Patronlar


KOÇ Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik dalgalanma olduğunu belirterek, "Ancak bizim için en büyük risk Ortadoğu. Ama içerde bir risk yok. Herhangi bir olumsuz hadise olmazsa seçimlere kadar herhangi bir ekonomik dalgalanma, kriz olmayacak" dedi. Deniz Temiz Derneği-Turmepa tarafından Göcek’te hizmete sokulan atık alım teknesi Turmepa-1’in hizmete başlaması nedeniyle düzenlenen törene katılan Rahmi Koç, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Terörizmin dünyanın derdi olduğunu belirten Rahmi Koç, "Onu halletmek için de bunu mali bakımdan besleyen araç gereç silah roket veren ülkeleri konuşmak lazım. Tek taraflı konuşmayla bu iş olmuyor. Mesela Çin, Rusya, İran, Suriye’yi karşınıza alarak, Amerika, Avrupa ve İngiltere’nin beraber konuşması lazım. Bu işe ancak o şekilde son verilir diye düşünüyorum" diye konuştu. "Ortadoğu artık eskisi gibi olmayacak. Her isteyen at oynatamayacak" diyen Rahmi Koç’a yöneltilen sorular ve Koç’un yanıtları şöyle:

Cuma günü ateşkes olacağı söylentisini duydunuz mu?

- Valla Cuma günü olacak dediler. Ben duymadım. Kaptanım İsrailli olduğu için o taraflara çok meraklı. Ortadoğu artık eskisi gibi olmayacak. Her isteyen at oynatamayacak. Ortadoğu’nun özelliği ne Afrika’dır, ne de Uzakdoğu’dur. Ortadoğu petrolün merkezi. Japonya, Avrupa Topluluğu, bir miktar da Amerika petrole bağımlıdır. Dolayısıyla oralara birileri, yani dünyanın jandarması muhakkak el koyacak. Ve istedikleri gibi hareket edemeyecekler. İkincisi de terörizm tabii ki dünyanın başının derdi. Onu halletmek için de bunu mali bakımdan besleyen araç gereç silah roket veren ülkeleri konuşmak lazım. Tek taraflı konuşmayla bu iş olmuyor. Mesela Çin, Rusya, İran, Suriye’yi karşınıza alarak, Amerika, Avrupa ve İngiltere’nin beraber konuşması lazım. Bu işe ancak o şekilde son verilir diye düşünüyorum. Orada iş yapan bir takım şirketler zarar gördü. Turist az geliyor. Bir kısım şirketler de orada ileride fayda görecek. Bu iş durur durmaz dehşet bir inşaat faaliyeti başlayacak. Bizim inşaatçılar da dış ülkelerde epey deneyim kazandı. Ümit ediyorum ki onlara büyük iş çıkacak.

Terör nasıl hallolabilir?

- Terör aslında bütün ülkelerde var. Bu ancak miletlerarası istihbarat ve dayanışma ile hallolacak. Ondana sonra ekonomik tarafları varsa onları halletmek lazım. Mesela adam açsa, aç adam her şeyi yapar. Onu aç olmaktan kurtarmak lazım. Adamın kaybedecek hiçbir şeyi yoksa herşeyi yapabilir. Bunu halletmek lazım. Bu uzun soluklu ve moda gibi bir şey gelip geçecek.

Türkiye’de yeni bir kriz öngörüyor musunuz?

- Krizi olduracak herhangi bir şey yok. Bugün Türkiye’de içeride beklenmedik bir hadise göremiyorum.

En büyük risk Ortadoğu mu?

- Bizim için ben öyle görüyorum. Ama içerde bir risk yok. Herhangi bir olumsuz hadise olmazsa ben seçimlere kadar herhangi bir ekonomik dalgalanma kriz olmayacak.

Seçim ekonomisi muhakkak olur

Seçim ekonomisi olacak mı?

- Ekonomideki hiçbir şey olmasa bile seçimlerden bir yük geliyor biliyorsunuz. Bir harcama furyası geliyor. Kararlar duruyor. Kampanyalar başlıyor. Herkes vereceğinden daha fazla söz veriyor. Bu bizim memlekette değil, İngiltere’de de Amerika’da da böyle oluyor. Dolayısıyla seçim ekonomisi muhakkak olacak. Bir yerlerden bir paralar harcanacak. Bu yalnız bu seçime mahsus değil, her seçimde böyle oluyor. Bizim de bunu bilmemiz lazım. Seçimden istifade kaçak yapılar yapılıyor. Ruhsatı olmayan binalara ruhsat veriliyor. Seçime giren bütün taraflar hemen popülist olmaya çalışır. Bu sefer de öyle olacaktır. Tabi seçimin zamanında olması lazım. Bir de Cumhurbaşkanlığı meselesi var. Hep sorarlar seçimden önce mi olsun, sonra mı olsun diye, ona da zamana karar verecektir.

Bu durum uygulanan programı olumsuz etkileyecek mi sizce?

- Zannetmiyorum, çünkü programa şimdiye kadar hükümet sadık kaldı, bilhassa Maliye Bakanı sadık kalmaya çalıştı. Ve de muvaffak oldu.