Toygun ATİLLA
Ancak ne yalan söyleyeyim, ekonomiden pek uzak bu ünlü ismin dediklerinin üzerine yoğunlaşamadım, arayamadım.
Şimdi söylediklerinin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyorum. Kendisinden özür dileyerek başlayayım yazıma.
2 gün önce Patronlar Dünyası’nın başarılı ekonomi yazarı Necla Dalan’ın duyurduğu haberde, Kalamış ihalesini alan Vahit Karaaslan adlı müteahhit geri çekilmiş, iş Koç Holding’e kalmıştı. Yani en yüksek ikinci teklif verene…
İhaleyi hatırlayalım…
16 Temmuz’da yapılan ihaleye Vahit Karaarslan’ın dışında Can Kültür Sanat Eğitim Kurumları İşletmeciliği AŞ, Doğuş Çay ve Gıda Maddeleri Üretim Pazarlama İthalat İhracat AŞ, Ceynak Yatırım Holding AŞ, Koç Holding'in bağlı ortaklığı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri AŞ ve Silahtaroğlu Mühendislik İnşaat Anonim Şirketi/Sinyar Enterprises-Sole Proprietorship L.L.C Ortak Girişim Grubu gibi Türkiye’nin öncü grupları, devleri katıldı.
Vahit Karaaslan, bu devleri özellikle Koç’u geride bırakarak 505 milyon dolara ihaleyi kazanmıştı.
Karaaslan’ın bu şaşırtan başarısı o dönem herkes de olduğu gibi bende de şüphe uyandırmıştı. Kimdi bu Vahit Karaaslan?
VERGİ REKORTMENİ OLMADAN, İHALE REKORTMENİ OLMAK
Açık kaynaklardan öğrendiğim bilgilere göre kamuya özellikle Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ait Sümer Holding’in arazilerini toplayan ve bir süre sonra ya proje yapan ya da iyi bir karla satan bir müteahhitti. En büyük başarısı Antalya’da topu topu 784 dairelik 3 farklı projesiydi. Çarpsan toplasan bırakın 500 milyon doları, 500 milyon liralık varlığı bile yoktu. Vergi rekortmenleri listesinde de ismine rastlayamadım.
Yaptığı işlerle ilgili bilgileri de hemen ertesi gün “Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı ihalesi ile gündeme gelen iş insanı Vahit Karaaslan devletin sattığı arazileri toplamış” başlığıyla bir yazı yazmıştım. Dileyenler aşağıdaki linkte o yazıyı bulup, ne demek istediğimi daha detaylı okuyabilir.
Tekrar etmekte fayda var: Vahit Karaaslan 505 milyon dolarla yani bugünkü kurla 17.7 milyar liralık teklifiyle Koç Holding’i geride bıraktı.
Önce bir kısa Kalamış Limanı’nın Koç ile devam eden tarihini kısaca okuyalım. Sonrasında ise bu ihalenin geleceğinin nasıl şekilleneceğine bakalım.
3 YILDA 220 MİLYON DOLARLIK FARK
Bildiğiniz üzere Kalamış Marina, 1987'de Kadıköy Belediyesi’nin girişimleriyle inşa edildi. 1998'de Koç Grubu şirketi olan Setur, limanın işletmesini üstlenmeye başladı. 2011'de Setur’un işletme hakkı süresi doldu, o yıl marina özelleştirme kapsamına alındı. İhale sürecinde birçok gelişme yaşandı ve ihale ancak 2021 yılında yapılabildi.
2021 Kasım ayında yapılan ve marinanın 40 yıllık işletme hakkını devreden ihaleyi Koç Holding şirketi olan Setur 2,5 milyar TL vererek kazandı. O günkü dolar kurunun 8.9 TL olduğunu düşünürsek, yaklaşık 284 milyon dolardı.
Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı ocak ayında ihaleyi iptal etti.
Koç Holding’in KAP’a yaptığı açıklamada ilginç bir detay vardı.
“ÖİB tarafından bugün iletilen yazıda 15.09.2024 tarihli ve 32663 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 14.09.2024 tarihli ve 8967 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ihaleye en yüksek teklif veren ilk üç teklif sahibinin onaylandığı ve İhale Şartnamesi hükümleri gereği teklif sahiplerinin sırasıyla sözleşme imzalamaya davet edilmekte olduğu belirtilmiş olup, ihaleye 504.000.000 ABD Doları ile en yüksek ikinci teklifi veren Teklif Sahibi olarak Tek-Art 5 Şubat 2025'de sözleşme imzasına davet edilmiştir.”
Yani Koç Holding ihaleyi almaya en yakın şirket olarak görünüyor.
3 yıl önce 284 milyon dolara kazandığı ihale şimdi 505 milyon dolara çıkmıştı. Arada 220 milyon doların olduğunu unutmamak gerekiyor. Neredeyse ikiye katlandı dolar bazında.
TL bazında ise 2.5 milyar liradan 17.7 milyar liraya çıkmış oldu.
Koç Holding, 3 yıl önce 220 milyon dolar daha ucuza üstlendiği iptal edilen Kalamış’ı tekrar alır mı?
Bilmiyorum.
İHALEYİ ARTIRAN TAVŞAN MI? YOKSA REKLAM PEŞİNDE Mİ KOŞTU?
Ancak burada dikkat çekmek istediğim bir husus var.
Bu ihaleye katılım bedeli 150 bin TL.
Yani 17 milyar liraya çıkan teklifleri vermek için 150 bin liranız olması yeterli.
Geçici teminat tutarı ise 120 milyon lira.
Vahit Karaaslan, fiyatı artırmak için bulunan bir tavşan gibi duruyor. Bütün devleri peşinden sürükleyen…
Yoksa birkaç bin liralık cezayla kurtulup, reklamını yapmak mıdır?
Zira milyonlarca liralık reklam bütçesi hazırlasan, “Koç’u geride bırakan adam” olarak iz bırakamazsın…
patronlardunyasi.com
İLGİLİ HABER