Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kibar, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) memleketin baş tacı ve can damarı olduğunu belirterek, ''KOBİ'ler olmazsa büyük müesseseler yürüyemez'' dedi.
Sakarya Sanayicileri ve İş Adamları Derneği'nin (SASİAD) Tunatan Tesislerindeki toplantıda konuşan Kibar, 1980 sonrasında gümrük duvarlarının açılması ve Avrupa mallarının ülkeye girişiyle birlikte, sanayicilerin büyük bir tedirginlik yaşadığını serbest ekonomiye ayak uydurabilmek için tesislerini iyileştirmek durumunda kaldığını kaydetti.
Kibar, ''Yoğun rekabet içerisinde yaşayabilen işletmeler yaşadı, yaşayamayanlar ise kapandı. Bu atmosfer içerisinde günde 30 tonu geçmeyen haddehaneler, 1980'den sonra 3-5 sene içerisinde, 500 bin ile 1 milyon ton arasında üretim yapar hale geldi. Bugün bu tesisler 1-2 milyon tonu buldu ve 3 milyon tonu bulmayı düşünenler de var'' dedi. Geçmişte Türkiye'de üretilen araçlarla bugünkü araçların teknolojisini karşılaştıran Kibar, arada kalite ve emniyet açısından kıyaslanamayacak kadar fark olduğunu ifade etti.
1980 döneminde gümrüklü mallara karşı yapılan savaşın, Gümrük Birliği'ne girilmesiyle birlikte, gümrüksüz mallara karşı savaşa dönüştüğünü vurgulayan Kibar, ''Artık devir değişti. Ne sayesinde? Serbest ekonomi sayesinde. Serbest ekonomide (ıssız adada kendi başının çaresine bak) deniliyor. Sanayici de serbest ekonomi içerisinde kendini buldu. Bugün Türkiye'de çok güzel tesisler var. O kadar iyi, o kadar yetenekli bir iş gücü var ki, artık Türkiye'nin ne Çin'den, ne Hindistan'dan, ne de Avrupa ülkelerinden çekineceği hiçbir şey yok'' diye konuştu.
''KOBİ'LER OLMAZSA BÜYÜK MÜESSESELER YÜRÜYEMEZ''
En kötü yatırımın her türlü malzemesini kendi üretmek üzere kurulan tesisler olduğunu vurgulayan Kibar, binlerce parçayı tek bir işletmenin üretmesinin mümkün olmadığını açıkladı. Bu konuda KOBİ'ler'e büyük iş düştüğünü kaydeden Kibar, şunları söyledi:
''KOBİ'ler memleketin ana damarlarıdır. KOBİ'ler ne kadar iyi, ne kadar çok gelişirse sanayinin kurulması da kolaylaşır, büyümesi de kolaylaşır. Yani askerde bir şey vardır. Eğer lojistik desteği yoksa, ikmal desteği yapamıyorsa o ordu nereye kadar gider ki? İkmal olmazsa ordular yürüyemez. Aynı şekilde, KOBİ'ler olmazsa büyük müesseseler yürüyemez. Dolayısıyla KOBİ'ler memleketin baş tacıdır, can damarıdır.''
Bir soru üzerine, Hyundai'nin Mart ayında yeni bir araç çıkararak, 60 bin olan araç kapasitesini 100 bine çıkaracağını söyleyen Kibar, Hyundai'nin yabancı ortaklarına yatırım yapılması ve kapasite arttırımı konusunda sürekli baskı yaptıklarını da sözlerine ekledi.