Ekonomi


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Yap-işlet-devret Modeliyle Modernize Edilecek Kapıkule Sınır Kapısı İnşaatının temeli Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın katıldığı törenle atılıyor.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla 12 ayda tamamlanmasını planladıkları Kapıkule gümrük kapısı da dahil olmak üzere toplam 200 milyon doların üzerinde yatırımla modernizasyon projelerine devam edilmesini planladıklarını anlattı. Hisarcıklıoğlu “Çok iyi biliyoruz ki projeler kapsamındaki kapılar sadece sıradan bir geçiş kapısı değil, Türkiye'nin geleeğine açılan kapılardır. Ve biz burada geleceğe yatırım yapıyoruz.

Kapıkule'nin işletmesini yapacak olan ve TOBB'a bağlı 137 sanayi ve ticaret odasının kurduğu Gümrük ve Turizm İşletmeleri (GTİ)'nin Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız da işletme süresinin ise 20 yıl olarak belirlendiğini kaydetti. Parmaksız ayrıca, projenin ikinci safhasında 200 bin metrekarelik tır park sahası planlandığını ve bu planlamalarda gümrük işlemlerindeki bürokrasinin azaltılmasını hedeflediklerini ifade etti.

Modernizasyon sonrasında kapıda 12 adet giriş, 11 adet de çıkış olmaz üzere toplam 23 adet yolcu muayene peronu, 5 adet giriş, 6 adet de çıkış olmak üzere 11 adet tır muayene peronu yolcu ve araçların ihtiyaçlarını giderebilecekleri lokanta, akaryakıt istasyonu, banka kafe gibi işletmeler yer alacak.

"GÜMRÜKTEN 'MAL ÇIKARMA İŞKENCESİ' TABİRİNİ KALDIRMAK İSTİYORUZ"

AB adaylık sürecinde ve dış ticaretin 300 milyara yaklaştığı noktada gümrük kapılarının modernize edildiğine işaret eden Hayati Yazıcı, söz konusu çalışmanın Türkiye'nin itibarını yükselteceğini ifade etti. Gümrük kapılarını modernize edip, çağdaş imkanlarla donatma hedefiyle yola çıktıklarını belirten Yazıcı, "Gümrük hizmetlerini daha sağlıklı ve şeffaf yürütülmesi için canla başla çalışıyoruz. Hantal yapının yenilenmesi için gayret sarf ediyoruz. Müteşebbisin önündeki engeli kaldırırken, gümrük personelinin çalışmasını modern hale getirmenin peşindeyiz. Gümrükten 'mal çıkarma işkencesi' tabirini kaldırmak istiyoruz. Kapılar bir ülkenin aynasıdır, ülkemize gelen yabancının ilk muhatap olduğu alan gümrüklerdir. Bu bakımdan bu hizmetler önemlidir. İthalatçımız, ihracatçımız yasalara uygun hareket ediyorsa hiçbir engele takılmadan geçeceğini, yasal olmayan iş yapıyorsa geçilemeyeceğini bilmelidir'' şeklinde konuştu.

"DEVLETİN RUHSATSIZ İŞİ OLMAZ"

Konuşmasının ardından beraberindeki heyetle temel atma törenine katılan Yazıcı, çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, bir gazetecinin ''Kapıkule'de şu anda temeli atılan alanın ruhsatı olmadığını biliyor musunuz?'' yönündeki sorusunu şöyle yanıtladı: "Devletin ruhsatsız işi olmaz. Valimiz ve belediye başkan vekilimiz inşaatın ruhsatının olduğunu söylüyor. Üzüm mü yemek istiyorsunuz, bağcı mı dövmek istiyorsunuz. Bu hayırlı bir iştir, kaçak olarak nitelemek doğru değil. İnşallah kısa zamanda tamamlanacak''