Doğa


Bilim insanları, kasırgaların okyanus kimyası üzerindeki etkilerini anlamak için 50 yıllık veri setini analiz etti. Kasırga Fabian'ın, normalde bir yılda birikecek miktarda tortuyu yalnızca iki hafta içinde derin sulara sürüklediği tespit edildi. Bu süreç, karbon tutulmasını artırarak okyanus asitlenmesini dengeleyebilir.

Deniz Biyolojisi Laboratuvarı'na (MBL) bağlı Okyanus Akısı Programı'ndaki (OFP) araştırmacılar, bu uzun vadeli veri setini kullanarak ilk kez kasırgaların derin deniz ortamlarında yaratabileceği önemli etkiyi ortaya koydular.

1 YILDA BİRİKECEK TORTU 2 HAFTADA OKYANUSA TAŞINDI

Araştırmalar, Kasırga Fabian’ın bir yılda birikecek tortuyu yalnızca iki haftada derin okyanusa taşıdığını gösterdi. Bu tortular (resif platformlarındaki gelişen ekosistemde oluşan karbonat açısından zengin materyal) okyanus ortamı üzerinde büyük etkilere sahip. Derin tortulara gömülürlerse, binlerce yıl veya daha uzun süre karbonu hapsedebilirler. Ayrıca, artan atmosferik CO2 konsantrasyonlarının bir sonucu olan okyanus asitlenmesini dengelemeye yardımcı olmak için bir tampon etkisi de sağlayabilirler.

KASIRGALAR KİRLETİCİ MALZEMELER DE TAŞIYOR

Araştırmacı Pedrosa-Pamies, "Bu, bir çalışmanın sığ bir karbonat platformundan derin okyanusa doğru kasırga kaynaklı taşımayı neredeyse gerçek zamanlı olarak gösterdiği ilk sefer. Ve bu sadece karbonat değil, bir kasırga ayrıca fosfor, litojenik mineraller ve kurşun gibi kirleticiler gibi birçok başka malzemeyi de taşır.

Uzun zamandır aşırı hava olaylarıyla ilgileniyorum. Bir kasırga geçtiğinde, okyanusun üst katmanlarındaki bakteri ve planktonları besleyen ve üretkenliklerini teşvik eden soğuk, besin açısından zengin sular yükselir. Ancak kasırgaların sığ su resiflerini çevreleyen derin okyanus su sütununu nasıl etkileyebileceği iyi incelenmemiştir.” dedi.

patronlardunyasi.com