Patronlar


Necla DALAN

Önümüzdeki hafta okullar açılıyor. Ekonomik zorluklar ve düşen alım gücü nedeniyle veliler çantadan kırtasiyeye daha uygun fiyatlı ürünlere yönelirken sektörde sahte ve kaçak ürün oranı da giderek artıyor. Öyle ki 8-10 milyar TL’lik bir büyüklüğe sahip olan kırtasiye ürünlerinde kaçak ve sahte ürünlerin aldığı pay 2.5 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Geçen hafta 1 milyon adetle sektör tarihinin en büyük kaçak ve sahte ürünü yakalandı.

Türkiye ve yakın coğrafyanın en büyük kırtasiye ürünleri üreticisi olan Adel/Faber-Castell’in CEO’su Oğuz Uçanlar, okullar açılmadan önce sektör ve ürünler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kırtasiyenin de en az gıda kadar çocuklar açısından önem taşıdığına dikkat çeken Uçanlar, şöyle devam etti:

1 MİLYONUN ÜZERİNDE KAÇAK ÜRÜN YAKALANDI

“Biz kendi çocuklarımıza kullandırmayacağımız hiçbir ürünü piyasaya sunmuyoruz felsefesiyle yılda ortalama 10 bin ürün güvenliği ve 30 bin ürün kalitesi testi gerçekleştiriyoruz. Ürünlerimizi fiziksel, kalite ve mikrobiyoloji testlerine tabi tutuyoruz. Piyasada hiçbir güvenlik testinden geçmemiş ürünler var. Piyasanın yüzde 25 altında fiyat görüyorsanız, şüphe ile yaklaşılmalı Tüketicilerimizin sahte ürünlerden korunmak için güvenilir satış noktalarından alışveriş yapmalarını öneriyoruz. Bu ürünler dayanıksız olmalarından dolayı ailelerin bütçelerini de zorluyor. Geçtiğimiz günlerde 1 milyonun üzerinde kaçak ürün yakalanarak emniyette sergilendi. Sektörümüzde tarihimizin en büyük rakamı bu. Bu yıl 3 tır kaçak ürün yakalanırken geçen yıl bu rakam yarım tır bile değildi.”

Alım gücünün düştüğü sektörlerde sahte ürünlerin sayısının arttığını ifade eden Uçanlar, online kanallardaki sahte ürünlerle de mücadele ettiklerini ve tespit ettiklerinde pazar yerlerine bildirdiklerini de vurguladı.

BİR OKUL ÇANTASI 2.500 TL’YE DOLUYOR

Kırtasiye ürünleri pazarının şu anda geçen yılla paralel ilerlediğini söyleyen Uçanlar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen yıl yaklaşık 1.200-1.500 liraya dolan bir okul çantası bu yıl 2 bin- 2 bin 500 liraya doluyor. Vatandaş okul çantasında olmazsa olmazlardan vazgeçmiyor ancak lüks ürünlerden uzaklaşıyor. Alım gücünün düştüğü, maliyetlerin arttığı bu konjonktürde uygun fiyatlı portföy sunmak önem kazandı."

GLOBAL BİR DEVE ÜRETİM İÇİN 1.5 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPTI

Oğuz Uçanlar, Türkiye’nin genç nüfus yapısı ve üniversiteler dâhil eğitim sistemindeki yaklaşık 26 milyon öğrencinin sektör açısından büyüme potansiyelini işaret ettiğine de değindi. “Adel/Faber-Castell olarak yeni uluslararası iş birlikleri ve yeni ihracat pazarları ile global varlığımızı güçlendirmeyi hedefliyor, açılım fırsatlarını değerlendiriyoruz” diyen Uçanlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye olarak Faber-Castell ekosisteminde Avrupa’da ilk 3, dünyada ise ilk 5’teyiz. Gelecekte de Faber-Castell’in global ölçekte Türkiye’deki üretim tesisinden ve üretim gücünden daha fazla yararlanması gündemde. Geçtiğimiz yıl dünya kırtasiye ithalatının yüzde 21’inin yapıldığı Kuzey Amerika pazarındaki faaliyetlerimizi artırmaya yönelik adımlar attık. Ciromuzda yüzde 5-10 olan ihracat payımızı 3-5 yıl içinde yüzde 20'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Dünyanın en büyük perakendecilerinden birinin global tedarikçisi olduk. Tahta kalemleri üreteceğiz. Çayırova tesislerimizde 1.5 milyon dolarlık makine yatırımı yaptık. Bu gelişmeden dolayı gururlu ve heyecanlıyız. Şirketimizi değişen tüketici taleplerine paralel ve zamanın ruhunu yakalayan bir eğitim ve ofis teknolojileri şirketi haline dönüştürme yolunda adımlarımızı atıyoruz. Bu amaçla, geniş ve güçlü bir portföy oluşturmak üzere Avrupa’nın önemli teknoloji şirketleri ile görüşürken Uzak Doğu’dan farklı teknolojik ürünleri portföyümüze eklemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

patronlardunyasi.com