Gündem


Necla DALAN

Yum! Brands’in KFC ve Pizza Hut franchise anlaşmasını feshettiği İş Gıda’nın konkordato başvurusu kabul edildi. Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi şirkete üç ay süreyle geçici mühlet kararı verilirken sayıları 7 bini bulan çalışanların tepkisi de büyüyor. Sektör içinde çalışanların istihdamı için destek açıklamaları yapılırken KFC’de Restoran Genel Müdürü olan Abdurrahim Seven, Yum! Brands’in CEO’su David Gibbs ve 1 Mart’tan itibaren KFC CEO’luğunu üstlenecek Scott Mezvinsky’ye çağrıda bulundu.

Sosyal iş ağında İngilizce bir paylaşım yapan Seven, çalışanların mağdur ve sahipsiz kaldığını belirterek kendilerine bir açıklama yapılmasını istedi.

İşte Seven’in paylaşımı:

“PEYMAN İÇİN ALINAN KREDİ FARKLI KULLANILDI, 50 MİLYON DOLARLIK MALİKANE ALINDI”

“KFC ve Pizza Hut franchise anlaşmasının feshedilmesiyle sarsılan İş Gıda, 7,7 milyar TL borçla iflas başvurusunda bulundu. İş Gıda A.Ş. tarafından yapılan çağrı (iflas için) yaptığı çağrı yapay olup, şirketin geçmiş kayıtları incelenmelidir.

Krispy Kreme, İshway ve İş teknik'e devredilen maddi ve maddi olmayan varlıklar incelenmelidir.

Peyman için alınan kredi farklı amaçlarla kullanıldı.

Biz tedarik sorunu yaşarken Jant fabrikası satın alındı.

Krispy Kreme şubeleri biz tedarik sorunu yaşarken açıldı.

Krispy Kreme çalışanlarına geçen ay ikramiye verildi.

50 milyonluk bir malikane satın alındı.

Kar/zarar raporlarında gösterilen giderlerin hiçbiri ödenmedi.

Yukarıda bahsedilen konular şirkete aittir ve soruşturulmalıdır.

Yeni evlenen, kira ödeyen, kredi borcu olan, çocuklarını okula gönderen binlerce insan var. Bu çalışanlar YUM markalarına, KFC ve Pizza Hut markalarına güvenerek şirkete katıldılar. Ancak markanın asıl sahibi geçmişte tüm haklarını İş Gıda'ya devretti.

“YUM! ÜZERİNDEN ALGI YÖNETİMİ VE MAĞDURU OYNAMA YAPILIYOR”

Bizler, binlerce çalışan, hala Yum markalarından gelecek olumlu haberleri umutla bekliyoruz.

Türkiye Operasyonu ile ilgili olarak size gelin ya da gidin demiyoruz, sadece hayatımızı buna göre planlayabilmemiz için sizden net bir açıklama istiyoruz.

Bizler, binlerce KFC ve PH (Pizza Hut) çalışanı, İş Gıda'nın devraldığı ve gün geçtikçe süreci kötü yöneterek sadece kendi maddi çıkarlarını dizayn edip şirketi bu konuma getirmesinden sonra şu anda mağdur ve sahipsiz durumdayız. Tarafımıza net bir açıklama yapılmamıştır. Şu anda Yum üzerinde algı yönetimi ve mağduru oynama yapılmaktadır. Tasarlanan her şey tamamen şirketin kendi çıkarları içindir ve devletimizin aldatılması, kandırılması söz konusudur. Konuyu dikkatinize sunuyorum.

Gerekli işlemlerin yapılmasını saygılarımla arz ederim.”

“DÜN KAZANÇLARINA ORTAK OLDUKLARI İNSANLARI BUGÜN YOK MU SAYIYORLAR”

Abdurrahim Seven’in sosyal iş ağındaki hesabını inceleyince 31 Ocak’ta yaptığı açıklamada da İş Gıda’nın patronu İlkim Şahin’in 15 Ocak’ta kendileriyle bir toplantı yaparak kendilerine süreci düzelteceğini, çalışanları ve tedarikçileri mağdur etmeyeceğini söylediği paylaşımı gördüm. “Bir şirket batabilir ama emeklerimiz yok sayılamaz” diyen Seven, paylaşımını, “Ancak bugün 31 Ocak ve hala somut bir adım atılamadı. Ve daha önemlisi Yum! Brands nerede? Dün karlarına ortak oldukları insanları bugün yok mu sayıyorlar.”

BUNCA EMEĞİMİZ KARŞILIĞINDA BİZİ YALNIZ BIRAKMAZLAR DEDİM”

Bir başka KFC Restoran Genel Müdürü Aleyna Kara da çalıştığı restoranın fotoğrafını da koyduğu paylaşımında şunları söyledi:

“Bakın burası benim sorumlu olduğum restoran. Üç senemi harcadığım, emek verdiğim, gecemi gündüzüme kattığım yer. Sadece ben değil benimle birlikte çalışan 8 kişinin ekmek teknesiydi burası. İnsanlar batıyorsunuz, iflas ediyorlar derken dahi ‘Batsa bile, iflas etse bile burası bizim ekmek yediğimiz yer son dakikasına kadar sahip çıkacağız’ dediğimiz yerdi burası. Ekibim ne olacak diye sorduğunda ‘Bunca emeğimizin karşılığında bizi yalnız bırakmazlar, çünkü eğitimlerimizde gördüğümüz gibi KFC kültüründe önce insana değer vermek geçer’ dedim. Ama görüyorum ki sadece eğitimlere konu olan, ağızda dolaşan bir kültürmüş insana değer vermek dediğiniz şey. Ben sadece 8 kişilik bu minik restorandan bahsediyorken, marka bünyesinde bulunan 7 bin küsur insan da benimle aynı fikirdedir eminim.”

Eğitimleriniz de bas bas bağırdığınız, kültürümüz bu bizim dediğiniz ‘’önce ekip, önce insan’’ olarak bahsettiğiniz bu kültürünüzü artık bizim için de uygulamanızı bekliyoruz. Günlerdir sesini duyurmaya çalışan binlerce insanı görmezden gelemezsiniz. Artık bir gelişme olsun istiyoruz. Hakkımızı istiyoruz, emeklerimizin karşılığını istiyoruz!

“MARKANIN BİR PARÇASI OLDUĞUMUZU BİZE HİSSETTİRİN”

KFC Bölge Müdürü Serkan Yılmaz’ın da Amerikalı yetkililere seslendiği paylaşımı ise şöyle:

“Yıllarca KFC çatısı altında Turkent Gıda, Yum, Abraaj Group ve İş Gıda bünyesinde çalıştık. Ve biz Yum’ın desteğini pandemi de depremde de sürekli hissetmiştik.

Yum yurt dışı ziyaretlerinde 300. restoran açılışında ‘Her zaman arkanızdayız sizin için buradayız’ demiştiniz. Maalesef bugün anladık ki bize yıllardır eğitimlerde, seminerlerde öğretilen önce insan kavramı yanlışmış, biz kendimizi kandırmışız.

Bu markanın büyümesinde geçmişte ve bugün o kadar kişinin emeği mevcut. Şimdi binlerce çalışanı bu şekil de mağdur ettikten sonra ilkelerinizi değiştirmeniz lazım mesela…

Ailenizin ve markamızın bir parçası olduğumuzu bize hissettirmenizi umut ediyoruz.”

patronlardunyasi.com