Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Kayseri'ye gelen Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'e, Kayseri'de Almanca yazılı Kur'an-ı Kerim, tespih ve seccade hediye edildi. İlk kez kendisine böyle bir hediye verildiğini ifade eden Fischer, "Daha önce Kur'an-ı Kerim kitabı hediye edildi. Ancak, ilk kez Almanca yazılı Kur'an-ı Kerim hediye aldım. Almanca olarak yazılısı da mı varmış ?" ifadesini kullandı.
Sabah saatlerinde Erkilet Havaalanında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafgından karşılanan Fischer, daha sonra Kent Müzesine geçti. Burada Kayseri ile ilgili görsel, yazılı tanıtımların olduğu videoları seyreden Fischer, şehir hakkında bilgi aldı, daha sonra 6 bin yıllık geçmişi olan Asurlular tarafından kurulan ilk ticari koloni Kültepe Kaniş Karum'u ziyaret etti.
TEFECİ FAİZİ Mİ VARMIŞ
Burada yapılan kazı çalışmaları ve o döneme ait bilgiler alan Cumhurbaşkanı, kazı sırasında çıkartılan çömleği eline alarak basın mensuplarına fotoğraf çektirdi. Kültepe Kaniş Karum'daki kazıların başkanlığını yapan Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "Kayserilinin ticari zekasının kaynağının burası olduğunu söyleyebiliriz. Odaya kayıt olmayanlar ticaret yapamıyordu. Ancak burada fiyatlar biraz yüksekti" dedi. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Fischer, "Tefeci faizi mi varmış ?" diye esprili soru sordu.
Kulakoğlu, ticaret kurallarının krallar tarafından konulduğunu anlatınca, Fischer de "Krallar geçici, tüccarlar kalıcı" ibaresini kullandı. Abdullah Gül, meslektaşı ile daha sonra 1200'li yıllarda Selçuklu devleti tarafından yaptırılan Hunat Camii ve hediyelik eşya çarşısı olarak kullanılan Hunat Medresesini gezdi. ıÜü
Bu arada, Avusturya Cumhurbaşkanı'nın eşi Margit Fischer, camide, yanında getirdiği eşarbı taktı. Heinz Fischer'e, Almanca bir Kur'an-ı Kerim ve seccade hediye edildi. Fischer, daha önce kendisine Kur'an-ı Kerim hediye edilmesine rağmen ilk kez Almancası ile karşılaştığını anlattı. Abdullah Gül, Fischer'in sorusu üzerine kendisine bilgi verdi.
İŞ FORUMUNA KATILDI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avusturyalı meslektaşı Heinz Fischer ile birlikte Kayseri'de düzenlenen 'Türkiye-Avusturya İş Forumu Toplantısı'na katıldı. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin dünyada örnek gösterilen ve devam ettirdiği performansla dikkatleri üzerine çeken ülke olduğunu açıkladı.
Gül, son zamanlarda Türkiye'ye yabancı yatırımcıların gösterdiği ilgiden bahsederek, "Türkiye'deki istikrarla birlikte ofis açılıyor, yatırım yapılıyor, hatta Türk vatandaşı olmak için büyük gayretler gösteriliyor" dedi.
Türkiye'nin istikrarsız bölge içerisinde güvenli bir adaya dönüştüğünü ifade eden Gül, meslektaşından, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde destek isterken, ayrımcılık yapılmaması talebinde bulundu.
Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ise Avrupa Birliği sürecinde Türkiye'nin destekçisi olacaklarını dile getirdi. Fischer, ziyaretin önemine dikkat çekerek, "Bu ziyaretlerle Türkiye-Avusturya ilişkileri daha da gelişecektir" diye konuştu.
