Patronlar


Kentbank'a el konulmadan önce Gökkafes'in, Hollandalı bir şirkete satılması, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na da yansıdı. CHP Milletvekili Mustafa Özyürek'in, Kentbank'la ilgili hukuki sürece yönelik eleştirileri üzerine söz alan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, bu banka ile ilgili olarak yeni bulgulara ulaşıldığı ve hukuki sürecin yeniden başlayacağı mesajını verdi. Ertürk, Komisyon'da şu açıklamayı yaptı: "Fon'a devirden önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) Kentbank'a uyarısı var. Bu uyarı ile Fon'a devir tarihi arasında bazı işlemler yapılmış. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu Kentbank'ın Fon'a devri konusunda iptal kararı verdi. Hakim ortağın kredi dışındaki kaynak aktarımıyla ilgili yetkilerde bir sınırlama var. Son birkaç ay önce adı geçen şirketlerden birisi ile ilgili 6183 sayılı yasaya göre takip yaptık ama maalesef bu girişimimiz yerel mahkeme tarafından 'Kentbank'ın, Fon'a devri iptal edilmiş. Takibi yapamazsınız' gerekçesiyle durduruldu. Şişli Savcılığı yeni bulgularla yeni dava açtı. Yargıtay da takipsizlik kararını iptal etti. Yeni hukuki durumun yeni sonuçlara yol açıp açmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak."

'CİDDİ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTTÜK'
SABAH'ın dünkü manşetinde gündeme taşıdığı "Üç banka, üç öykü" haberi de Komisyon'da yankı buldu. CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, Egebank'ın borçları nedeniyle şirketlere el koyma operasyonu için neden bugüne kadar beklendiğini sordu. Özyürek, "Bu ilişkileri tespit etmek için 5 yıl beklemek mantıklı gelmiyor" dedi. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, "Egebank'la ilgili durumun yeni ortaya çıktığı ifade ediliyor" derken TMSF Başkanı Ertürk ise "Egebank ile grup şirketleri asında bir ilişki olduğu kamuoyunca biliniyor. Egebank'ın diğer ortaktan devralındığı zaman, devralan firmanın adı Şevket Demirel Holding idi. İsminden de giderek bir ilişki olduğunu sananlar olabilir. Ama bizim yapacağımız hukuki işlemler bu zan üzerine kurulamaz. Hakkaniyete uygun, adaletli bir işlem yapmamız gerektiğine kuşku yok. İşlemin hukuki temelini sağlam tutmamız gerekiyordu. Belge ve veriler ciddi çalışmalarla tespit edildi. Kaynak aktarımı belirlendi" diye konuştu.

ONBİNLERCE YASAKLI...
Ertürk, şöyle devam etti: "Adeta arkeolojik kazı yaptık. 20 bankanın kısa sürede Fon'a devredilmesi kaos yaratmıştır. Yüzbinlerce dosya arşivlerde toplandı. Ancak son 1.5 yıl içinde bu arşivlere girildi. İşe yarar ne gibi belgeler var araştırıldı. Neticede operasyonu yaptık." Ertürk, Fon'un alacakları nedeniyle yurdışına çıkış yasağı koydurduğu kişi sayısının onbinlerle ifade edilebileceğini söyledi. İhlas Finans'ta zarar problemi olmadığını da vurgulayan Ertürk, "Hortumlama tabirinin çok geçerli olduğu bir durumdur oradaki" dedi.

Banu Aktaş/Sabah