Altın madeni açısından zengin olan Doğu Zangezur bölgesinde yer alan Kelbecer’de 413 ton ve Zangilan’da ise 6,5 ton altın bulunuyor. Soyudlu’da ise 112,5 ton altın rezervi bulunuyor. Akyüzdağ ve Tutkhun’da ise 13 tonu aşan rezerv oranı mevcut.
Akyüzdağ yatağı ayrıca altın içeren kuvars ve kuvars-karbonat damarlarıyla da dikkat çekiyor. Bu yataktaki altın cevherleri, saf altın ve yüzde 35-40 gümüş içeren bir alaşım olan elektrum olmak üzere iki kategoriye ayrılıyor. Bu alandaki altın cevherlerinin endüstriyel önemi bulunuyor.
Öte yandan, bölgedeki Elbeidash ve Gaşgaçay yatakları, Murovdağ sıradağlarında yer alıyor ve zengin mineral kaynaklarına sahip.
MADEN İZNİ TÜRK ŞİRKETLERİNE VERİLDİ
2021 yılında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gaşgaçay, Elbeydaş ve Akyüzdağ cevher yataklarının incelenmesi, araştırılması ve işletilmesiyle ilgili belirli konuları düzenleyen bir kararname yayınladı. Buna göre, Gaşgaçay yatağının incelenmesi, araştırılması ve geliştirilmesi 30 yıllığına Eti Bakır A.Ş.'ye verilirken, Elbeydaş ve Akyüzdağ yataklarındaki çalışmalar Artvin Maden A.Ş.'ye verildi.
10 AYDA 2.1 TON ALTIN ÜRETİLDİ
Cengiz Holding’in bölgede başlattığı çalışmalar, Azerbaycan’ın yıllık altın üretimine de yansıdı. 2024 yılının Ocak-Ekim ayları arasında Azerbaycan'da 2.167,1 kg altın üretildi. Devlet İstatistik Komitesi'ne göre, ülkedeki altın üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7 artış gösterdi.
İNGİLİZ ŞİRKET DE BAKIR ÇIKARTIYOR
İngiltere merkezli altın madenciliği şirketi Anglo Asian Mining plc. de Azerbaycan’daki faaliyetlerini büyütmeyi ve değerli metal üretimini artırmayı hedefliyor. Şirket, 2026 yılından itibaren bakır üretimine daha fazla odaklanmayı ve 2029 yılına kadar da dört yeni maden açmayı planlıyor.
patronlardunyasi.com