türkiye'nin en büyük grubu. Tüpraş'ın da alınmasıyla birlikte grubun cirosu 8.5 milyar dolarlık artışla 36