Son zamlarla birlikte 2 dolara ulaşan litre fiyatıyla akaryakıtta dünyanın en pahalı ülkesi haline gelen Türkiye, akaryakıta uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranında da rekor kırdı. Petrol Sanayi Derneği'nin (PETDER) çalışmasına göre, Türkiye'de akaryakıt üzerindeki ÖTV, Avrupa'nın en yüksek seviyesinde. 95 oktan kurşunsuz benzinde pompa fiyatının yüzde 64'ünü, motorinde de yüzde 52'sini ÖTV oluşturuyor. Türkiye'deki yüksek pompa fiyatının en önemli nedeninin uygulanan yüksek ÖTV olduğuna dikkat çekilen çalışmada, "l Ocak tarihinden itibaren petrol piyasasında serbest fiyat dönemine geçişle birlikte akaryakıttaki ÖTV miktarı 95 oktan kurşunsuz benzinde litre başına 1.3625 YTL, motorinde ise 0.8345 YTL'ye ulaştı" denildi.
İlk 8 ayda ÖTV'den elde edilen gelir % 30 arttı
Çalışmada, bu vergi oranları ile Türkiye'nin, tüm Avrupa ülkeleri arasında akaryakıttan en yüksek vergiyi alan ülke haline geldiği vurgulanarak, şöyle denildi:
"Örneğin sınır komşumuz Yunanistan, benzine Türkiye'nin yarısından daha az vergi uyguluyor. 2005 yılının ilk 8 ayında toplam akaryakıt tüketimi artmazken akaryakıttan sağlanan ÖTV gelirinin bir önceki yıla göre yüzde 30 yükselmesi de durumun vehametini açıkça gösteriyor. 2005 Ocak-Ağustos döneminde toplam akaryakıt (benzin+motorin) tüketimi yüzde 1.2 azalırken aynı dönemdeki ÖTV geliri yüzde 27 artarak 12.3 milyar YTL'ye ulaşti."
Son zamlarla LPG dönüşümü patladı
Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Genel Sekreteri ve izmir Ticaret Odası Oto Yedek Parça Grubu Başkanı Kasım Gündüz, son aylarda benzin ve motorine gelen zamların araç sahiplerini LPG'ye yönelttiğini söyledi. Benzinin litresinin 2.7 YTL, LPG'nin ise yaklaşık 1 YTL olduğuna dikkat çeken Gündüz, "LPG'nin getirdiği tasarruf yüzde 60'a yaklaştı. Gelen zamlarla daha önce LPG dönüşümü düşünmeyen araç sahipleri de araçlarını getirmeye başladı. Özellikle yeni model araçlarda LPG dönüşümündeki artış dikkat çekiyor" dedi.
Tüketiciler Birliği verginin indirilmesi için imza toplayacak
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, akaryakıt ürünlerindeki vergi oranının düşürülmesi amacıyla imza kampanyası başlattıklarını belirtti. Deniz, uluslararası ekonomik koşullardaki gelişmeler nedeniyle son dönemde petrolün varil fiyatının 71 dolar seviyesine geldiğini ve dünya genelinde petrol ürünleri fiyatında yükseliş olduğunu kaydetti. Söz konusu artışlardan tüketicinin korunması amacıyla birçok ülkede vergi indirimine gidildiğini ifade eden Deniz, rafineriden çıkan bir ürünün tüketiciye yüzde 300'lük bir fiyat artışıyla ulaştığını ve bu artışın en çok alınan vergilerden kaynaklandığını belirtti.
Vatan