Dünya


Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, NATO Genel Sekreterliği'ne aday olduğunu resmen açıklarken adaylığına karşı çıkan Türkiye'nin muhalefetinin aşılması için NATO'da yoğun görüşmelerin yapıldığı bildiriliyor. The Times gazetesi, Rasmussen Türkiye tarafından veto ediliyor” derken ABD Başbakı Barack Obama'nın Ankara ziyareti sırasında Türkiye'yi ikna için “tüm cazibesi”ni kullanması beklendiğini yazdı.

The İndependent ise, sorunun çözümü için “hummalı” müzakerelerin yapıldığını, NATO Daimi Temsilcileri'nin bir mutabakat sağlanması için “acil” görüşmelerde bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin, Müslaman dünyasında büyük tepkilere neden olan “Hz Muhammed karikatürleri” ile Roj TV ve AB üyeliği gibi konularda takındığı tavır nedeniyle Danimarka Başbakanı Rasmussen NATO Genel Sekreterliğine adaylığına muhalefetini sürdürdüğü belirtilirken Rasmussen, aday olduğunu Perşembe günü NATO ülkeleri büyükelçileri ile yaptığı toplantıda resmen açıkladı.
NATO Genel Sekreteri'nin adının resmen bu haftaki NATO Zirvesi sırasında Cuma gecesi düzenlenen yemekte açıklanması öngörülmüş ancak Rasmussen ile ilgili sorun nedeniyle açıklamanın ertelenebileceği belirtiliyor. Bu arada, yaşanan kilitlenmeden çıkılması için NATO bürokratları yoğun bir çaba gösterdiği belirtiyor.

NATO'da yaşanan sorunun Batı medyasında geniş bir biçimde tartışılıyor. The Independent gazetesi, NATO'nin yeni genel sekreteri konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çektiği haberinde “Karikatür kavgası”nın süreci tehdit ettiği yorumunu yaptı. Gazete şöyle devam etti:

“Yeni Nato şefi ile ilgili çıkmazı çözmek ve Türkiye'nin favori adaya muhalefetinin üstesinden gelmek için hummalı bir müzakere yürütülüyor. NATO Büyükelçileri, İttifakın 60. yıldönümü zirvesi hemen öncesi acıl görüşmeler için dün gecece (Perşembe gecesi) Strazburg'da toplanarak Danimarka Başbakanının adaylığı konusunda bir anlaşmaya varmaya çalıştı.”

Türkiye'nin Rasmussen'in adaylığını “kabul edilemez “ nitelediğine dikkat çeken gazete, “Bir NATO diplomatı, iki günlük zirve öncesiTürkiye'nin desteğini sağlamak için son dakika müzakerelerin yapıldığını söyledi” diye yazdı.
Buna karşın gazete, Türkiye'nin Rasmussen'in imajına ilişkin aygılarının, “özel konuşmalarda”,. NATO'nun Afganistan'daki operasyonu için Müslüman ülkelerinden mümkün olan en büyük desteğin sağlanması ğereğine işaret eden başka üye ülkelerce de dile getirildiğini kaydetti.