Borsa


Koç Holding'in sahibi olduğu Yapı Kredi Bankası'nın satılacağı ve QNB Grubu ile görüşmeler yapıldığı iddiaları kasım ayının başında gündeme gelmişti. Koç Grubu, iddialar yeniden gündeme oturunca Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıklama gönderdi. Koç Holding, Yapı Kredi Bankası'nın satılacağı ve QNB Grubu ile görüşmeler yapıldığı iddialarını yalanladı. Bankanın yüzde 61.2'lik hissesine sahip olan Koç Holding'den yapılan açıklamada şöyle denildi: 

KOÇ HOLDİNG'DEN KAP'A AÇIKLAMA

"Son dönemde sosyal medyada çıkan asılsız yorum ve söylentileri takiben, medya platformlarında bağlı ortaklığımız Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'de sahip olduğumuz payların satışına yönelik olarak QNB Grubu ile görüşmeler yapıldığına veya görüşmelerde son aşamaya gelindiğine dair iddialara yer verildiği görülmüştür.

Daha önce de belirtildiği üzere holding şirketi olarak portföyümüzdeki tüm şirketler ile ilgili gündeme gelebilecek alternatiflerin değerlendirilmesine yönelik çalışmalar ve görüşmeler faaliyet konumuz gereği her zaman yapılabilmektedir. Ancak yukarıdaki iddialarda belirtilen nitelikte bir görüşme söz konusu değildir.

Diğer taraftan, 13.06.2024 tarihli açıklamamızda da belirtildiği üzere, özellikle sosyal medya hesapları üzerinden Şirketimiz ve Koç Topluluğu ile ilgili olarak çıkan yalan, yanlış, mesnetsiz açıklama ve yorumlara itibar edilmemesini; Şirketimiz ve Koç Topluluğu şirketleri hakkında en doğru bilgilere Şirketimiz tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu ve kurumsal internet sitemizde yapılan açıklamalardan ulaşılabileceğini bu vesileyle bir kez daha önemle hatırlatırız."

PATRONLAR DÜNYASI'NDAN BORSA DEDEKTİFİ 15 GÜN ÖNCE YAZMIŞTI

Patronlar Dünyası (PD), Yapı Kredi Bankası'nın satışı için QNB ile görüşüldüğüne ilişkin spekülasyonlar ayyuka çıkınca Koç Grubu'na açıklamada bulunması çağrısı yapmıştı. Patronlar Dünyası'ndan Para Dedektifi'nin 15 gün önceki yazısı şöyle:

"Yapı Kredi-QNB flörtü iddiası ilk olarak geçen hafta piyasalarda yankı bulmuştu. Hatta bu iddia nedeniyle Koç Holding ve Yapı Kredi Bankası hisselerinde yukarı yönlü hareketler olmuştu. 5 Kasım’da 23 TL’den işlem gören Yapı Kredi Bankası hisseleri hem borsadaki tepki alımları hem de dedikodularla 28 TL’nin üzerine çıktı.  

Bu iddialar doğru mu değil mi bilmiyoruz. Zaman gösterecek. Ama hisseleri borsada işlem gören bir şirketin yatırımcıları korumak adına bu iddialara en kısa sürede yanıt vermesi en doğrusu. Şirket açıklama yapmadığı sürece yatırımcılar şu algıya kapılıyor: 
“Yalanlama gelmiyorsa, iddialar doğru demek!’ 

Bu açıklama ne kadar gecikirse yatırımcı için risk o kadar büyüyor. Dedikodu ile hisseler yükseldikçe yükseliyor, aradan günler, haftalar hatta aylar geçtikten sonra gelen ‘yalanlama’ haberleri hisse fiyatında sert düşüşe neden oluyor. Sonuçta olan dedikodulara inanan küçük yatırımcıya oluyor. Koç Holding gibi kurumsallaşma anlamında birçok şirketin önünde olan bir Grubun bu tür dedikodu ya da iddialara anında yanıt vermesi yatırımcı dostu olduğunu gösterir.  

Benzer süreçler aslında First Abu Dhabi Bank görüşmelerinde de yaşandı. Önce dedikodular piyasaya yayıldı, sonra haber ajansları konuyu ve görüşme ayrıntılarını yazdı ardından şirketten açıklama geldi.  

İşte bu süreç yatırımcıları yıpratıyor. Küçük yatırımcıyı korumak adına şirketlerin iddia ve dedikodulara en kısa sürede yanıt vermesi gerekir. Evet her dedikoduya yanıt vermeye kalksalar, bütün işleri açıklama yapmaya ayırabilirler. Ama sosyal medyaya girip bir baksalar (anlık raporlar kesin önlerine geliyordur) paylaşım sayısının ne kadar çok olduğunu görürler.  

Her ne olursa olsun, eğer bir iddia kulaktan kulağa geniş kitlelere ulaştıysa halka açık şirketlerin yatırımcıları bilgilendirmesi onları kamuoyunda yüceltir. Artık günümüzün medyası sosyal medya! Açıklama yapmak için iddianın geleneksel medyaya yansıma beklenmemeli!"

patronlardunyasi.com