'Türkiye-Avusturya İş Forumu Toplantısı'nın açılış konuşmasını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı. Hisarcıklıoğlu, Türkiye, Avrupa Birliği ilişkilerinde çifte standartların uygulandığını açıkladığı konuşmasında, şunları söyledi:
"Bu toplantının iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi adına faydalı olacağını düşünüyorum. Türkiye'nin bulunduğu enerji hareketliliği açısından önem taşımaktadır. Enerji transferi için en güvenli yoldur. Türkiye yeniden yapılanma sürecinin başındadır. Bu değişim sürecinde çok önemli fırsatlar doğmaktadır. Türkiye'nin bu konumu yatırımlar için önemli bir ülke konumundadır. Bugün şunu gururla ifade etmek isterim ki Avrupa'daki her iki televizyondan bir tanesi Türkiye'de üretilmektedir. Ülkemizin Avrupa Birliği katılımı konusunda çok önemli noktalara değinmeden geçemeyeceğim. Avrupalıların ön yargılarından kurtulması gerekmektedir.
Türkiye-Nato ve Birleşmiş Milletler içinde zaten var olmaktadır. Bu güvenilir olduğunu göstermektedir. Sabırla ve devamlı ağırlaştırılan koşullara Türkiye olarak uyum sağladık. Bu noktada Avrupa Birliği'nin de artık bu zorlaştırmalardan vazgeçmesi gerekmektedir. Bugün hala ticarette sıkıntılar yaşanmaktadır. Türkiye'nin AB üyeliği konusunda korkusu olanların AB'nin bizim varlığımızla zenginleşeceğini düşünmelerini istiyorum. Yinede biz üyelik sürecinin hedefine ulaşacağına inanıyoruz. Kayseri'de girişimci insanlarının varlığıyla her geçen gün hızla büyümektedir. Sizleri memleketimizde ağırlamaktan onur duyuyoruz."
Hisarcıklıoğlu, her iki ülkenin cumhurbaşkanlarının bu toplantıya katılmasının iş adamlarının önünü açacağını ve ilişkilerin daha da gelişeceğine inandıklarını sözlerine ekledi.
Avusturya Ekonomi Odası Başkanı Cristoph Leitl ise toplantıda yaptığı konuşmada, toplantıya ilginin fazla olmasından dolayı mutlu ve şaşkın olduklarını ifade etti. Cristoph Leitl, "Biz Kayseri'de olmak ve büyük ilgiyle karşılanmış olmaktan dolayı mutluyuz. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi adına önemli bir ziyaret ve toplantı yapıldığını düşünüyorum" dedi.
FİSCHER: "BU ZİYARETLERLE TÜRKİYE-AVUSTURYA İLİŞKİLERİ DAHA DA GELİŞECEKTİR"
Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fisher, Türkiye ve Kayseri'deki ilgiden memnun olduklarını anlatarak, bu ziyaretlerle Türkiye-Avusturya ilişkilerinni daha da gelişeceğini kaydetti. 'Öncelikle bu iş forumunun bu ilginç kentte bu kadar ilginç gelişmeler yaşayan kentte yapılması nedeniyle çok teşekkür ediyorum' diyen Fisher, şöyle konuştu:
"Öncelikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teşekkür ediyorum. Sayın Gül, zamanından feragat ederek buraya geldi. Sokaktaki insanların yüzündeki tebessüm içimizi ısıttı. Bu kentin son derece dinamik bir gelişme yaşadığı ve buluşmalar için iyi bir zemin oluşturduğunu düşünüyorum. Bizimle birlikte iş delegasyonu geldi. Çok büyük bir katılımla da bu toplantı gerçekleşiyor. Bütün bunlar Türkiye Avusturya arasında ekonomik gelişmeler yaşanacağını göstergesidir. Bütün bunlar karşılıklı ekonomilere güvenin de işaretidir. Türkiye'nin Avusturya'daki yatırımları yüzde 60 düzeyinde. Bunlar çok pozitif gelişmeler. Elbette ki iki ülke arasında uzun yıllara dayanan kültürel ve sosyal birliktelikler var. Bana söylenen Türkiye'de üretilen elektriğini yarısının Avusturyalı bir bileşene sahip olduğunu duydum."
