Ekonomi


 Nitekim, TÜFE son bir yılda yüzde 10.12 artarken kira endeksi yüzde 21.23 yükseldi. Mayıs ve haziranda dövizde yaşanan hareketlilik, kiraların önemli oranda artmasına yol açtı.

ÜZDE 40 - 50 ARTIŞ SÖZ KONUSU

Diğer yandan İstanbul’da 750 bin konuta gereksinim olduğu biliniyor. Arzın talebi karşılamayaması da kiraların yükselişine yol açıyor. Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar konut kredisi faizlerini yükseltince kredili konut alımları durma noktasına geldi. Acil ev değiştirmesi gerekenlerin kiralamaya yönelmesi nedeniyle ev sahipleri ev kiralarına zam yaptı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş İstanbul’da yapılan bütün inşaatlara rağmen halen 750 bin konuta ihtiyaç bulunduğunu belirterek bu talep nedeniyle kiraların hali hazırda arttığını ve artmaya da devam edeceğini söylüyor. Nitekim İstanbul’un bazı semtlerindeki fiyatlar şimdiden yüzde 75’e varan oranlarda zamlanmış durumda. Evlerinde oturmakta olan kiracılara yasal zorunluluk nedeniyle enflasyonun üzerinde zam yapamayan ev sahipleri, bu durumu göz önüne alarak yeni kiracılara evi, rayicinin yüzde 40-50 üzerinde bir tutara kiralıyor.

ÖĞRENCİLER ARTIRIYOR

İstanbul’da kiraları en çok artıran etkenlerden biri öğrenci yurtlarının yetersiz olması. Yurtlarda kalamayan öğrenciler, çareyi birkaç kişi bir araya gelerek ev kiralamakta buluyor. Ev sahipleri de kirayı birkaç kişinin toplanarak ödeyeceğini göz önüne alarak kira bedelini olması gerekenden yüzde 25-30 daha fazla belirliyor. Özellikle Beşiktaş, Kadıköy, Çapa, Fındıkzade gibi öğrencilerin yoğun olarak tercih ettiği ilçe ve semtlerde kiralar son derece yüksek. Bu bölgelerde emlak danışmanlığı yapanlar “Eskiden ev sahipleri öğrencilere zarar verirler düşüncesi ile ev kiralamak istemezken şimdi özellikle tercih ediyorlar” saptamasını yapıyor.

ORTA GELİRLİ VAROŞA TAŞINIYOR

Yüksek kiraların yarattığı bir diğer gelişme ise orta gelirli vatandaşların kent merkezlerini terk etmesi. Beşiktaş, Şişli, Kadıköy, Bakırköy gibi merkezlerde oturanlar, yüksek kiraları ödeyemeyince merkezden uzak bölgeleri tercih etmeye başladı. Son aylarda çok sayıda kişinin Gültepe ve Çeliktepe’yi tercih ettiğini söyleyen Nur Emlak’ın yöneticisi Altay Yazıcıoğlu, “Son aylarda kiraya verdiğimiz evlerin önemli bir kısmını merkezi semtlerden taşınanlar oluşturuyor” diyor. Ancak bu durum gelişmekte olan bölgelerin kiralarını da artırıyor. Turyap Beylikdüzü Temsilciliği yetkilileri “Beylikdüzü gelişmekte olan bir bölge, çok sayıda yeni proje olmasına karşın talep fazla olunca kiralar arttı. Geçen yıl 500 YTL olan ev kiraları artık 650 YTL düzeyinde” şeklinde konuşuyor.

“EV KİRALARI EYLÜL AYINDA DAHA DA ARTABİLİR”

Ebru Karahan / Remax Türkiye

“Konut kredisi faizlerinin artması nedeniyle konut satın alma hızında düşüş başladı. Bu da acil konut değiştirmek isteyenleri kiralamaya yöneltince kiralarda artış oldu. Faiz ve dövizdeki artışın sürmesi durumunda kiralar daha da artacaktır. Ayrıca merkezi bölgelerdeki artış diğer semtlere göre çok daha fazla. Kentin merkezleri hem kiralamada hem de satın almada hızlı bir yükseliş içinde. Öte yandan Türkiye’de özellikle İstanbul’da konut eksikliği yaşanıyor, bu da kiraların yüksek olmasının bir diğer nedeni. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında kiralama maliyeti en yüksek ülkeler arasında yer alıyor. Yaz ayları içinde olmamız nedeniyle kiralamalar azaldı ancak eylül ayı itibarıyla piyasanın hareketlenmesini bekliyoruz. Bu da konut kiralarını daha da artıracaktır.