Patronlar


TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Şubat 2004’te yönetimine el koyduğu Uzanlar’ın çimento şirketlerini o tarihten bu yana yöneten Hidayet Nalçacı, şirketlere gösterilen ilginin memnuniyet verici olduğunu kaydetti. TMSF’nin 10 Ekim’de satışa çıkaracağı 9 şirkete 180 başvuru gelmesine ‘beklentilerin üzerinde’ demekle birlikte, ‘Kızlarımız güzel’ yorumunu yapan Nalçacı, alıcıların da memnun kalacağı görüşünde.

4’Ü ÇALIŞIYORDU:

Rumeli Çimonto’yu yönetmeye başladıklarında 10 fabrikadan sadece 4’ünün çalışır durumda olduğunu belirten Başkan Vekili Nalçacı, ‘Bazısının bakımı yapılmamıştı, bazısının kömürü yoktu. Bugün bu tesislerin hepsi de çalışıyor, hem de iyi çalışıyor’ dedi. Atanmış yöneticiler olarak nihai hedeflerinin borcun tahsilatına destek vermek olduğunu vurgulayan Nalçacı, bunu yaparken de şirketlerin değerini artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Toplam değeri 433 milyon dolar olarak belirlenen fabrikaların tamamını çalışır durumda devretmeye hazır olduklarını söyleyen Nalçacı, ‘Bizim işimiz şirketlerin değerine değer katmak, böylece devletin alacağını tahsiline yardımcı olmak. Kızlarımızı çok iyi hazırladık, alanlar çok memnun olacak’ dedi.

39.5 MİLYON YTL ÖDEDİK:

Yönetimlerindeki 1.5 yıllık dönemde kamuya olan borçlarının yanı sıra piyasaya da 13.5 milyon dolar borcun ödendiğini belirten Nalçacı, borcun tahsilatına yönelik ödemeler de yaptıklarını kaydetti. Elde edilen gelirlerin faaliyetlerde kullanılmasıyla birlikte, esas amaç olan borç ödemesinin de gerçekleştirildiğini belirten Hidayet Nalçacı, ‘Üretimden elde edilen parayla borca karşılık şu ana kadar TMSF’ye ve grup şirketlerine nakden ödeme yaptık’ dedi.

ÜRETİM ARTTI:

Şirketleri üretimi, kapasitesi, çalışanı, tedarikçileri ve pazar payı ile sorunsuz bir hale getirdiklerini söyleyen Nalçacı, üretim konusunda şu bilgileri verdi: ‘2003 yılında (Uzan döneminde) toplam 1 milyon 975 bin 407 ton olan klinker üretimi, 2004 yılında 2 milyon 818 bin 822 tona çıktı. Bu yüzde 42’lik bir artış demek. Ağustos 2005 itibariyle ise klinker üretimi 2 milyon 097 bin 36 tonla ulaştı. Buna geçen yılın ilk 8 ayına göre yüzde 19, bir önceki yıla göre ise yüzde 67’lik artış var demek. ’

IRAK’A İHRACAT:

Konjontürkden de yararlanarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Irak’a ihracat yapar hale geldiklerini belirten Nalçacı, ‘Fabrikalarımız 2004 yılında 267 bin 961 ton ihraat yaptı. Bu yılda şu ana kadar 429 bin 900 ton ihracat yaptık’ dedi. Çimento sektöründe maliyetler kadar satış kárlılığında önemli olduğunu vurgulayan Nalçacı, ‘2003’te 33 dolar çimento fiyatları şu anda 50 doların üzerinde. İhracatda ise fiyat 52 dolar civarındaydı başladığımızda şimdi 80 dolar civarında. Bu konuda kendimizi başarılı buluyoruz’ dedi.

İşçiler sendikalaştı ücretler yüzde 70 arttı

YÖNETTİKLERİ şirketlerin bölgesel tedarikçilerle sorunlarını giderirken, çalışanların da moraline de önem verdiklerini vurgulayan Hidayet Nalçacı, bu konuda da önemli iyileştirmeler yaptıklarını kaydetti. Uzanlar döneminde bu fabrikalardaki çalışanların çok düşük ücretlerle çalıştıklarını belirten Hidayet Nalçacı, bu konuda yapılanları şöyle anlattı: ‘Halen 1.985 kişi olan çalışanlarımızın haklarını öncelik olarak gördük, yönetime gelir gelmez ücretleri yüzde 20 artırdık. Bu arada sendikal faaliyetler başlamıştı. Bu girişimin önünde durmadık, süreç tamamlandı. Ücretler 1.5 yılda yüzde 70’e varan oranda arttı, se