Avusturya'nın, Nabucco adlı gaz transfer projesi içinde yer aldığını dile getiren Fischer, "Bu, Türkiye'yi önemli bir geçiş noktası haline getirecek. Ekonomik ilişkiler konusunda AB düzleminde de çok angaje ve çok yoğun çalışmalar olduğunu görüyoruz. Avusturya, müzakerelerin açılmasını destekledi. Bu desteğini hep açıkladı. Eminim ki Avusturya'nın bakış açısı da anlaşılacaktır. Bizler de yine destekçi olacağız. Bu konuyu daha konuşacağız" dedi.
Fischer, Avusturya'da bugün 3 bin Türk şirketi olduğunu anlatarak, "Bu şirketlerde 6 bin kişi çalışmaktadır. Buradan yola çıkarak işveren işçi arasında güçlü bir iletişim olduğunu söyleyebiliriz. Bu gelişmeler siyasi ve ekonomik ilişkilerin istikrarını sürdürmektedir. Avusturya'nın gelişmesi eğitim sistemimin bir sonucudur. Yüksek nitelikli personele hep ihtiyaç vardır. Benim ve bütün Avusturya delegasyonunun buraya yaptığı ziyareti Türkiye-Avusturya ilişkilerinin daha da geliştiğinin bir emaresi olarak görüyorum. Bu ziyaretin işbirliğini daha da derinleştireceğini düşünüyorum" diye sözlerini tamamladı.
GÜL: "TÜRKİYE, BULUNDUĞU BÖLGEDE GÜVENLİ BİR ADAYA DÖNÜŞMÜŞTÜR"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, meslektaşından sonra yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin bugün en güvenli ülke konumuna geldiğini açıkladı.
"Bugün uluslararası ilişkilerde önemli değişimlerin yaşandığı geçiş sürecindeyiz. Bu süreçte, Türkiye, bulunduğu bölge içerisinde güvenli bir adaya dönüşmüştür" diyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şöyle dedi:
"Ülkemiz bütün dünyada örnek gösteriliyor ve devam ettirdiği ekonomik bir performansla da ilgi odağı haline geliyor. Bölgesindeki istikrarsızlığa rağmen ülkemizin göstermiş olduğu istikrar, yabancı yatırımcılar için de güven sağlamıştır. Komşularımızdan, Avrupalı komşularımızdan Türkiye'ye yatırım yapmak, Türkiye'de ofis açmak, hatta Türkiye vatandaşlığı için büyük gayretler gösterdiğini burada ifade edersem işadamları olarak şaşırmayacaksınızdır. Şüphesiz ki Türkiye kendi içinden ve küresel ekonominin ortaya çıkarttığı sıkıntılardan dolayı sorunlar yaşıyor. Ama bu performanslardan bahsederken ekonomik büyümeden bahsediyoruz. Türkiye, dünyanın 17. ve Avrupa'nın 6. en büyük ekonomi konumuna gelmiştir."
Abdullah Gül, kurulan ticari ilişki sayesinde iki halkın birbirini daha iyi tanıyacağını ifade ederek, "Beraberlik ve işbirliğinden karşılıklı kazanç olduğunu işadamları gösterecek" diye konuştu.
Avrupa Birliği sürecinde Avusturya'dan bir kez daha destek isteyen Cumhurbaşkanı, reform sürecinin kararlılıkla devam edeceğini anlattı. Gül, objektif kriter beklentisini dile getirdi ve "Atılan imzaları günü geldiğinde onurlandırın" çağrısında bulundu. Gül, meslektaşından Avrupa Birliği süreciyle ilgili destek isterken, ayrımcılık tanınmasını ifade ederek, "Avrupa Birliğine tam üyelikte aceleci davranmıyoruz" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, müzakereye açılan dosyaların tam olarak konuşulup karara bağlanmasının Türkiye adına faydalı olacağına işaret ederek, müzakere sürecinin başarıyla devam ettiğini vurguladı. Toplantı sonrasında, Avusturya Cumhurbaşkanı Fisher'e ve Avusturya Ekonomi Odası Başkanı Cristoph Leitl'a ipek halı hediye edildi.
Kayseri/Cihan