Gündem


Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ekonomik istikrarın sağlanmasında siyasi istikrarın büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Kimse yıkılacak duvarın altına oturmaz" dedi.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, yaklaşık 5 saat süren Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklamalarda bulundu. AK Parti'ye açılan kapatma davasının yabancı yatırımcıyı ürküttüğü yönünde çıkan yorumların hatırlatılması üzerine Çiçek, davayla ilgili konuşmayacağını söyledi.

Dünyanın bir ekonomik kriz yaşadığını ve Türkiye'nin de bundan etkilendiğini belirten Çiçek, bununla birlikte geçmiş 5 yılda yapılan çalışmalarla krize dayanıklı bir hale gelindiğini aktardı. Bu noktada siyasi istikrarın büyük etkisi olduğunu belirten Çiçek, "Kimse yıkılacak duvarın altına oturmaz. Türkiye'nin dışarda bu istikrarının bozulduğu imajı varsa yabancı sermaya başka yere gider. Yerli sanayici ise bekler. Eskiden sormuyorlarda ama artık birinci ya da ikinci soru bu (siyasi istikrar) oluyor. Bunların giderilmesi bir yönüyle bize bağlı. Bir kısmı da başkalarının üzerine düşüyor. Başkalarının da bu noktada yapacağı işler var" diye konuştu.

Sendikaların 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması noktasında hükümetten randevu taleplerinin olup olmadığının sorulması üzerine Çiçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu ve benzeri konularda sendikalar ile sürekli görüştüğünü, gerekirse görüşmeye devam edileceğini aktardı. Çiçek, sendikaların Başbakan Erdoğan'dan randevu talebi hakkında ise kendisinin bilgisi olmadığını söyledi.

İsrail'in Golan tepelerinden çekilmesinin, İsrail-Suriye arasındaki sorunun çözümünde faydalı olup olmayacağı şeklindeki soruya karşılık Çiçek, Ortadoğu'daki her türlü çözümsüzlüğün Türkiye'yi etkilediğini belirtti. Türkiye'nin İsrail-Suriye sorunu dahil, bölgedeki anlaşmazlıklar konusunda taraf olmadığını aktaran Çiçek, "Konunun barışçıl bir ortamda çözülmesi, tarafların biraraya gelmesi noktasında bir rol üstleniliyor" dedi.

Çiçek'e, kapatma davası sürecinde Anayasal bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı konusu da soruldu. Konunun Bakanlar Kurulu'nda ele alınmadığını dile getiren Çiçek, hukukçu kimliğini hatırlatarak, "Bir hukukçu olarak neyin ne olduğunu söyleyebiliriz ama... Anayasa değişiklikleri hükümetin değil, Meclis'in işidir. Partiyle ilgili bir konuysa o partiden cevaplandırılması gerekir" şeklinde konuştu.

BAKANLAR KURULU'NDA GÜVENLİK VE ASAYİŞ KONULARI DA ELE ALINDI

Çiçek, toplantıda ele alınan konular hakkında da bilgi verdi. Ele alınan tasarılardan bir diğerinin Türk Akreditasyon Kurumunun Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun Tasarısı olduğunu belirten Çiçek, AB müktesebatına bu konuda uyum sağlanacağını aktardı. Üretilen mal ve hizmetlerin belgelendirilmesi, muayenesi gibi işlemlerin Türk Akreditasyon Kurumu tarafından yapıldığını hatırlatan Çiçek, kurumun görev ve teşkilat yapısının kanun tasarısıyla gündeme geleceğini kaydetti.

Yatırım ortamının iyileştirilmesinin Türkiye'nin öncelikli meselesi olduğunu ifade eden Çiçek, sürdürülebilir kalkınma için yerli ve yabancı yatırımcının teşvik edilmesi, sorunların hızla çözülmesi gerektiğini vurguladı. İflas eden şirketin tasfiyesinin yaklaşık 3,5 yıl sürdüğünü söyleyen Çiçek, bu durumun yatırımcılar açısından uygun bir ortam oluşturmadığını, bu nedenle de İcra İflas Kanunu'nda değişiklik yapılmasının gündemlerinde olduğunu belirtti.

Çiçek, ayrıca, fikri mülkiyet hakları ile ilgili veri tabanı oluşturulacağını kaydetti. Toplantıda asayiş ve güvenlik konularının ele alındığını söyledi. TBMM'nin aksine bir karar alınmadığı takdirde, 1 Temmuz'da tatile gireceğini hatırlatan Çiçek, bu tarihe kadar öncelikle hangi yasaların çıkartılması gerektiği konusunda değerlendirme yaptıklarını ve bakanlıklardan bu konuda görüş bildirmesini istediklerini söyledi. Çiçek, Meclis'te siyasi partilerle de görüşülerek konunun bir takvime bağlanacağını belirtti.